Life&style

9 starinskih imena spremnih da uđu u modu

Izabrali smo devet imena za djevojčice koja su gotovo pala u zaborav, no sada su spremna za ponovnu upotrebu. Zašto? Ne samo zato što su lijepa nego i kratka, kako to danas volimo

Više ni jedno nam ime nije strano, zbogom nekad sveprisutnim Marijama i Nadama, danas se nose imena iz cijelog svijeta, ma kako neobična bila. No, drugi i ništa manje zastupljen trend je izvlačenje starih imena iz zaborava. Nakon što smo se već malo zasitili Dore i Lucije, evo još nekih imena naših baka i prabaka koja imaju veliki potencijal!

1. Ada/Adela

Ada je skraćeno od Adela ili Adelaida a svo troje znači plemenita, uzvišena. No Adu pronalazimo i kao germansku verziju biblijske Adah dok n afričkom kwa jeziku znači "prvorođena žena".

2. Elza

Nastala je kao skraćenica nekad vrlo čestog imena Elizabeta, no sada funkcionira kao samostalno ime.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Flora

Korijen je u latinskoj riječi floris što znači cvijet i rođeno je u starorimskoj mitologiji gdje ga je nosila božica cvijeća i proljeća. Naša inačica Cvijeta ili Cvita jedno je od starinskih imena koje je posljednjih godina sve popularnije.

4. Ruta

Etimologija ovog imena nije sigurna, no uglavnom se vjeruje da dolazi od hebrejskog rūth, moguće skraćenice od rē'ūth (prijatelj, drug). Ime je rođeno u Bibliji, bilo je to ime mlade žene iz Moaba vrlo odane svojoj svekrvi. O tome govori Knjiga o Ruti.

Možda vas zanima 5 imena za djevojčice koja će biti popularna 2018. Rubrika Life&style Life&style

5. Kora

Nastala od grčke Korē koja na tom jeziku znači djevojka, djeva, ali i djevica. U starorimskoj mitologiji Kora je bio nadimak Proserpine, a u grčkoj Persefone, prelijepe kraljice Hada.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Lujza

Ženski oblik imena Louis/Luj ("slavan u ratu") što je oblik germanskog imena Hluodowig (Ludovik), a spoj je dviju riječi, hluod - slavan i wīg - rat. .

7. Vera/Vjera

Ovo ime nastalo je krajem 19. stoljeća. U hrvatskom ali i nekin drugim slavenskim jezicima znači vjeru, no preklapa se i s latinskim značenjem gdje vera znači istinu. Uglavnom se vjeruje da je u ovom potonjem pravi korijen imena Vera.

Možda vas zanima Što prvo slovo tvog imena govori o tebi? Rubrika Life&style Life&style

8. Eta

Evo nas u hinduističkoj Indiji gdje Eta znači "ona koja sjaji". Drugo tumačenje je da ovo ime znači "božji dar", a to je i 7. slovo grčkog alfabeta.

9. Ida

Germanskog porijekla nastala je od riječi posao, rad. Ime su u Englesku donijeli Normani u 14. stoljeću, no brzo je izumrlo da bi tek u 19. stoljeću ponovno oživjelo, postalo popularno i proširilo se Europom.

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • robi

    Asfaltina? Desanka? Onanija?
  • Tomislav12

    Mi hrvati smo slaveni i zasto imamo u tekstovima za stara imena preporuke (da udju u modu) 3:1 u korist germanskih?? spremni porobit sami sebe