Life&style

Najljepši sukulenti: Koje vrste postoje i kakvu brigu zahtijevaju?

  • Jesi li ljubiteljica popularnih sukulenata?
  • Iako vrsta sukulenata ima mnogo, briga o njima nije prezahtjevna
  • Među najljepše sukulente ubrajamo i one neobičnih imena poput „svinjsko uho“, „bunny ear“ i planinska ruža

Sukulenti su male dekorativne i efektne biljke koje su posljednjih godina preplavile stranice časopisa o uređenju doma, dio su dekoracija za vjenčanja, a Instagram je prepun fotografija najljepših sukulenata za koje vjerojatno nisi znala ni da postoje.

Sukulenti su odličan izbor ako se tek krećeš učiti brinuti o biljkama. No, kao i svakoj biljci, i svakoj vrsti sukulenata potrebna je određena briga. Ove mesnate bilje nisu zahtjevne pa briga i zalijevanje sukulenata ne iziskuje mnogo.

Otkrivamo ti razne vrste sukulenata, kako najbolje brinuti o sukulentima te kako ove slatke biljke održati zdravima i sretnima u tvojem domu!

Vrste sukulenata i koje odabrati za svoj dom?

Ovih predivnih biljčica ima mnogo vrsta, a svi najljepši sukulenti ujedno su i najneobičniji. U brojne ćeš se odmah zaljubiti i poželjeti ih imati. Postoje sukulenti ljubičaste i narančaste sorte koji više vole biti na otvorenom, dok će oni zelene boje više uživati u zatvorenom prostoru.

Posebno popularan sukulent, „svinjsko uho“ ili Cotyledon orbiculata grmolikog je izgleda, a na njegovim listovima preklapaju se zeleno-siva boja s ružičastom na vrhu.

Sukulenti koji cvjetaju posebno su ljupki, ali i traženi među uzgajivačima. Jedan od njih je i takozvani “bunny ear” sukulent, odnosno Monilaria obconica čiji listovi podsjećaju na male zečje uši i čine ovu vrstu sukulenata neodoljivima.

Ako mu je ugodno u okruženju u kojem boravi, ovaj sukulent može i procvjetati i to predivnim cvjetovima u ružičastoj boji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @gardeningwithlilq

“Jelly Bean” sukulent ili Sedum rubrotinctum vrsta je sukulenta koji cvjeta ima malo ovalno lišće u zelenoj boji koje može pocrveniti pod raznim utjecajima poput hladnoće ili prejake sunčeve svjetlosti. Njegovi cvjetovi žute su boje i zvjezdastog oblika.

Sukulent planinska ruža ili Greenovia dodrantalis nema cvijet, ali zato sam nalikuje ruži, posebno ako je u rijetkoj ružičastoj boji. Mesnati listovi ovog sukulenta toliko su zbijeni da nalikuju cvijetu prave ruže!

Osim u ružičastoj, ovaj sukulent možeš naći u plavoj i sivoj boji.

Prozirni sukulenti ili Haworthia cooperi najneobičnija su vrsta sukulenata na koje smo naišli, ali se svakako nalaze među najljepšim sukulentima. Izgledaju poput dragog kamenja koje se presijava na svjetlu. Listovi ovih sukulenata su prozirni s blistavim zelenim odsjajem.

Plavi sukulenti također su specifična vrsta sukulenata zbog svoje boje, a spadaju i među najmanje zahtjevne vrste sukulenata.

Potrebna briga o sukulentima

Iako su dosta otporne i vrste najljepših sukulenata zahtijevaju pravilnu brigu. Zahvaljujući posebnim prilagodbama – mesnatom lišću, debelim stabljikama i uvećanom korijenju, koji omogućavaju vrstama sukulenata da skladište vodu, odlične su kao kućne biljke i lako preživljavaju suho okruženje.

No, unatoč njihovoj jakoj izdržljivosti u suhom prostoru i sukulenti mogu presušiti. Mnogi u svojoj brizi za sukulente dolaze do ovog problema, a glavni razlog za ovakav nesretan razvoj situacije je u većini slučajeva lokacija na kojoj ljudi drže svoje sukulente.

Ako im mjesto gdje si ga trenutno postavila ne odgovara, sukulenti će promijeniti svoj oblik i izdužiti se jer nemaju dovoljno svjetlosti. Sukulenti najviše rastu od proljeća do jeseni te im je u to vrijeme potrebno i više vode, dok zimi uspore s rastom.

Više o tome kakvo je pravilno zalijevanje sukulenata, saznat ćeš u nastavku.

Važno je i u kakvoj tegli držiš svoje sukulente, a najviše se preporučuju teglice od terakote. Također je bitno da tegla u koju odlučiš presaditi sukulent ima dobru drenažu i dovoljno protoka zraka. Terakota je odličan izbor jer se brzo suši te upija višak vode iz zemlje.

Pažljiva moraš biti i kod odabira tla za svoje sukulente kako bi im pružila idealan prostor za rast i razvoj, kao i pravilnu brigu za sukulente.

Sljedeća stvar na koju trebaš pripaziti kod brige za sukulente je i to da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, koju jako vole. Izravna sunčeva svjetlost nije uvijek poželjna, pogotovo za mlade sukulente jer ih može spržiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @4villa_suculentas

Ako ih postaviš na direktnu sunčevu svjetlost, sjeti se redovito ih rotirati kako bi svaki dio biljke upio svjetlost. Različite vrste sukulenata trpe i različitu količinu svjetlosti pa će tako neki sukulenti bolje funkcionirati na otvorenom, a druge vrste sukulenata u zatvorenom prostoru. 

Važno je da pripaziš i na simptome poput uvelog lišća. Ako je lišće samo palo, to je sasvim normalno. Ono što te treba zabrinuti je ako listovi otpadaju, promijenili su boju u žutu ili imaju crne mrlje ili su premekani na dodir. Ti su znakovi najčešće posljedica pretjeranog zalijevanja.

U sljedećem dijelu donosimo ti kako pravilno zalijevati sukulente.

Sukulenti – upute za zalijevanje

Sukulentima nije potrebno previše zalijevanja, a ovisno o sezoni trebat će im više ili manje vode. Tijekom proljeća i ljeta, u njihovom periodu rasta, zalijevanje sukulenata morat će biti češće, nego zimi i u jesen kad odmaraju.

Nakon što zaliješ svoje sukulente, prije svakog sljedećeg zalijevanja provjeri da je zemlja u potpunosti suha. Također je jako bitno i kako zalijevaš sukulente. Trebaš ih zaliti dok voda ne poteče kroz rupice za drenažu. Zalijevanje vodom kroz sprej neće im učiniti mnogo dobrog, već bi moglo i izazvati trulež lišća, a do korijena neće ni doprijeti.

 

 

Photo: Instagram @naopuririn

Komentari 0