Life&style 21. svibnja 2013.

Najefektnije metode depilacije

Thinkstock.

Neželjene dlačice ženama predstavljaju problem već stoljećima, a još se od starih Egipćana bilježe metode depilacija. Sama pojačana dlakavost može biti povezana genetikom, zdravstvenim stanjima poput policističnih jajnika ili poremećaja hormona uzrokovanih menopauzom. Koji god razlog da vas muči, u ljetne mjesece posebice dolazi do izražaja problem s dlačicama, pa vam tako nudimo i najbolja rješenja.

Kućno brijanje je bila i ostala najbrža metoda, ali s vrlo kratkotrajnim učincima. Bilo da se radi o električnom aparatu za brijanje ili običnoj britvici, ovom metodom se ne uklanja korijen dlake niti se zahvaćaju njeni folikuli. Djelovanje je samo privremeno, a efekti vidljivi najviše do nekoliko dana nakon brijanja. Brijanje dlačica može uzrokovati njihovo urastanje, što može rezultirati infekcijama. 

Depilacijske kreme pomoću kemijskih sastojaka otapaju proteine koji grade dlake. Za razliku od brijanja koje ostavlja oštre vrhove dlaka, kod primjene depilacijske kreme vrhovi dlaka su zaobljeniji te se tako smanjuje rizik od njihovog urastanja. Tretmani ovakvim kremama trebaju se primjenjivati barem jednom tjedno.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Vosak i epilator kratkoročno rješenje

Jedna od opcija je i vosak. On sadržava sastojke na bazi soje koje se ne lijepe za kožu već samo za dlake. Nakon nanošenja voska, na njega se naslanjaju posebne trake napravljene od tkanine, a njihovim brzim i snažnim odvajanjem od kože uklanjaju se i obuhvaćene dlačice. Zbog toga što vosak uklanja cijelu dlaku, potrebno je nanijeti antibakterijski losion poslije tretmana kako bi se spriječile infekcije. Za uklanjanje dlačica voskom najbolje je posjetiti kozmetički salon, iako postoje i paketi za kućno korištenje. 

Topli vosak ostavlja depilirane zone potpuno glatkima na duže vrijeme, ali kod nekih uzrokuje problem urastanja dlačica, jakog crvenila i prištića. Slična je situacija i s električnim epilatorima. Čupanje dlačica pincetom ili epilatorom izvlači cijelu dlaku s korijenom, međutim ne uklanja i njen folikul te time ne sprječava njeno opetovano pojavljivanje. Dlake rastu u ciklusima, stoga vrijeme potrebno da dlaka ponovno naraste ovisi o tome kada u kojem dijelu ciklusa rasta ste ju iščupali. Za razliku od brijanja, nakon ponovnog izrastanja, dlake uklonjene čupanjem obično su mnogo tanje i slabije uočljive. 

Ako želite posjetiti kozmetički salon i pokušati profesionalne metode depilacije, svakako predlažemo uklanjanja dlačica pomoću lasera ili pulsirajućeg svjetla. Ove metode prodirući u sam folikul dlake uništavaju njen korijen. Dlake postepeno slabe i na kraju ispadaju zbog uništenog korijena. Lasersko uklanjanje dlačica može se primijeniti na bilo kojem dijelu tijela. Laser ne djeluje na bijele dlačice i mnogo je manje učinkovit kod svjetlijih nijansi dlaka. Metoda obično zahtjeva pet do sedam tretmana, nakon čega se ponavlja jednom godišnje.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Jedina metoda koja podrazumijeva trajno uklanjanje dlačica jest elektroliza. Pomoću tankih igala dopire se u folikul dlake i stanice zaslužne za njihov rast te ih se uništava. Nakon toga, dlaka otpada i više se ne pojavljuje na tom mjestu. Cijeli proces može biti pomalo neugodan, što se može ublažiti lokalnim anestetičkim kremama. Iako elektroliza tretira svaku dlaku pojedinačno, cijeli proces ne traje dugo koliko se čini. Cijeli proces može obuhvaćati čak i oko 25 tretmana, ali svaki tretman može trajati samo 5 do 10 minuta. Elektroliza može ostaviti manje ožiljke na mjestima ulaska igle u kožu, ali za većinu ljudi ti ožiljci zacjeljuju sami po sebi.

Ostale ljetne fashion&beauty trendove i savjete, pročitajte ovdje.

Komentari 0