Life&style

Na što treba paziti kad biramo ime za dijete?

Ime nas prati dok živimo – pa čak i nakon smrti. Neka imena se instinktivno povezuju s određenim osobinama ili već imaju već negativnu konotaciju

Odaberemo li djetetu „pogrešno“ ime, u kasnijem životu moglo bi imati ozbiljnih problema te se suočiti s diskriminacijom i zadirkivanjem. S druge strane, mnogi prate trendove (primjerice, kod nas su sada popularna hrvatska tradicionalna imena) pa se povode time. A neki pak žele biti originalni – što je dvosjekli mač… Zbog toga pri izboru imena djeteta ipak ne bi bilo zgorega pripaziti na neke stvari.

1. Je li ime jednostavno ili komplicirano?

Najpopularnija imena kod nas u zadnjih nekoliko godina su Luka i Ana. Jednostavna su i nitko neće pitati "A kako se to piše?" niti će mu upisivati, po svom nahođenju, ime na krivi način. Međutim, kod imena Ana Belle ili Ana Marija, Misha ili Pjer sigurno će se postavljati dodatna pitanja. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Odgovara li ime i djetetu i odrasloj osobi?

Postoje imena koja kad se izgovore zvuče „bebasto“ ili pak osobito snažno. Sad je nježno biće,ali misli na to da će tvoja beba jednog dana biti odrasla osoba… Dakle, ime bi trebalo uravnotežiti, da funkcionira u oba slučaja. Malena bebica koja sniva u svom krevetiću nekako ne djeluje kao Hektor ili Franjo ili Rudolf. S druge strane, ona glavna šarmerica u vrtiću, Lulu ili Medena ili Pahuljica možda će te s 15 proklinjati.

Koje su skraćenice za ime? 

Jako puno naših imena ima skraćenu varijantu ili neku umanjenicu. Misli na to kad ćete davati djetetu ime (također i rimuje li se s nečim i ili je dio neke poštapalice). Mihovil će postati Miha, a Barbara Barbi. Najvjerojatnije.

Možda vas zanima 9 starinskih imena spremnih da uđu u modu Rubrika Life&style Life&style

Odgovara li ime prezimenu?

Od kombinacije imena i prezimena ponekad se mogu složiti lijepe, ali ponekad i smiješne složenice ili rime. Zajedno s partnerom razmisli koje ime će odgovarati prezimenu. Cvijeta Korov nije ime s kojim će tvoja djevojčica kročiti kroz život bez komentara okoline. Ili pak Luna Fortuna. Razmisli i o inicijalima… 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Koje značenje ima ime?

Potraga za značenjem nekog imena može biti vrlo zabavna. Stoga si slobodno daj truda i sigurno ćeš otkriti mnoge stvari koje dosad nisi ni slutila – to ti može pomoći pri konačnoj odluci.  

Svi ovi savjeti te sve napisano ne govori nužno protiv izbora nekog imena. Ako ste se tvoj partner i ti odlučili za neko ime, ostanite pri tome – bez obzira što drugi rekli. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0