Life&style

Na nekoliko sati vožnje od Zagreba nalazi se najfotogeničnije selo na svijetu koje opija ljepotom

  • Hrvatska je blagoslovljena ne samo brojnim vlastitim prirodnim ljepotama, već i blizinom susjednih zemalja u kojima se skrivaju neka od najljepših mjesta na svijetu
  • Jedno od takvih je i maleno austrijsko selo Hallstatt koje svake godine svojom ljepotom privlači više od milijun posjetitelja
  • Svega 4 sata vožnje od hrvatske metropole nalazi se ovaj mali prirodni raj, veličanstvene planine i prekrasno jezero koje okružuju mjestašce, a zahvaljujući kojima je i dobilo titulu jednog od najfotogeničnijih sela na svijetu

Hallstatt mnogi smatraju jednim od najljepših sela u svijetu. Ovo maleno mjesto sa svega 1000 stanovnika svake godine posjeti više od milijun turista, očaranih spektakularnim krajolicima dokle god pogled seže, ali i nevjerojatnom kulturom. Biser Austrije, kako ga nerijetko nazivaju, od Zagreba je udaljen tek 4 sata vožnje, što ga čini savršenom destinacijom za vikend putovanje. 

 | Autor: Instagram @travel_locations._ Instagram @travel_locations._

Upravo se ovdje nalazi najstariji rudnik soli u Europi, a arheolozi vjeruju da se rudarstvo ovdje razvilo još u brončanom dobu. Štoviše, razdoblje između 800. i 400. godine prije Krista naziva se halštatskim razdobljem, a što najbolje govori o značaju ovog malenog sela u europskoj povijesti. Cijela je regija zbog vađenja soli bila vrlo bogata, a od 1997. Hallstatt je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. 

 | Autor: Instagram @passagepassport Instagram @passagepassport

 

Do 19. stoljeća moglo ga se posjetiti isključivo čamcem ili planinskom stazom, a otkako se do ovog čudesnog malog sela može doći cestom, ne prestaje privlačiti brojne posjetitelje koji se u veličanstveni krajolik redovito zaljubljuju na prvi pogled. Nevjerojatna priroda, povijest mjesta i barokna arhitektura doprinose njegovoj fotogeničnosti koja je uvijek na visini, neovisno o vremenu i godišnjem dobu pa ne postoji loš trenutak kada je posjeta ovom djeliću raja loša ideja. 

 | Autor: Instagram @holidayguru Instagram @holidayguru

Što vrijedi posjetiti?

Jezero Hallstatt

Upravo je jezero jedan od glavnih razloga zašto se ovo selo smatra jednim od najljepših na svijetu. Bilo da nas više privlači ideja izleta brodom ili pak šetnja s pogledom na veličanstvene planinske vrhove, ovdje se u svakom trenutku punim plućima uživa u svježem zraku i ljepotama prirode te bistroj vodi u kojoj se, kada to temperature dopuštaju, može i zaplivati. 

 | Autor: Instagram @butnomatter.theroadislife Instagram @butnomatter.theroadislife

Hallstatt muzej

Ovaj je muzej prvi put otvoren još 1888. godine, nakon važnih arheoloških nalaza Johanna Georga Ramsauera. Upravo je on 1846.  počeo otkrivati važna i povijesna groblja u blizini rudnika soli, a iako se postav muzeja promjenio nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek se tamo mogu pronaći zanimljive zbirke i eksponati.  

Tržnica

Srce grada s razlogom je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a na ovom se nevjerojatnom mjestu s prekrasnim zgradama i pitoresknim kućama može pronaći nekoliko šarmantnih kafića, restorana s izvrsnim autohtonim jelima, ali i suvenirnica.

Možda vas zanima Raj u Alpama: Ovo je jedna od najromantičnijih kućica za odmor koje smo ikad vidjeli Rubrika Life&style Life&style

Kapela sv. Mihovila

U ovoj se kapeli nalazi Kuća kostiju kao jedna od najzanimljivijih znamenitosti u gradu. Postoji još od 12. stoljeća, a u njoj se čuva 1200 ljudskih lubanja od čega je njih 610 ručno oslikano cvjetnim vijencima i raspoređeno prema pojedinim obiteljskim skupinama. Budući su na njima označeni i datumi smrti, znamo da tradicija oslikavanja seže u 1720. godinu.

Dachstein Skywalk

Ovo je mjesto na kojem se može uživati u jednom od najspektakularnijih pogleda na Alpe. 250 metara visoka strma stijena pred kojom se prostire nevjerojatna planinska panorama uistinu pruža osjećaj kao da smo usred oblaka, na vrhu svijeta.

 | Autor: Instagram @wheredowetravelnow Instagram @wheredowetravelnow

Rudnik soli 

Ovo je mjesto gdje je započela povijest Hallstatta i 'bijelog zlata'. Do ulaza u rudnik soli može se doći uspinjačom na planinu ili pješačenjem, a osim što je zanimljiv za razgledavanje, rudnik je vrlo popularan i zbog svojih terapeutskih učinaka.

Možda vas zanima Ove prekrasne planinske kućice za odmor u našoj okolici imaju pogled od milijun dolara Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @passagepassport
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijepo