Life&style

Najmlađa u povijesti! Nova premijerka Finske ima samo 34 godine, a njezinu vladu predvode žene

  • Finska političarka Sanna Marin postala je najmlađa predsjednica Vlade jedne zemlje u povijesti
  • Osim najmlađe premijerke, Finska je postala prva zemlja u svijetu čiju vladu predvode žene!
  • U politici je sve više mlađih žena koje su izabrane na važne funkcije, a više o njima otkrivamo ti u nastavku

Protekle nedjelje, 8. studenoga, Finska je postala prva zemlja u svijetu čiju vladu predvode žene! Nju će voditi dosadašnja ministrica prometa koja je sa samo 34-godine izabrana kao najmlađa finska premijerka ikad. Nova vlada kojom će predsjedavati formirana je od koalicija pet stranaka čije su voditeljice žene, a od kojih su tri baš kao i ona mlađe od 35 godina.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Donosimo ti inspiraciju za 5 frizura koje ćeš obožavati ove blagdanske sezone Rubrika Beauty Beauty

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea. Pripadnica je vladajuće Socijaldemokratske stranke, a upravo ju je njezino vijeće imenovalo na novu funkciju. Do razdora u dosadašnjoj vladi došlo je zbog serije javnih iskaza nezadovoljstva, a novu premijerka funkciju preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka. " Imamo puno posla kako bismo iznova izgradili povjerenje" - poručila je Marin građanima u prvom obraćanju.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Tko je najmlađa premijerka u povijesti?

Sana Marin rođena je 16. studenoga 1985. godine u Helsinkiju, a odrasla je s majkom i njezinom partnericom. Medijima je ranije otkrila kako se kao dijete zbog okoline osjećala nevidljivom jer nije smjela otvoreno govoriti o svojoj obitelji, ali je istaknula i kako joj je majka bila velika podrška u životu i naučila je kako može postići sve što u životu želi. Prije dvije godine i sama je postala majkom kada je s dugogodišnjim partnerom Markusom Räikkönenom dobila kćerkicu Emmom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emma ❤ Kuva: @jpflander

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Marin je prva fakultetski obrazovana članica svoje obitelji, a u politiku je krenula po završetku studija uprave. Kada ne kroji finsku politiku, uživa boraviti u prirodi i  svo slobodno vrijeme provoditi sa svojom obitelji. A ono što je posebno oduševile mnoge njezine sugrađanine jest njezin osobni Instagram profil na kojem se ne libi dijeliti trenutke iz privatnog života.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mestariposeeraajat. #linnanjuhlat

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paluu Italiaan. Nähdään elokuussa Suomi. #Portofino #Rooma #Sardinia #Veneto

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

No, ona nije jedina...

No, Sanna Marin nije jedina visoko rangirana političarka mlađa od 40 godina koja je dobila priliku voditi vladu svoje zemlje. Godine 2017. funkciju premijerke Novog Zelanda preuzela je tada 37-godišnja Jacinda Ardern. Predsjednica je Laburističke stranke i od 2008. je bila zastupnica u parlamentu. Odgojena je kao pripadnica Mormonske crkve, no napustila ju je zbog vjerskih razilaženja jer javno podržava prava LGBT osoba. Ove godine zaručila se s poznatim televizijskim voditeljem Clarkeom Gayfordom s kojim je dobila kćerkicu Neve. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who do you call when White House ethics are on fire? 👩🏾‍🚒🧯😉

A post shared by Alexandria Ocasio-Cortez (@ocasio2018) on

U studenom 2018. godine, 29-godišnje Alexandria Ocasio-Cortez i Abby Finkenauer ušle su u povijest kao dvije najmlađe žene ikad izabrane u sastav Kongresa SAD-a. U francuskoj Narodnoj skupštini od 2017. godine sjedi Typhanie Degois koja je sa samo 27 godina postala njezina najmlađa članica. Ipak, nije najmlađa ženska članica parlamenta u povijesti budući da je Ebba Hermansson u sastav švedskog parlamentu ušla lani u dobi od samo 22 godine.

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0