Stars

Ovo je najpopularnije ime za curice na svijetu, a sve više i kod nas

Tradicionalna imena ponovno su u modi, ovo pogotovo

Mogu Beyoncé, Kim Kardashian i Gwyneth Paltrow izmišljati čudna imena za djecu, no u svijetu, kao i kod nas, zabilježen je povratak tradicionalnih imena. A jedno takvo osvaja svijet - po podacima iz čak 49 zemalja svijetaime Sofia, kao i njegove razne izvedenice kao što su Sofija, Sophia, Sophie... je najpopularnije ime za djevojčice ovoga trenutka. To je prvi izbor u 9 zemalja (među kojima su i Rusija, Meksiko te Italija) u kojima je provedeno istraživanje, a u ostalim zemaljama je jako visoko rangirano. 

 | Autor: instagram @taytay_xx instagram @taytay_xx Sofia Richie

"Strašno sam iznenađena kako je toliko različitih kultura i različitih jezika odjednom ponovno prigrlilo to ime", kaže Laura Wattenberg, osnivačica portala babynamewizard.com koji je proveo istraživanje.
Možda je značenje ove riječi ono što roditelji najviše žele svojoj curici - Sophia, naime, na grčkom znači mudrost, no činjenica da se ovo ime gotovo u svim krajevima svijeta slično izgovara, u ovo vrijeme globalizacije ne odmaže. Također, ne odmaže ni to što neke slavne osobe koje su iznimno popularne ovih dana, poput Sofije Vergare i Sofije Richie, nose ovo ime. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Sofia Vergara

Iako rastuće u Hrvatskoj, ime Sofija nije i najpopularnije kod nas - U Hrvatskoj je prošle, ali i 2015. godine najpopularnije ime za curice bilo Mia, a slijede Lucija, Ema, Petra, Sara i Lana. Omiljeno ime za dječaka je Luka, a zatim David, Ivan, Jakov i Marko. Ako te zanima koje je najpopularnije žensko i muško ime u Hrvatskoj u cijelom 20. stoljeću, i to znamo - Marija i Ivan. 

 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0