Life&style

Mnogi griješe, a ti? Znaš li kako se pravilno slaže posuđe u perilicu

  • Perilice za posuđe su unatrag nekoliko godina učinile naše živote lakšima
  • No, znaš li kako se zapravo treba slagati posuđe u ovaj stroj?

Perilice su genijalan izum koji nam stvarno pomaže u svakodnevici, no često su i prikriveni uzrok sukoba u obiteljima, među parovima. Ona misli da samo ona zna kako se suđe slaže u perilicu, on je ljut što mu predbacuje da to radi rijetko pa tvrdi da mu uvijek prigovara da je suđe krivo složio. Nije viša matematika napuniti perilicu suđem tako da se stroj ne kvari jer prskalica u nešto udara ili da ciklus ne završi s napola opranim suđem, ali činjenica jest da mnogi u tome griješe. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Što trebaš napraviti svaki dan, a što jednom tjedno da bi ti perilica posuđa bila čista i uvijek mirisala Rubrika Life&style Life&style

Tu su praktični savjeti i pravila kojih bi se trebala držati da stroj što bolje opere i manje se kvari: 

Kao prvo, perilice nisu čudotvorne i neće oprati tanjure na kojima su se još prije tjedan dana skorili ostaci hrane i postali tvrdi kao beton. Većina današnjih perilica ne traži od tebe da posuđe do kraja ispereš, ali veće ostatke hrane odstrani vilicom

Tanjure slaži u donju ladicu, pravilno, uspravno, okrenute prema ulazu. Noževe uvijek stavljaj s drškom prema gore da se ne bi slučajno porezala kad ih vadiš nakon pranja.  

Velike komade posuđa, lonce ili posude za pečenje, treba postaviti na donju ladicu, ne sasvim položene na dno perilice, nego postavljene pod uglom. Kad veliki komad posuđa stavimo na dno, on može spriječiti protok vode od donje prskalice. 

 

Svi želimo u perilicu nagurati što više posuđa, ali pazi da komade posuđa ne prekriješ drugima jer ti se neće dobro oprati.

Sve perilice opremljene su grijačem vode, no neki majstori upozoravaju da prije nego uključimo perilicu pustimo kroz sustav toplu vodu jer će onda i perilica početi odmah prati s toplom vodom pa će se tableta za pranje brže i lakše otopiti.   

Možda vas zanima Smrdi vam perilica za rublje? Nakon ovog trika više neće! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0