Life&style
Kako snimiti dobre fotografije

Najbolji profesionalni savjeti koji će ti pomoći da tvoje fotke s mobitela izgledaju savršeno na Instagramu

  • Bilo na odmoru, na večeri ili kod kuće, uvijek se nešto zanimljivo može dogoditi 
  • U tom trenutku je „fotka za pamćenje“ - u eri mobitela - gotovo pa neizbježna
  • Profesionalni fotografi otkrivaju kako mobitelom u trenu možeš snimiti najbolje fotografije

Prošli su dani umetanja filma u fotoaparat te maksimalnih 36 analognih slika. Zahvaljujući pametnom telefonu, danas uvijek imamo fotoaparat sa sobom - bilo da je riječ o spontanim snimkama ili planiranim detaljima, nikada nismo uspjeli snimiti fotografije tako lako i brzo kao sada. Naše okruženje također postaje sve vizualnije. Stoga brzo objavljujemo što smo snimili na Instagramu ili fotografije s odmora odmah dijelimo s obitelji putem WhatsAppa. Kako bi fotografije izgledale atraktivno, donosimo ti nekoliko profesionalnih savjeta. 

Instagram slavi rođendan: Ovo je 10 najomiljenijih poza influencera na fotografijama

1. Koristi postavke fotoaparata

Približi se subjektu što je više moguće umjesto da koristiš funkciju zumiranja, jer to utječe na kvalitetu slike. Osim toga, isključi bljeskalicu. Naime, blic često stvara tvrde rubove i neugledne sjene. Kod subjekata koji se brzo kreću, poput djece ili plesača na pozornici, funkcija serijske fotografije pomaže uhvatiti pravi trenutak. Idealno za detaljne snimke krajolika i visokih zgrada: panoramski način rada (okreni mobilni telefon slijeva nadesno ili odozdo prema gore).

Možda vas zanima Što fotografije na društvenim mrežama zapravo govore o onom tko ih objavljuje? Rubrika Life&style Life&style

2. Pronađi dobru temu

Obrati pažnju na sitnice: lijep uzorak na kamenom podu često je zanimljiviji od desete slike iz poznate opere. Igraj se s priborom za portrete (npr. pokrivala za glavu) kako bi dobila više varijacija. Pozadina bi, s druge strane, trebala biti mirna. Dobar trik: automatski se defokusira u portretnom načinu rada.

3. Igraj se sa svjetlom

Osnovno pravilo ovdje je sjena, sjena, sjena. Izbjegavaj oštro svjetlo podnevnog sunca, ono stvara prejake kontraste i tamne očne duplje. Uspješnije fotografije možeš dobiti ujutro i navečer. Također lijepo: fotografiraj na suncu pri zalasku sunca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @silvie_paskova

Možda vas zanima Bambi poza, dvostruki trokut... uz ove profi trikove lako je napraviti savršenu Instagram fotku Rubrika Life&style Life&style

4. Oblikuj svoje fotografsko oko

Fotografski pogled iznimno je važan i (nažalost) u početku nije baš razvijen. U osnovi, ne radi se ne samo o gledanju dobrih motiva i svjetla, nego i o pronalasku „slike“. Također ti je potreban dobar „osjećaj“ pri odabiru slika koje ste snimili.

Nažalost, ne postoji čudotvorno sredstvo za stvaranje fotografskog oka preko noći. To često traje godinama i zahtijeva iskustvo, odnosno praksu.

Ukratko, „fotografsko oko“ znači sljedeće:

• prepoznaj svjetlost i sjenu

• otkrij uzbudljive prizore na licu mjesta

• razradi ideje za slike

• kompozicija/podjela fotografije

• mogućnost odabira najboljih slika

• predvidi trenutke i budi spremna

Photo: Shutterstock

Komentari 0