Life&style

Najljepše blagdanske čestitke - romantična izložba koju treba posjetiti

Svake godine u ovo vrijeme zagrebački Muzej za umjetnost i obrt iznenadi nas predivnom prigodnom izložbom. Jučer je za javnost otvorena izložba najljepših blagdanskih čestitki. Naziv joj je prigodno zanimljiv - "Sljedeća će biti bolja..."

Sinoć je u pravom adventskom ozračju otvorena izložba "Sljedeća će biti bolja...". Baš poput poruke kakvu smo nekoć u čestitkama pisali prijateljima i obitelji, želeći da im nova godina bude još sretnija od prethodne. A kroz godine i stoljeća nakupio se impozantan broj divnih blagdanskih čestitki koje je skupljao fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Najstarija čestitka datira još iz 1898. godine, a njih čak 400 je skupljeno na ovoj lijepoj izložbi. 

 | Autor: Srećko Budek (MUO) Srećko Budek (MUO)

Da umijeće pisanja čestitki nije zamrlo govori povijesni tijek nastanka čestitki: od papirnatih romantičnih čestitki iz 19. stoljeća pa do pojave današnjih e - čestitki. Kroz izložbu se na nostalgičan način vraćamo u doba kada je pisana riječ na papiru imala veliku vrijednost. No, to ne znači da su lijepe želje izgubile na vrijednosti. Posebno one koje želimo uputiti prijateljima, rodbini, ili možda nekim tajnim ljubavima?

 | Autor: Srećko Budek (MUO) Srećko Budek (MUO)

Uz originalne čestitke, od kojih se brojne prikazane u velikih formatima, posjetitelji mogu vidjeti i čestitke poznatih hrvatskih umjetnika poput Rudolfa Mosingera, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog, Marije Kalentić, Ice Voljevice i brojnih drugih.

Možda vas zanima Jesi li ih vidjela? Ove božićne reklame su raznježile svijet Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Srećko Budek (MUO) Srećko Budek (MUO)

Izložba je otvorena do veljače 2019.

 | Autor: Srećko Budek (MUO) Srećko Budek (MUO)  | Autor: Srećko Budek (MUO) Srećko Budek (MUO)

Photo: Srećko Budek (MUO)

Komentari 0