Life&style

5 imena za djevojčice koja će biti popularna 2018.

Evo što se predviđa koja će imena sljedeće godine u svijetu biti najpopularnija. Kako smo postali globalno selo, možda se i mamama u Hrvatskoj svidi koje npr. perzijsko ime...

Izgleda da će se tri osnovna smjera zadržati: u modi su kratka imena, starinska imena i neobična imena. U našem slučaju to znači i - strana imena.

Klea, Clea

Ovo lijepo i neobično ime grčkog je porijekla i znači "slava", a prema jednom drugom tumačenju "slavni cvijet". Također, Klea je varijacija imena Kleopatra i Klotilda. Kao ime od samo četiri slova totalno je u trendu kratkih imena.

Greta

Najpoznatija Greta sigurno je i dandanas glamurozna Greta Garbo. Ovo ime njemačkog porijekla koje znači "biser" u Njemačkoj je i dalje vrlo popularno, ali i u Mađarskoj i Italiji. Možda sada kreće u osvajanje svijeta? Često tako skraćemo zovu i Margarete. No i u Iranu je to često ime i smatraju ga autohtonim perzijskim imenom. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kiana

Nakon vladavine silnih Chiara, Kiara i Kjara po našim rodilištima, možda je došlo vrijeme da ovo talijansko ime za djevojčice koje bi u prijevodu bilo Svjetlana ili Jasna zamijenimo sa sličnim, a opet drukčijim - Kiana. Ovo je moderno ime američkog porijekla, no postoji i teorija kako je to i varijanta irskog muškog imena Kian što znači "drevan". 

Možda vas zanima Ovo je najpopularnije ime za curice na svijetu, a sve više i kod nas Rubrika Stars Stars

Nora

Oh, pa Nora nam nije neka novost. Ima ih posljednjih godina, vidi se lijepo u vrtićima, priličan broj. Hajde da ostatak svijeta nekad kaska i za nama... Nora je skraćeno od anglo-normanskog imena Honora koje pak vuče korijen iz latinske riječi koja znači "poštena" ili "poštovana". Također je i kratica od grčkog imena Eleanora što znači "svjetlost", a u Škotskoj je ženska verzija imena Norman. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tereza

Starinsko ime na koje smo zaboravili, ali je potpuno u trendu izvlačenja starih imena iz prašine i davanja istih našim potomcima. Tereza je samo nastavljačica niza koji su začele Cvijeta, Jaga i Mara. Porijeklo imena je španjolsko/portugalsko gdje se prvi puta spominje u 16. stoljeću, nakon čega se proširilo cijelim kršćanskim svijetom, a značenje nije jasno. Možda dolazi od grčkog "theros" - ljeto ili "therizo" - žeti ili je nastalo po imenu grčkog otoka Therasia.

Možda vas zanima Što prvo slovo tvog imena govori o tebi? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0