Jaja, kruh, kolači, špek... to nitko ne bi stavio na svoj "zdravi jelovnik". Nutricionisti međutim kažu "DA" i za namirnice koje se uvriježeno smatraju lošima - sad imaju zeleno svjetlo
Krumpir, slanina, jaja – nezdrava hrana? Ili ipak nije? Jelo je prečesto povezano s nečistom savjesti: opet sam pojela nešto nezdravo ili sam unijela previše ugljikohidrata. Međutim, je li to istina? Izdvojili smo 10 namirnica za koje se smatra(lo) da su nezdrave – ali bi ih ipak trebala jesti. Otkrit ćemo ti zašto…
1. Slanina
Predrasude: slanina je puna životinjskih (i zato i nezdravih) masnoća
Mnoge od nas jako vole slaninu te se općenito puno jede diljem Lijepe Naše. Nažalost, ta namirnica još uvijek ostaje nezdrava, ali nutricionisti je neće potpuno prekrižiti sa „dobre“ liste. Naime, potrebno je malo slanine kako bi jelo dobilo mirišljavu notu. I izvrstan je dodatak kad se skuha u varivu od graha. Ali, slaninu treba jesti u malim količinama – ne onoliko koliko bismo možda htjele.
2. Rođendanska torta
Predrasude: kolači, torte, muffini i sl. su mali, odnosno veliki grijesi
Kao ne bismo stajale namrgođene i nemirnog želuca pred gostima, svatko smije pojesti komad torte. Doduše, ne prečesto nego u posebnim prilikama. Možda komad kolača nije idealan ako brojiš kalorije, ali i mali komadić će te usrećiti.
3. Jaja
Predrasude: jaja povećavaju razinu kolesterola, a žumanca imaju previše kalorija.
Zapravo, nove su studije pokazale da jaja uopće ne dižu razinu kolesterola u tijelu. Usto, jaje sadrži tek 70 kalorija, a žumance je puno kolina, tvari koja djeluje protuupalno. Međutim, prste dalje do masnih kajgana s puno sira i maslaca – radije stavi špinata i prži na maslinovom ulju.
4. Maslac od kikirikija
Predrasude: kikiriki je pun masnoća, a maslac od kikirikija ima ih još više
Da, to je istina: 100 grama maslaca od kikirikija ima više kalorija od table čokolade. Ali, radi se o dvostruko nezasićenim masnim kiselinama koje imaju brojna blagotvorna djelovanja na zdravlje. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji redovito jedu male količine maslaca od kikirikija općenito zdraviji.
5. Tjestenina
Predrasude: tjestenina deblja
Ali, kakav bi to bio život bez tjestenine, finih umaka šalše? Postoji puno nutricionista koji tjesteninu nikad neće prekrižiti sa menija. Doduše, preporučuju integralnu, koja je puna balastnih tvari. Savjet: uvijek neka na tanjuru bude jednaka količina tjestenine i povrća.
6. Krumpir
Predrasude: krumpir ima previše ugljikohidrata
Jedan krumpir sadrži oko 160 kalorija. Međutim, puno je važnije da sadrži i puno hranjivih tvari – poput vitamina C i B te kalija, željeza i balastnih tvari. Osim toga, jako je zasitan, pa nećeš brzo ogladnjeti. I ovdje je priprema bitna: NE za pomfrit s kečapom i DA za kuhani krumpir s kiselim vrhnjem.
7. Grožđice
Predrasude: grožđice su male šećerne bombe
Često se može negdje pročitati da bismo trebale izbjegavati sušeno voće zbog toga jer sadrži puno šećera. Istina, možeš jesti četiri puta više voća od sušene varijante. Ali, kao doručak s jogurtom i orašastim plodovima dat će ti puno energije za dobar dan.
8. Pivo
Predrasude: dobit ćeš pivski trbuh i šteti zdravlju
Tko bi to mislio? Jedno pivo na dan može smanjiti rizik od oboljenja srca te moždanog udara. Usprkos tome, ne preporučuje se popiti više od jednog piva na dan, jer osim što sadrži puno antioksidansa, ima i puno ugljikohidrata.
9. Kava
Predrasude: kava sprječava tijelo da izbaci otrove
Mnogi se ne žele odreći šalice kave ujutro. Umjerena konzumacija kave je u redu, jer sadrži puno antioksidansa. Ali, prste dalje od raznih slatkih kombinacija i dodatnih porcija šećera. Malo mlijeka (najbolje od badema) trebalo bi biti dovoljno za dodatni okus.
10. Kruh
Predrasude: kruhe je neprijatelj broj jedan kad je riječ o mršavljenju.
Pošto je kruh hranjiv i zasitan, ne treba ga se potpuno odreći. Doduše, preporučuje se integralni kruh, jer sadrži sve prirodne hranjive tvari. Bijeli kruh od rafiniranog brašna izbjegavaj.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.