Life&style

Možete imati savršen ten i bez sunčanja!

Možemo li postići prirodno osunčani izgled kože bez sunčanja, solarija i krema za samotamnjenje? Znanost kaže da možemo!

Naravno, to ne znači da ćemo bez svih ovih pomagala za tamnjenje kože postići egzotično tamni izgled, ali svakako postoje namirnice koje možemo konzumirati kako bismo uz minimalno izlaganja sunčevim zrakama postigli zlatni ten. Naime, jedna britanska studija pokazala je kako ljudi koji jedu više voća i povrća imaju prirodno osunčani ton kože.

Već znamo da pravilna prehrana ima ključnu ulogu u zdravlju naše kože, a sad znamo i zašto: svježe voće i povrće puno je antioksidativnih komponenti poput karotenoida, na primjer beta-karotena u špinatu ili likopena u rajčici. Ove komponente jačaju naš imunološki sustav, omogućuju pravilno funkcioniranje organizma, štite od nekih vrsta raka, ali i potpomažutamnjenje kože. Kako?

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kad jedete obrok pun karotenoida, višak koji ne iskoristimo u organizmu omogućuje nam da se pigment iz ovih namirnica vidi na površini na kože, a dvostruku korist zdrave prehrane vidimo i u činjenici da nam njegovo antioksidativno svojstvo pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja na koži. Dakle, ne samo da nam daju prirodno zlatni ton, karotenoidi nas štite i od negativnih sunčevih zraka – što, naravno, i dalje ne znači da se treba izlagati suncu bez zaštite grickajući mrkvu na plaži.

Alfa-karoten nalazi se u mrkvi i bundevi, a likopena ima puno u crvenom voću – lubenicama, crvenom grejpu i guavi, a najviše u kuhanoj rajčici. U tamnozelenom povrću, bundevi i crvenoj paprici velike su količine luteina i zeaksantina, dok kriptoksantina ima u mangu, narančama i breskvama. Stručnjaci preporučuju da se kroz nekoliko mjeseci hranimo obrocima koji su prepuni ovim namirnicama kako bismo postigli predivan ten na posve zdrav način. Ako pritom dobijemo i lijepu kožu i koji centimetar u bedrima manje, nitko neće biti sretniji od nas!

Photo: Getty Images

Komentari 0