Life&style

Na Cresu se skriva 15. najljepša plaža na svijetu - tako kaže ugledni njemački magazin Bild

  • Otok Cres najveći je i drugi najduži hrvatski otok koji se ponosi brojnim ljepotama
  • Neke od njih su svakako i tajnovite, prirodne uvale na kojima se nalaze najljepše plaže - ne samo na Cresu već i daleko šire
  • Ovoga puta more nas je odvelo podno brdovitog creskog mjestašca Lubenica i plaža nad kojih se nadvio ovaj srednjovjekovni gradić

'Beli, Cres i Lubenice kad ja vidin, spametin se...' kažu riječi stare pjesme Duška Jeličića i uistinu najbolje opisuju ljepote otoka Cresa. Smješten u Kvarnerskom zaljevu, otok Cres je najveći i, nakon Hvara, najduži hrvatski otok. Od ostalih trivia zanimljivosti možemo spomenuti i onu da je upravo ovaj otok jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa. Uz svoje susjede Krk i Lošinj, Cres se ubraja u florom nazanimljivije otoke, a ima i specifičnu faunu.

Možda vas zanima Zlatni Sakarun: Je li ovo najljepša pješčana plaža na Jadranu? Rubrika Life&style Life&style

Osim po svojoj veličini i bjeloglavim supovima, Cres se ističe očuvanim okolišem, čistim morem i prekrasnim uvalama koje skrivaju najraznolikije plaže - uređene, prirodne, velike, male, kamene, šljunčane ili pješčane. Nama posebno draga plaža našla se u mjestu iz Duškove pjesme - Lubenice.

Lubenice - pitoreskno mjesto koje je dobilo ime po kraljevni

Jesi li znala da se na Cresu, nekoliko stotina metara iznad mora, smjestilo tisućama godina staro naselje u kojem žive samo 3 stanovnika? Zove se Lubenice, a za ime je, prema legendi i starim lokalnim pričama zaslužna lijepa kraljeva kćer. Priča kaže kako je u vremenu davnom na otoku Cresu živio kralj koji je imao lijepu kćer Ljubicu. Otac lijepe kraljevne, baš kako to biva u kraljevskim obiteljima, nije bio zadovoljan ljubavnim odabirom svoje kćeri te ju je istjerao iz dvora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim na brdo gdje je mladić živio, a godinama kasnije je mjesto koje se izgradilo na tom brdu dobilo ime Ljubljenice.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Lubenice, Cres

Plaža podno Lubenica najljepša je na Cresu (a i daleko šire)

Uvala Žanje smjestila se podno mjesta Lubenice i skriva prekrasnu plažu Plava Grota na rubu koje se nalazi istoimena spilja. Spilja je duga oko 20 metara i ima veliki zračni prostor i dva ulaza. Veći ulaz je malo udaljeniji od plaže, ali u njega se može ući plivajući ili čamcem, dok se onaj manji nalazi ispod mora i kroz njega možeš proći samo roneći. Unutar same spilje nalazi se i mala šljunčana plažica. Do same plaže može se doći pješke iz Lubenica, a možeš i morskim putem koristeći taxi boat. Svakako imaj na umu da dok je put iz Lubenica relativno lagan jer ideš samo nizbrdo, za nazad penjanje po vrlo strmom putu može biti naporno te povratak traje i više od sata.

Ovo je 5 najljepših hrvatskih plaža (ne, nisu one koje svi već znaju!), a izabrao ih je The Guardian

U neposrednoj blizini uvale Žanje nalazi se jedna od najljepših skrovitih plaža na svijetu - i to ne tvrde samo 3 Libeničana, već i ugledni njemački časopis Bild koji je plažu Sv. Ivan podno Lubenica na otoku Cresu svrstao na 15. mjesto u konkurenciji od 40 najljepših plaža svijeta. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa borova što ju čini idealnom za miran odmor. I do nje je moguće doći spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem. Ni na jednoj plaži nema dodatnog sadržaja - zato i jesu tako lijepe, stoga ne zaboravi ponijeti dovoljno hrane i pića za cijeli dan.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijepa plaza