Life&style

Najkava pije se u Najgoroj kavi

Da, dobro ste pročitali. Tim internacionalne producentske kuće Red Production otvorio je kafić Nagora kava u gradu za sve istinske ljubitelje najfinije kave

Htjeli su piti najbolju kavu u gradu i istodobno imati mjesto gdje mogu na brzinu sjesti, poslati mail, odraditi neki sastanak, biti kreativni i produktivni, a da nisu uvijek u uredu. Znali su da oni koji se inače nikad nisu bavili ugostiteljstvom i kojima to nije osnovni posao tek tako ne mogu postati najbolji kafić s najboljom kavom u gradu. Zato su se odlučili okrenuti priču i nazvati svoj kafić Najgora kava u gradu.

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

Pitate se tko stoji iza njega? Kreativci, tim Red Productiona, internacionalne producentske kuće koja snima brojne reklame, a koji je sad, po prvi put u Hrvatskoj, otvorio i svoj kafić. I to samo i isključivo s kavom.

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL
- Svi obožavamo kavu i na dan ih nas četvero popijemo barem 30. U 8 sati navečer, u 10, u 1 ujutro... Svi volimo piti dobru kavu, pa smo napravili mali kafić u kojem će i drugi ljudi moći popiti ili ponijeti sa sobom pravu dobru, nerazrijeđenu kavu. I to samo espresso, macchiato ili cappuccino. Trenutačno nam je samo to na meniju i nemate pojma koliko je to ljudima koji daju dozvole za rad bilo čudno - ispričao je Boris Poljičanin, dizajner u Red Productionu te partner u biznisu s Najgorom kavom. “A nemate Colu, sokove, čaj, alkohol? Pa morate to imati... Nizali su nam pitanja ljudi koji izdaju dozvole za rad i bavljenje ugostiteljstvom, kojima smo mi stalno objašnjavali da želimo samo kavu, a tek ako budu ljudi jako tražili, uvest ćemo vodu s mentom ili nekim okusom, možda neki prirodan sok ili domaće rakije, ali to je zasad to”, priča nam Boris Poljičanin, inače fotograf, grafički dizajner, umjetnik koji je bio zudužen za koncept bara i uređenje interijera s Mirnom Bučević, direktoricom RED Productiona za Hrvatsku.

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

Kafić se nalazi u Miškecovom prolazu 1-3, sastoji se od dvije etaže, gornje u kojoj je šank i par WC-a, i donje gdje su sanitarni čvorovi i spremište. Iako sve na prvi pogled izgleda jednostavno te malo, u uređenje i prenamjenu prostora utrošeno je godinu dana.

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

- Znate kako je to u Hrvatskoj, prepreke na svakom koraku. Država je vlasnik ovog prostora, a to znači da prvo morate proći natječaje, nadmetanja, sve te procedure s njihovim dugim rokovima žalbe. Onda kreće procedura oko prenamjene prostora, mjerenja razine buke, dobivanja minimalnih tehničkih uvjeta, dozvole za rad, pa onda natezanje s majstorima, čekanje da stigne oprema... Mogli bismo knjigu napisati. Vjerojatno bismo puno lakše iz Zagreba otvorili kafić u New Yorku - šali se Boris, objašnjavajući kako su interijer zamislili kao moderno opušteno mjesto, po uzoru na slične lokale po atrijima i uličicama u Barceloni. Na podu su plavo-smeđe pločice s jakim ornamentom koje su prostoru dale karakter, kao i goli betonski zidovi te izuzetno atraktivan drveni zid u koji se utrošilo čak pet radnih dana da se izradi i posloži po mjeri. Taj drveni zid napravljen je od stare ispiljene trešnje koja je godinama stajala u nečijem dvorištu, a onda su je dopremili u kafić, ispilili na nejednake daščice i polako slagali, tako da po dimenzijama i bojama stvara prirodni raznobojni kolaž. I betonski zidovi kriju svoju priču. Iako vam izgledaju kao da su takvi zatečeni, veliki je trud bio majstora da ih naprave takvima. Na tek izrađen beton utiskivali su daske kako bi zid dobio svoju strukturu i dobio taj industrijski nedovršeni izgled. Naš apsolutni favorit u interijeru je luster koji izgleda kao neki dizajnerski, ultramoderni, a zapravo je pragmatična “low cost” instalacija od kablova različitih dužina zakačenih po cijeloj površini stropa. Na svaki detalj se mislilo, tako i na šalice koje su dizajnirali upravo za ovaj prostor, ali i na kavu koju peku i melju u lokalu te nabavljaju na najboljim mjestima u Etiopiji, Portoriku, Salvadoru, Brazilu...

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

- Trenutačno isprobavamo razne kave iz raznih dijelova svijeta, a u planu nam je napraviti vlastiti blend mix koji će biti naša zagrebačka Najgora kava u gradu - ispričala je Mirna Bučević, objasnivši da se prostor zatvara već u 20 sati te da je zamišljen kao dnevni kafić ili mjesto gdje ćete uzeti ukusnu coffee to go.

Photo: Marko Prpić/ PIXSELL

Komentari 0