Life&style
Kupalište na rijeci Mrežnici

Potraži osvježenje na rijeci: 6 najboljih kupališta na rijekama u okolici Zagreba

  • Asfalt je već itekako zagrijao i ljeto se ne čini tako daleko, no godišnji odmori da
  • Ali, zašto bi morala ići na more da uživaš u "morskim radostima"? U okolici Zagreba možeš naći mnoštvo kupališta na rijekama koja su uređena i puna zabavno-rekreativnog sadržaja
  • Donosimo ti naš izbor rječnih kupališta na Mrežnici, Kupi i Korani!

Iako ih kao zemlja koja ima more često podcijenjujemo, riječna kupališta su u mnogim zemljama izrazito popularna i zabavna. I Hrvatska ima brojne rijeke i kupališta, a u dane kada postane neizdrživo vruće, osvježavajuća voda rijeka zna biti puno ugodnija od mora. Mnoga kupališta i popratni sadržaji su se otvorili već 1. svibnja. Okružene prekrasnom prirodom i zelenilom, rijeke su odlična alternativa za more. Bilo da imaš još puno do ljetovanja i mora ili ove godine uopće ne planiraš more, riječna kupališta mogu biti itekako dobra zamjena, a za mnoge su i glavna ljetna destinacija. 

Donosimo ti pet riječnih kupališta smještenih u okolici Zagreba koji su od glavnoga nam grada udaljeni oko sat vremena vožnje. Ova kupališta nude prekrasnu prirodu i aktivnosti radi kojih ćeš zaboraviti na more.

Možda vas zanima Legenda o Plitvičkim jezerima i sve što trebaš znati o posjeti najljepšem hrvatskom nacionalnom parku Rubrika Life&style Life&style

Otok ljubavi na Mrežnici 

Rijeka Mrežnica je prava ljepotica koju karakteriziraju modro-zelena boja, jezerca i brojni slapovi. Na njoj se od Primišlja do Karlovca nalaze deseci riječnih kupališta, smještenih najčešće uz slapove radi kojih je popularna destinacija i za vodene sportove poput raftinga ili kajakarenja.

Kupalište Otok ljubavi na rijeci Mrežnici od Zagreba je udaljeno samo 83 kilometara, a nalazi se nedaleko od Duge Rese. Rijeka puna slapića i otočića, a okružena zelenilom čini idealnu prirodu u kojoj će uživati odrasli i mali. U blizini kupališta nalazi se i tobogan s kojega se djeca mogu spuštati ravno u rijeku. Na Otoku ljubavi smješten je i restoran, a moguće je i roštiljati za što ćeš morati napraviti rezervaciju stola uz roštilj. Riječno kupalište pruža pravo osvježenje u prirodnoj idili i savršena je destinacija za bijeg s vrućeg zagrebačkog asfalta.

Kupalište Mrežnički Brig na Mrežnici 

Kupalište Mrežnički Brig, kod mjesta Belavići, nalazi se u blizini Otoka ljubavi i jedno je od najpopularnijih izletišta među Dugorešanima i Karlovčanimana, dok su i brojni Zagrepčani otkrili čari ovog kupališta i uz njegovu obalu kupili vikendice. Na ovom kupalištu možeš uživati u sunčanju ili, ako si malo avanturističnijeg duha, tu je i skakaona te slapić i prirodni jacuzzi.

Smješten odmah uz kupalište, nalazi se Kamp Slapić, popularan ne samo među domaćim već i gostima diljem svijeta. Ovaj kamp nekada je bio samo usputna stanica za strance koji bi dolazili u Hrvatsku na more i htjeli presjeći put i malo se osvježiti, međutim danas je sam po sebi ljetna destinacija. Popularnost je zaslužio zahvaljujući čarobnoj prirodi koja ih okružuje i modro-zelenom rijekom. U kampu je smještena i atraktivna plaža s nekoliko intimnih otočića i slapova na kojima možeš potražiti osvježenje. Oni aktivniji će biti zadovoljni što u blizini kampa mogu naći i sportske tereni za tenis, odbojku na pijesku, stolni tenis i paintball. Tu je i prekrasan drveni restorančić koji nudi riblje i mesne specijaliteti à la carte, a s terase koja se nalazi iznad rijeke nećeš htjeti otići.

 | Autor: Restoran Kamp Slapić na Mrežnici

Dnevni boravak na Kupi (Ozalj)

Samo 45 minuta vožnje automobilom iz Zagreba i 20 minuta iz Karlovca, očekuje te novo ljetno gastromsko turističko mjesto - Dnevni boravak na Kupi koji se prvi puta otvorio prošle godine. Osim što se može pohvaliti prirodnim ljepotama, ova destinacija podno starog grada Ozlja ima zavidnu kulturnu baštinuS vidikovca starog grada kojim su nekad vladali Zrinski i Frankopani pruža se pogled na rijeku Kupu, ali i poznatu hidroelektranu Munjara. 

Odlika koja prati Dnevne boravke (prvi je otvoren godinu ranije, na Mrežnici), svakako je i bogata gastronomska ponuda. Jelovnik je baziran na lokalnim autohtonim namirnicama (buča, pastrva, janjetina, jabuke i sl.), ogromnom izboru štrudli različitih okusa, ali nudi i vrhunske autorske burgere i craft pivo. Ljubitelji sporta ovdje mogu iznajmiti kajak ili SUP daske, oni koji vole istraživati na kotačima i bicikle, a postoji i zabavni program, koncerti, večernji stand-up, filmske projekcije... Jedva čekamo da vidimo što će Dnevni boravak na rijeci ponuditi ove godine.

Dnevni boravak na rijeci | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka

Jungle Bar na Mrežnici 

Jungle Bar na Mrežnici je kupalište i izletište, a pruža jedinstvenu kombinaciju aktivnog odmora, zabavnog sadržaja i domaće gastronomske ponude - sve to smješteno u očaravajućem prirodnom okruženju rijeke Mrežnice. Svake godine svoja vrata otvara 1. svibnja, a zatvara 30. rujna, a jednako je popularan i među domaćim i stranim gostima. Ovdje možeš iznajmiti najrazličitija riječna plovila - SUP daske, kajake, čamce i kanue, a oni koji bi radije bili aktivni na čvrstom tl, mogu zaigrati stolni tenis, badminton ili odbojku. Izletište, naravno, nudi restoran i bar gdje se možeš opustiti i okrijepiti nakon cjelodnevnih aktivnosti na rijeci. 

 | Autor: Jungle Bar Mrežnica Jungle Bar Mrežnica Jungle Bar Mrežnica

Kupalište Zibel na Kupi (Sisak)

Omiljeno kupalište Sisčana, Kupalište Zibel na Kupi, nalazi se na 86 km od Zagreba. Sve više Siščana vruće dane provodi na rijeci Kupi, točnije na ovom riječnom kupalištu koje je jedno od 10 najuređenijih kupališta u Hrvatskoj, Osim sunčališta i beach bara, kupalište nudi i sportske terene poput nogometnog, košarkaškog i igrališta za odbojku na pijesku. Za vrijeme ljetnih mjeseci organiziraju se malonogometni turnir, koncerti, ljetno kino na otvorenom, ribarska večer, beach party i drugi zabavni sadržaji.

Kome još treba more uz ovakvo riječno kupalište?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabi (@gabrijela_p_trepsa)

Foginovo kupalište na Korani (Karlovac)

U samom centru Karlovca (čime se rijetko koji grad može pohvaliti) nalazi se Foginovo kupalište na rijeci Korani. Radi se o riječnom kupalištu s dugom povijesti, a i dan danas je omiljeno izletište kako Karlovčana tako i vikend izletnika iz Zagreba. Ovo je ujedno i prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj koje je taj status dobilo još 2010. godine te se otada za kupače  brine spasilačka služba, a postavljene su posebne rampe koje omogućuju ulazak u vodu i osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Ujutro ovdje možeš plivati uz labudove, a navečer uživati u Riječnom kinu na otvorenom. Na kupalištu se nalazi i desetmetarska skakaonica - oni najhrabriji mogu skočiti "sa cenera" to jest vrha, a oni manje hrabri s pet ili tri metara.  Kupalište nudi i besplatni aquapark, teniske terene i slatkovodni akvarij Aquatika. 

Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba!

Foginovo kupalište u Karlovcu | Autor: Visit Karlovac Visit Karlovac Foginovo kupalište u Karlovcu

Kupalište Rastoke na Slunjčici

Možda se ne možeš kupati na Plitvičkim jezerima, ali zato možeš na kupalištu u jednako lijepim Rastokama udaljenim sat i pol vožnje od Zagreba. Rijeka Korana pravi je raj za kupače jer se temperatura vode kreće se od 24 do nevjerojatnijih 28 stupnjeva što ju čini idealnim odabirom za one nešto zimogroznije. Kupališta Škrila, Pod oltarom i Kotlac nalaze se uzvodno od glavnoga gradskoga kupališta, a zbog plitke vode i malih prirodnih bazenčića savršen su izbor za obitelji s malom djecom. Osim kupanja, možeš uživati i u mnoštvu popratnoga rekreativnoga sadržaja među kojima su skakaonica, odbojka na pijesku, badminton, a ljeti su tu i kina na otvorenom i glazbeni nastupi. 

Kupalište Rastoke (Slunj) | Autor: http://slunj-rastoke.hr/ http://slunj-rastoke.hr/ Kupalište Rastoke (Slunj)

U Rastokama možeš provesti bez problema čitav vikend, jer osim kupališta, ove "Male Plitvice" nude puno prirodnog sadržaja za popodnevne šetnje, kao i obilazak mlinova kojih je u ovom mjestu pregršt. Rastoke su mjesto gdje možeš uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi autohtonih ličkih jela.

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0