Life&style
1/10

Morski detalji za vaš dom

Čak i ako ovog ljeta godišnji odmor provodite u gradu, to nije razlog da u svoj dom ne unesete dašak Krete, St. Tropeza ili dobrog starog Jadrana.

Detalji za dom u morskom stilu će vašem životnom prostoru dati prijeko potrebnu svježinu u ovim vrućim danima, ali ga i bez velikih investicija transformirati u malu morsku oazu. O ljetnom dekoru i morskom ugođaju porazgovarali smo s Mirjanom Mikulec iz  Domus Nobilisa, tvrtke koja se bavi dizajnom interijera.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Jedan od najjednostavnijih načina za stvaranje maritimnog ugođaja je svakako korištenje svih nijansi plave, bijele i tirkizne boje koje se lijepo nadopunjuju sa svim stilovima i bojama namještaja. Nemojte zaboraviti na mornarske pruge različitih širina koje mogu biti u klasičnoj plavo-bijeloj izvedbi ili čak crveno-bijeloj ili crno-bijeloj varijanti.

"Osim prugica, dobro je razmisliti i o ostalim morskim motivima, poput brodića, školjki, kormila ili prikaza različitog vezanja brodskih čvorova. Posebno bih naglasila da su danas u ponudi kupaonske opreme čitave linije koje su prilagođene ,morskim' prostorima, od posuda za sapun do daski za toalet. Dobro će doći i zanimljive lagane police koje izgledaju poput okrenutog dijela čamca. Jedan od lakših načina je i postavljanje trendi fototapeta s morskim motivima. Za one sklonije radikalnijim zahvatima, tu je i mogućnost oblačenja zida u dekorativni kamen." ističe Mirjana Mikulec.

Iako se morski interijer često ograničava samo na kupaonicu, on može dobro izgledati i u drugim prostorijama.  Tako rukohvat na stubištu možete omotati debelim užetom, a na police u staviti makete brodova. U kuhinji možete posaditi začinsko bilje u lončanicama s morskim motivima te nabaviti stolnjake i ubruse s uzorkom sidra ili mornarskih čvorova. Jedan od najjeftinijih, ali  i najefektnijih načina stvaranja morskog ugođaja u vlastitom domu je obična vaza ispunjena pijeskom i školjkama s pokojom zapaljenom lučicom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Nešto skuplji način unošenja ,,mora'' u interijer je kupovina određenog namještaja, poput primjerice kreveta čiji je baldahin inspiriran bijelim platnenim jedrima ili police u obliku čamca", savjetuje Mikulec i dodaje kako se dašak Mediterana u vlastiti dom može unijeti i u drugim bojama poput boje masline, boje lavande i ostalih boja karakterističnih za to podneblje, ali i da postoje različiti mediteranski stilovi poput talijanskog, sjevernoafričkog i turskog koji nisu nužno morski, ali svejedno mogu doprinijeti ljetnoj atmosferi.

Iako se na prvi pogled čini kako se ovakvi detalji najbolje uklapaju u minimalistički uređene stanove, oni jednako dobro mogu izgledati u interijeru s klasičnim namještajem.  Ključ je u tome da detalje prilagodite svom interijeru, pa će se tako rustikalni morski detalji poput maketa jedrenjaka ili sidra bolje uklopiti u tamni namještaj i klasični stil, dok će preinake u obliku prugastih tapeta podići minimalistički uređen prostor.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako se ljetu bliži kraj, mnogi se pitaju što učiniti s ljetnim dekorom i je li upitno ostaviti ga i nakon ljeta? 

"Ako je čitav prostor uređen u mornarskom stilu, nema potrebe mijenjanja osnovne atmosfere prostora jer je ona i njegova osnovna tema. U slučaju da ste samo detaljima unijeli djelić Mediterana u vaš interijer, takav morski ugođaj može ostati dok god to vi sami želite i osjetite potrebu za promjenom. Ipak, preporučujemo da se u kasniju jesen ti detalji uklone ili, alternativno, prilagode nadolazećim blagdanima - primjerice, stablo naranče može se za božićne blagdane dekorirati lampicama, a oko prugastih jastučića mogu se omotati velike zlatne ukrasne mašne", objašnjava Mikulec.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sve što  je lijepo, kratko traje pa tako i ljeto i ljetno uređenje interijera. Ono što vas može utješiti je da će novo ljeto stići brzo, a morski detalji će vas i u najhladnijim zimskim danima podsjećati na njega. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0