- Pinca je jedno od najpoznatijih jela karakterističnih za Uskrs i tijekom proljeća
- Tradicionalno je jelo koje ima mnogo verzija, a pinca ili sirnica sprema se u obiteljima diljem Hrvatske
- Donosimo ti najbolje recepte za tri tradicionalne hrvatske pince!
Pinca ili sirnica tradicionalno je jelo karakteristično za uskrsno blagdansko razdoblje kad se ovaj slatki kruh priprema kao sirnica u Dalmaciji te kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju. Fina mirisna pinca nezaobilazni je dio uskršnjeg blagdanskog menija te u dom donosi pravi blagdanski ugođaj.
Uskršnja pinca posebna je i prepoznatljiva i po svojem karakterističnom izgledu koji se stvara prije pečenja, kad se na pincu urezuju križ ili trokraka zvijezda.
Pinca osim sirnicom, često se naziva i slatkim kruhom ili uskrsnom pogačom te iako se ne zna kad je točno nastala, pinca je svakako mnogima omiljeni dio blagdanskog stola, pogotovo ako je svježe napravljena kod kuće.
Zato smo za tebe danas pripremili recepte za tri najbolje tradicionalne pince kako bi ih mogla dobro proučiti i odlučiti se za najfiniju pincu koju ćeš slagati ovog Uskrsa!
U nastavku ti donosimo najfinije recepte za tri tradicionalne hrvatske pince: splitsku sirnicu, bodulski sirnicu i vlašku sirnicu! Iako pinca ima nekoliko naziva, zanimljivo je primjetiti da iako ju se naziva i sirnicom, sir nije dio recepta za pincu.
Smatra da kako je do imena došlo jer se nekad umjesto kvasca koristilo “usireno” tijesto. Za pripremu pince trebat ćeš malo strpljenja i volje, no trud kad fina i mirisna pinca bude gotova, svakako će ti se isplatiti!
Splitska sirnica
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 590
Potrebno ti je:
- 1 kg brašno za dizana tijesta
- 250 g maslac, slani
- 250 g šećer, kristal
- 1 žličica sol
- 3 kom jaje kokošje
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 20 g suhi kvasac
- 2 kom vanilin šećer
- 1 dl sok od naranče (prirod. svježi)
- tamni rum limunova korica
Priprema
1. Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže otprilike 15 minuta.
2. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac.
3. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže 3 do 4 sata.
4. Dignuto tijesto razdijelite na 3 dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ na vrhu te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite i stavite na 200 stupnjeva.
5. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.U tijesto možete staviti nekoliko kapi prošeka, kruškovca ili neke druge aromatične rakije. Sve prema ukusu.
Bodulska sirnica
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 356
Potrebno ti je:
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 125 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 125 g maslac, slani
- 700 g brašno za dizana tijesta
- 1 prstohvat sol
- 1 kom suhi kvasac
- 1 kom prašak za pecivo
- 1 kom limunova korica
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 kom narančina kora
- šećer u kocki
Priprema
1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
2. U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.
3. Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.
4. Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.
5. U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
6. Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.
7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestit na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju. U tijesto možete prema želji staviti malo ruma, kruškovca, arome sirnice. Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu.
Vlaška sirnica
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 555
Potrebno ti je:
- 700 g glatko brašno
- 300 g oštro brašno
- 200 g maslac, slani
- 1 kom kvasac, svježi
- 4 kom limunova korica
- 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom vanilin šećer
- 250 g šećer, kristal
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 kom jaje kokošje
- 1 žličica rakija viljamovka
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- rum za kolače
Priprema
1. Kvasac zamutite u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.
2. U posudi pripremite brašno, a šećer, maslac i sve sastojke kao i kvasac dodajte brašnu. Mijesite rukom ili mikserom (posebnim nastavcima) dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo i nikako nemojte pretjerati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška rakije od kruške ili ruže bitno može promijeniti okus.
3. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.
4. Kad se digne tijesto, premijesite ga i oblikujte veće kugle po želji ili više manjih. Ako ćete veće dobit ćete četiri sirnice.
5. Sirnice stavite na papir za pečenje na plehu i ostavite da se diže još neko vrijeme. Kada se digne zasijecite u križ, premažite žumanjkom i pospite krupnim šećerom.
6. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Pazite na vrijeme ovisno o pećnici.
Za kraj ti donosimo i recept za najmekaniju pincu, blogerice Nevene Josipović s bloga “Mama drama”. Nevenin obiteljski recept također ima svoje posebnosti, kao i svaki recept za pincu, gdje svatko doda nešto ”svoje”, no zasigurno ga se isplati probati.
Imamo još jedno iznenađenje za tebe, bonus recept! Ovim receptom dobit ćeš najsočniju pincu do sad koja će zasigurno biti neizostavan dio tvojeg uskršnjeg blagdanskog stola na dalje.
Recept za “Mama drama” najsočniju pincu možeš pronaći na linku.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.