Life&style

Motovun film festival ove godine donosi rijetko viđen niz nagrađivanih filmova

  • Od 26. do 30. srpnja u Motovunu se održava već kultni Motovun film festival koji ove godine donosi rijetko viđen niz nagrađivanih filmova
  • Tijekom pet dana festivala posjetitelji će imati prilike vidjeti više od stotinu filmskih ostvarenja te uživati u atraktivnim koncertima i nizu popratnih zbivanja
  • Pogledaj što te sve očekuje na ovogodišnjem Motovun film festivalu

U ozbiljnim vremenima svakako nam je potreban predah od teške svakodnevice, a to i ove godine nudi Motovun Film Festival. Ovaj kultni festival nastao je 1999. godine i od tada privlači posjetitelje izvrsnom selekcijom filmova, koncertima i prekrasnim krajolikom koji nudi pitoreskni gradić smješten na brežuljku u središnjoj Istri. 

 | Autor: Instagram @visit_motovun Instagram @visit_motovun Prekrasni Motovun

Što nam sve nudi ovogodišnji Motovun film festival

Na petodnevno putovanje kroz više od stotinu ostvarenja festival kreće 26. srpnja automobilom kaotične obitelji iz filma Put pod noge, prvijenca Panaha Panahija, sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija. Nagrađen na brojnim prestižnim festivalima, ovaj vedri uradak mnoge će podsjetiti na omiljenu Little Miss Sunshine. To će biti samo uvod u jedno od dosad atraktivnijih motovunskih izdanja, najavljeno je na predstavljanju programa u zagrebačkom KIC-u, kojem su nazočili i autori hrvatskih filmova u programu.

 | Autor: MFF MFF Film Put pod noge

„Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova. Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura. Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Možda vas zanima Split ima novi ljetni đir: Šareni kokteli, vrhunski koncerti i fini zalogaji su na Split Park Festivalu Rubrika Life&style Life&style

Kao i svake godine, motovunska selektorska ekipa nastoji predstaviti program relevantnih zanimljivosti u svjetskom filmu. U njemu ima filmova nagrađenih u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te s netom završenog Cannesa. Tu su filmovi iz geografski različitih prostora od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, ali i dva hrvatska noviteta –Nosila je rubac črleni, ruralni retro-mjuzikl Gorana Dukića te Glava velika ribe, sociopolitička urbana drama Arsena Oremovića.

 | Autor: MFF MFF Nosila je rubac črleni

U programu ima gangsterskih filmova poput ukrajinskog Nosoroga, političkih trilera poput Dječaka s neba, nagrađenog za najbolji scenarij u Cannesu, te neuobičajeno puno komedija. 

Minimalistički raj uz more: Ovaj beach bar u izgubljenom zaljevu kraj Pule nas je u trenu osvojio

Na meniju je i švedski stol odličnih filmova iz Švedske, ovogodišnje zemlje -partnera. U suradnji s prijateljima iz Veleposlanstva Švedske, Švedskog filmskog instituta i partnerskog festivala Uppsala ISFF bit će prikazano čak 25 filmova, među njima i djela majstora poput Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona i Roya Anderssona, kao i prošlogodišnje motovunske pobjednice Ninje Thyberg.

Beogradski redatelj Goran Marković ovogodišnji je Maverick Motovunskog festivala

Počasnu nagradu Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, Motovun Film Festival ove će godine dodijeliti beogradskom redatelju Goranu Markoviću. Zašto je upravo on zaslužio ovu nagradu, obrazložio je Jurica Pavičić, selektor motovunskog festivala.

 | Autor: MFF MFF

„Motovun Maverick nagrada je koja je obično namijenjena onim filmskim autorima koji su išli protiv struje: protiv dominantnog ukusa, protiv poželjnih formi, protiv masovne popularnosti. Goran Marković naoko nije takav maverick. Filmovi Gorana Markovića su tijekom najvećeg dijela karijere bili i popularni i voljeni...

Marković je antikomunističke filmove snimao dok je komunizam još postojao. Od devedesetih, na isti će način analizirati nacionalizam. Goran Marković u svim je režimima bio popularan umjetnik. Bio je hitmejker. Publika je voljelaono što radi. Istodobno, ni jedna ga vlast nije baš jako voljela, pa ga ne voli ni današnja. 

U trenutku kad dobiva ovo priznanje, on je u vlastitoj sredini gotovo pa persona non grata, predmet nezapamćenih medijskih napada. To u neku ruku i nije čudno. Jer, Marković u gotovo svim svojim filmovima pincetom čačkatamo gdje boli. On je kroničar građanske klase koja se prodala, korupcije koja nije nužno za novac, nego za komoditet, nemiješanje, lagodnu inerciju. Marković ne napada vlast. On napada nas. A to, priznajte, više boli. Zato je Goran Marković savršeni Maverick motovunskog festivala.“

Motovun Film Festival imat će i ove godine svojevrsnu uvertiru, prvi put u Bujama. Buje@teen, šarolik program ostvarenja iz svih dijelova Europe, namijenjen djeci i mladima, otkriva uzbudljivost i bogatstvo europskih priča i kulture te na pristupačan način progovara o problemima i temama s kojima se susreću najmlađi članovi našeg društva. Već uobičajeno, Motovun nudi i niz popratnih zbivanja te atraktivan glazbeni program.  Prvog dana zasvirat će grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a do kraja festivala slijedi pregršt nastupa popularnih bendova i DJ-a. Od 26. do 30. srpnja slijedi pet dana uživanja, kako za one željne ukazivanja na važne teme, tako i za sve kojima je potreban otklon od istih.

 
 

 

Photo: MFF

Komentari 0