Life&style

Najljepše kuće na svijetu bude maštu: 10 najpopularnijih postova o arhitekturi

  • Dobrano smo zakoračili u 2024. godinu, mnogo je najava što će ove godine biti u fokusu, no još uvijek nas inspirira ono što je 2023. imala za ponuditi
  • Što se svakako odnosi i na arhitekturu i unutarnje uređenje - uostalom, to su trendovi koji traju i ne vrte se tako brzo kao oni modni
  • Donosimo ti pregled dizajna koji je bio i još uvijek jest među najpopularnijima na internetu

Od tzv. A-okvira do mini kuća, renoviranih dvoraca do raznih maštovitih kuća, donosimo puno vizualnog užitka. Sada je vrijeme da se osvrnemo kako bismo vidjeli najpopularnije postove o arhitekturi u proteklom razdoblju. 

10. Jedinstvena, moderna kuća koja je dizajnirana kako bi poštovala krajolik

Bourgeois/Lechasseur architects tvrtka je koja stoji iza ove rezidencije u Les Forgesu uz rijeku Saint-Maurice u Quebecu, Kanada. Izgrađena u gustim borovima, rezidencija Des Forges, koja jedinstveno nalikuje trokrakoj zvijezdi, nalazi se na rubu litice s pristupom s glavne ceste preko dugog privatnog prilaza.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: @v2com

9. Dvije moderne kuće za dva brata povezana dvorištem

U Bhilaiju, mirnom krajoliku Indije, Atelier Varun Goyal dizajnirao je The Courtyard House besprijekorno spajajući dizajn i funkcionalnost. Stvoren za dva brata, ovaj jedinstveni dom redefinira moderan život dok slavi bit zajedništva i individualnosti. Projekt Courtyard House zamišljen je kao dva međusobno povezana, ali različita doma. Središnje dvorište igra ključnu ulogu u spajanju ovih domova i očuvanju njihove obiteljske veze.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @pankaj_anand

8. SULA: Montažna koliba A-okvira na otocima Galapagos

Na otočju Galapagos, SULA je montažna kabina s A-okvirom, a dizajnerica je Diana Salvador, koja prkosi konvencijama. Dvomjesečna izgradnja u Ekvadoru rezultirala je s približno 2000 komponenti izrađenih po narudžbi, koje zajedno drži više od 17.000 vijaka i klinova. Ovi pomno izrađeni elementi zatim su spakirani u dva spremnika za odvažno putovanje preko mora do otoka Santa Cruz. Tamo je SULA podignuta u četiri tjedna.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @jag_studio's

7. Moderna kuća s A okvirom koja potiče nostalgiju

Svojim prepoznatljivim trokutastim oblikom i uzdignutom linijom krova, takozvani A-okvir je desetljećima plijenio maštu arhitekata i vlasnika kuća. Jedinstveni arhitektonski stil besprijekorno spaja privlačnost prirode s najsuvremenijim dizajnerskim senzibilitetom današnjice. Pogledaj ovu izvanrednu modernu kuću s A okvirom koja stoji kao svjedočanstvo bezvremenske privlačnosti.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: The Pass Life

6. Moderna crna kuhinja koja će te odvesti na 'tamnu stranu'

Ako tražiš na internetu inspiraciju za dizajn kuhinje, velike su šanse da ćeš dobiti kuhinje u potpuno bijelim opcijama, blijede, prigušene boje ili od drva kao istaknuti materijal. Tu su i ona rijetka otkrića u kojima arhitekti i dizajneri doista razmišljaju izvan okvira i odlučuju se za dramatičniji izgled. Sviđa nam se koliko crna može biti sofisticirana u većini modernih prostora, a kuhinja je savršen primjer. Dakle, ako si spremna prijeći na mračnu stranu, evo inspiracije! 

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @mikolaaaaa

Možda vas zanima Šumska vila jedna je od najljepših kuća u Gorskom kotaru. Čarobno izgleda ususret Božiću i sva u snijegu Rubrika Life&style Life&style

5. Obiteljska kuća u Pragu s betonom, drvom i razigranim detaljima

Smještenu u Pragu, kuću za Dorothy dizajnirali su 'boq architekti' koji su angažirani u kasnoj fazi izgradnje kako bi dizajnirao interijer za obitelj. Interijer se može pohvaliti betonom i drvom kao odabranim materijalima, koji su posvuda nadopunjeni razigranim detaljima. U prizemlju otvoreni životni prostor djeluje svijetlo i otvoreno s okolnim prozorima i kliznim staklenim vratima koja vode u vanjski prostor. Dizajneri su zadržali neutralnu paletu boja s upotrebom bijele, antracit sive i prirodnog drva, uz povremenu odabranu upotrebu boja.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @tomas_dittrich_photo

4. Moderan dom dizajniran s potrebama mace na umu

Smještena u gradu Kamakura, nedaleko od Tokija, nalazi se prilično jedinstvena kuća pod nazivom 'A Cat Tree House'. To je 'mačji raj' dizajniran za par u tridesetima i njihove dvije voljene mačke. Arhitekt Tan Yamanouchi iz AWGL-a redefinirao je što znači dizajnirati dom, uzimajući inspiraciju od klijenata, četveronožne vrste, koji ne govore ljudskim jezikom. Budući da je par deset godina živio s dvije mačke, arhitekti su na njih gledali više od kućnih ljubimaca - kao na klijente koji imaju svoje potrebe.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @Immagine del profilo di lamberto_rubino

3. Eichlerova kuća iz sredine prošlog stoljeća renovirana za 21. stoljeće

Studio Gustave Carlson Design sa sjedištem u Kaliforniji i Atelier Davis sa sjedištem u Atlanti angažirani za renoviranje lokalne kuće Eichler kojoj je potrebno ažuriranje. Izvorno izgrađena 1971. u brdima Palo Alta, cijenjena obiteljska kuća bila je narudžba arhitekta Johna S. Lynda, bliskog prijatelja Josepha Eichlera. Kuća je renovirana s poštovanjem i odana joj je počast dok je prilagođavana modernim vremenima.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @daviddlivingston's

2. Kuća u Melbourneu koja skriva podzemnu oazu za odrasle

Nakon što je susjedna nekretnina izašla na tržište pored mlade peteročlane obitelji, kupili su je kako bi stvorili svoju skrovitu kuću iz snova. Angažirali su Ceru Stribley, koja je iskoristila iskopanu parcelu da dizajnira podzemni životni prostor u kojem bi se moglo smjestiti sve o čemu odrasla osoba može sanjati, uključujući unutarnji bazen, bar i salon, zlatnu sobu i teretanu. Izvorni podrum kuće pretvoren je u novi apartman za goste i povezuje kuću s novim podzemnim prostorom.

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @timothykaye

1. Mini kuća koja se čini velikom jer je 'izlazi' u prirodu

Ovaj maleni dizajn kuće od 44 kvadratna metra tvrtke STUDIOFEM iz Bologne doista je presladak. Arhitekti Francesca Morsiani i Mujgan Merve Rinaldi dizajnirali su Mini s predloženom lokacijom u selu Cavusin, Nevsehir, Turska, okruženoj planinama. Unatoč tome što projekt još nije izgrađen, svi su se zaljubili, pa tako i mi!

 | Autor: Instagram Instagram Foto: Instagram @_uvisual

Možda vas zanima Adele, Salma Hayek, Courtney Cox... 8 zvijezda koje tvrde da su živjele u kući s duhom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    superr