Life&style

Nacionalni park Una skriva nevjerojatne ljepote i savršeno je mjesto za prvomajski izlet

  • Nedaleko od Plitvica, taman preko granice s BiH nalazi se još jedan nevjerojatan nacionalni park
  • Nacionalni park Una proteže se uz granicu s Hrvatskom i prostire na 19.800 hektara, a upravo tu se nalazi i najljepši vodopad u Bosni i Hercegovini
  • Čini se kao savršen prvomajski izleti, a mi otkrivamo što sve nudi, kako do njega doći i gdje se smjestiti
  • Pročitaj više: Nestvarno lijepo vrelo rijeke Bune savršena je destinacija za prve proljetne izlete

NP Plitvička jezera jedan su od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, a mnogi će tvrditi i najljepši u Europi. No, malo njih zna da se na samo 30-ak km od Plitvica smjestio još jedan nacionalni park, najljepši u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Nacionalni park Una nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu zemlje, na području grada Bihaća, a njegovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe. Iako smo zagovaratelji posjete Plitvicama u svako godišnje doba, ovoga puta predlažemo da se zaputite još samo malo dalje i otkrijete kakve sve ljepote skriva obližnji NP Una. 

Možda vas zanima Na ljepotu jezera Lago di Carezza nitko nije imun, a ugodne šetnje i planinarske rute prava su čarolija Rubrika Life&style Life&style

Nacionalni park Una - ljepotica u susjedstvu

Rijeka Una spoj je vrijednih prirodnih osobitosti, raznolikog i očuvanog prirodnog krajobraza iznimne ljepote, bogate kulturno-povijesne baštine i lokalnog stanovništva svjesnog vrijednosti prostora u kojem živi. Cijelo područje Nacionalnog parka Una koje se prostire na 19.800 hektara obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom, a kroz njega teku tri rijeke Una, Unac i Krka. Nacionalni park Una pripada mreži od 56 zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po imenu "Parkovi Dinarida".

Jedna od najvećih atrakcija parka, kao i jedna od najvećih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, svakako je vodopad Štrbački buk koji se nalazi na nadmorskoj visini od 294 metara, visok je 24 metara i širok 40 metara. 20-ak km uzvodno od Štrbačkog buka u pravcu Kulen Vakufa, nalaze se Martinbrodski slapovi koji predstavljaju najveći kompleks slapova na rijeci Uni.

 

Kulen Vakuf je najveće mjesto u Nacionalnom parku i od davnina predstavlja važno čvorište puteva. U vrijeme Rimskog carstva tuda je prolazila cesta koja je od Zadra povezivala rimske provincije Dalmaciju i Panoniju. U zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu,  svoje čari skriva neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota, naseobina Martin Brod. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku „Una“, a nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica (bučnice su nekada bile uobičajen i jednostavan sistem za pranje rublja snagom vode).

Kako doći do NP Una?

Nacionalni park Una proteže se uz granicu s Hrvatskom, a do njega je najlakše doći automobilom preko graničnog prijelaza GP Užljebić koji se nalazi na samoj granici parka. Oni koji putuju iz smjera Šibenika, Splita i Dubrovnika preporučuje se do parka doći preko graničnog prijelaza GP Strmica. Od lipnja do rujna otvorena je i zračna luka Golubić-Bihać koja omogućava dolazak na područje parka uz izravne letove, međutim radi veličine samog parka i udaljenosti glavnih atrakcija najlakše ga je posjetiti s osobnim automobilom kako bi se mogli odvesti od jedne do druge točke.

Park je moguće posjetiti tijekom cijele godine, a cijena ulaznice varira ovisno o dijelu koji posjećujete, no puno je jeftiniji od Plitvica. Odrasle osobe platit će ulaz za najveću atrakciju Štrbački buk-Lohavo 6 konvertibilnih marka odnosno oko 23 kune, a za Martin brod-Milančev buk tek 8 kuna. Dobra je vijest za sve posjetiteljice imena Una - imaju besplatan ulaz u Nacionalni park tijekom cijele godine.  Iako je park posebno popularan u toplijim mjesecima radi raftinga i plivanja u Uni, vrijedi ga posjetiti u bilo koje doba godine jer nudi različite mogućnosti za pješačenje i biciklizam te čistog uživanja u netaknutoj prirodi. 

Možda vas zanima Prijedlog za romantičan izlet: Vrelo Bosne londonske su novine nazvale "najljepšim mjestom na svijetu" Rubrika Life&style Life&style

A gdje prenoćiti i što jesti?

Naša preporuka je da za NP Una izdvojite barem dva dana kako bi ga najbolje doživjeli, istražili, ali i jednostavno uživali. Posebno nas privlači samo sjediti na terasi i gledati u zelenu Unu ispred nas. A što se tiče smještaja, područje Nacionalnog parka uistinu ima ponešto za svačiji ukus - od mjesta za kampiranje i bungalova do nešto luksuznijih kuća za odmor i vila.

 | Autor: booking.com booking.com Turističko naselje Natura Art-Hotel

Smještaj možete pronaći i u sklopu Turističkog naselja Natura Art u sklopu kojega se nalazi hotel s 4 zvijezdice, bungalovi i apartmani. Tu su i tri restorana sa isključivo domaćom krajiškom ponudom, a glavna zvijezda menija je neizostavna unska pastrva. Nakon ručka nikako ne zaboravite naručiti i pravu tursku kahvu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ajkica w (@ajkica.w_)

Eko selo prikazuje stare obrte i zanate ovoga kraja i popularan su izbor za smještaj na Uni. Ovdje možete unajmiti bicikle i automobil ukoliko ste došli bez njega kako bi što bolje istražili sve prirodne ljepote Nacionalnog parka Una. 

Možda vas zanima Čarolija slovenske Toskane: Idilično selo u susjedstvu skočilo nam je na vrh proljetne liste izleta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @sara_travel_diaries
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prelijepo