Life&style

Poznati fotograf otkriva trikove uz koje ti fotke više neće ispasti mutno ili 'ukoso'

  • U današnje vrijeme mnoge vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima, koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije
  • Vrhunske fotografije iznimnih trenutaka koji su zapeli za oštro oko hrvatskih i slovenskih fotografa Huawei je okupio na jednome mjestu - na izložbi nazvanoj "Trenutak"
  • Fotograf Petar Krešimir Furjan, čiji su radovi izloženi na izložbi, otkriva nekoliko savjeta o tome kako snimiti fotografije poput profesionalaca

Mobiteli su iz dana u dan tehnološki sve napredniji, a to se odnosi i na njihove kamere. Zahvaljujući mnogim mogućnostima pametnih telefona, danas mobitelima možemo snimiti čak i profesionalne fotografije. Tako zapravo u svom džepu nosimo vrhunske fotoaparate, pa u svakom trenutku imamo priliku snimiti odlične fotke. Zato ne čudi da sve više profesionalnih fotografa koristi upravo pametne telefone za stvaranje pravih umjetničkih djela.

 | Autor: Privatni album / Petar Krešimir Furjan Privatni album / Petar Krešimir Furjan

Vrhunske fotografije iznimnih trenutaka koji su zapeli za oštro oko hrvatskih i slovenskih fotografa Huawei je okupio na jednome mjestu - na izložbi nazvanoj "Trenutak", koja se zatvara u City Parku Ljubljana, gdje će radovi biti izloženi do 10. rujna. Prije Ljubljane, vrhunske fotografske radove snimljene pametnim telefonima Huawei ugostili su Rijeka, Zagreb i Split. Izloženi radovi razlikuju se u motivima i vrsti fotografije, no povezuje ih to što su „ulovljeni“ mobilnim telefonima Huawei. Kad je riječ o mobilnoj fotografiji, pametni telefoni Huawei uvijek su na vrhu ljestvice, što su prepoznali i fotografi čiji su radovi izloženi na izložbi.

Jedan od njih je i naš poznati fotograf Petar Krešimir Furjan, koji nam je otkrio nekoliko savjeta za snimanje odličnih fotografija pametnim
telefonom.

Poznavanje mogućnosti kamere

Petar ističe kako je za početak poželjno proučiti sve funkcije na mobilnom uređaju i istražiti koje su mogućnosti kamere. Kako kaže, većina ljudi, čim kupi novi mobitel, odmah kreće s korištenjem uređaja, a rijetko tko čita upute za korištenje koje dobiju uz uređaj. Osim toga, za bezbrižno je fotkanje vrlo važno provjeriti i u kojem je stanju telefon, odnosno je li baterija dovoljno napunjena i koliko ima slobodne memorije za pohranu fotografija. Prije svakog fotografiranja potrebno je očistiti leću kamere od čestica prašine i otisaka prstiju. Za besprijekorno čistu leću koristi krpicu od mikrofibre i tvoje će fotke zasjati u punom sjaju. 

 | Autor: Privatni album / Petar Krešimir Furjan Privatni album / Petar Krešimir Furjan

Format, kut i perspektiva

Format je specifična karakteristika jer ga odabiremo na licu mjesta. Petar objašnjava da se rijetko kada događa da fotograf ima unaprijed isplanirano u kojem će formatu nešto fotografirati: "Naravno, prilikom obrade može se uočiti kako unutar jednoga kadra postoji još jedan potencijalni, no problem nastaje ako se takav kadar prilikom obrade ne može izdvojiti zbog nedostatka prostora. Horizontalni i vertikalni formati su najčešći, a postoji još i kvadratni, koji imamo priliku isprobati na Instagram platformi."

Kut također određujemo na licu mjesta, ali važno je imati na umu da se jednom zabilježen kadar u određenom kutu u daljnjoj obradi više ne može promijeniti. Kut može biti bez rakursa, donji rakurs, gornji rakurs ili ptičja perspektiva. Perspektiva je nešto što susrećemo i u slikarstvu te označava način prikazivanja prostora na slici. U fotografiji postoje dvije bitne perspektive - linearna i zračna. Linearna perspektiva stvara dodatnu iluziju dubine na fotografiji, a zračna se postiže promjenom tonaliteta i izoštrenosti objekata što su oni udaljeniji od kamere. 

ISO i ekspozicija

Svaki mobilni uređaj nudi mogućnost ručnog podešavanja dužine ekspozicije i ISO vrijednosti. No Petar dodaje da, osim ekspozicije i ISO vrijednosti, možeš još ručno namjestiti fokus i balans bijele boje (WB). Ako su ti ovi pojmovi još uvijek nepoznanica, Petar predlaže da pokušaš svladati svaku postavku zasebno kako bi vidjela u kojim se situacija koristi i kako se "ponaša". Ekspozicija je odnos otvora blende i brzine zatvarača i predstavlja ukupnu količinu svjetlosti koja dolazi do senzora. Ako je ekspozicija prevelika, slika je presvijetla. Ako je ekspozicija premala, dobit ćeš fotografiju koja je podeksponirana, što znači da je fotografija suviše tamna.

 | Autor: Privatni album / Petar Krešimir Furjan Privatni album / Petar Krešimir Furjan

Obrada fotografija

Nakon što snimiš svoje fotografije, slijedi dio u kojem im trebaš dati ono nešto po čemu će se istaknuti, a to je - obrada. Ovaj mladi fotograf smatra da obrada fotografija nikad nije bila lakša: "Pomoću određenih aplikacija za obradu fotografija tvoje će fotografije izgledati još bolje. U novoj trgovini s aplikacijama Huawei AppGallery imaš mnogo novih aplikacija za uređivanje fotografija koje će ti zasigurno omogućiti da tvoje fotografiju poprime drukčiju notu."

 | Autor: Privatni album / Petar Krešimir Furjan Privatni album / Petar Krešimir Furjan

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Privatni album / Petar Krešimir Furjan

Komentari 0