Life&style

miss7 i Matea Frajsberger: Par dobrih savjeta za što produktivniji rad od kuće

  • miss7 i Matea Frajsberger koja stoji iz bloga i profila Click4chic donose ti savjete za produktivan rad od kuće
  • S obzirom na trenutnu situaciji i mjere karantene, mnogi su dobili mogućnost rada od kuće
  • Matea, koja već tri godine radi od kuće, objasnila je kako se možeš osjećati bolje i napraviti puno toga

Mogu reći da sam jedna od „onih sretnika“ koji u ovim kriznim danima mogu raditi od doma. Mnogima se rad od doma čini kao savršena opcija, ali samo do trenutka dok ga zapravo ne iskuse. Osobno tako radim već skoro tri godine i baš zato što dobro znam koliko se ponekad teško organizirati, odvojiti poslovno od osobnog i osjećati se opušteno i slobodno nakon posla, želim s tobom podijeliti što sam u tom periodu naučila.

1. Skini pidžamu i uredi se

Ne bi vjerovala koliko to može utjecati na tvoju produktivnost! Već samim time što ćeš se osjećati čistom i urednom dovest će do toga da se osjećaš dobro, a svi znamo koliko je to važno kako bi ostala motivirana. Postoji nekoliko opcija kako možeš izbjeći dan u pidžami i osjećati se spremnom za posao iako ostaješ doma. Jedna od njih je tvoj omiljeni sportski outfit koji će ti u svakom trenutku biti udoban. A ono najbolje je što u pauzi od posla možeš napraviti nekoliko sklekova ili trbušnjaka da bi mogla nastaviti
dalje kroz svoj radni dan uz još više koncentracije!

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Ako si mislila da se sada ne možeš posebno dotjerati, zapitaj se još jednom zašto bi propustila priliku da obučeš svoju najdražu haljinu? Rad od doma savršeno je vrijeme za isprobavanje nekih „hrabrijih“ make-up i outfit kombinacija, pa zašto to vrijeme onda ne bi iskoristila? Dobrodošle su i one vrtoglave štikle koje neki od nas drže negdje skrivene u ormaru jer strahujemo od posljedica koje potencijalno sa sobom nose. Isprobaj ih, malo prošetaj i osjećaj se fenomenalno u udobnosti svoga doma! Ako si više poslovni tip, predlažem da obučeš nešto što bi inače nosila u ured. Jednostavna, lijepa i elegantna kombinacija uvijek je dobrodošla, a uz malo decentnog nakita možeš podići cijeli look, kao i svoje raspoloženje! Da bi se osjećala još poslovnije i produktivnije uvijek u svoju poslovnu kombinaciju možeš uključiti i slatki sako!

2. Nemoj raditi u spavaćoj sobi

Ova je stavka jako važna. Raditi u krevetu ili svojoj spavaćoj sobi koja je tu, kao što joj naziv kaže za odmor, opuštanje i spavanje, najgora je odluka koju možeš donijeti kada radiš od doma. Svjesna sam da nemaju svi u svojoj kući ured niti svi imaju potrebe za time, ali važno je da pronađeš neku sobu u kojoj ćeš se osjećati istovremeno motivirano i udobno. Ključ rada od doma je balans između privatnog i poslovnog, a ako svoj posao svakodnevno donosiš u svoju spavaću sobu, to ne može povoljno utjecati
ni na tebe samu. Nemoj zaboraviti koliko je važno imati svoj privatni prostor i svoje privatno vrijeme.

Možda vas zanima Ovih 6 sitnica će ti donijeti tračak zadovoljstva – u samo 10 minuta, čak i u ovim sumornim trenucima... Rubrika Life&style Life&style

3. Sve distrakcije svedi na minimum

Ako si osoba koja ne funkcionira dobro uz pozadinsku glazbu, uključen televizor ili razgovor drugih ljudi, sve takve distrakcije potrebno je svesti na minimum. Razgovaraj sa svojim ukućanima i daj im do znanja ako vas nešto smeta. Upozori ih na važan sastanak koji imaš taj dan kako te ništa ne bi ometalo u poslu. Vjerujem da nitko od nas nije naviknut baš ovoliko biti kod kuće, ali sigurna sam isto tako da je suradnja u svakoj situaciji jako važna i uz otvorenu komunikaciju i poštovanje, u potpunosti moguća. Ne zaboravi da ovo pravilo vrijedi obostrano - imaj i ti strpljenja za svoje sustanare kada su njima potrebni mir i tišina!

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

4. Odredi si radno vrijeme

Važno je odrediti si dnevni raspored i na neki si način stvoriti rutinu kako se ne bi previše opustila. Jako je lako „zaboraviti se“ i otići napraviti neke sitnice po kući jer imaš osjećaj da ćeš to napraviti na brzinu – ne zaboravi da si zapravo i dalje na radnom mjestu! S druge strane, nemoj zaboraviti ni odvojiti vrijeme za kvalitetnu pauzu. Kada ručaš promijeni lokaciju kako bi se zaista malo odmorila od posla i u miru pojela svoj obrok. Povremeno se ustani i prošeći po kući ili izađi na terasu. Dopusti si razbistriti glavu! Isto tako, ključno je odrediti si radno vrijeme – dakle, znati točno do kada radiš. Nakon što tvoje radno vrijeme istekne, ugasi svoj laptop i poslovni mobitel ako je to moguće. Nakon toga se više ne vraćaj poslu, osim ako nije hitno. Rad od doma savršeno je vrijeme da naučiš postavljati granice i zaista razlikovati što je hitno, a što samo bespotrebno ulazi u tvoje privatno vrijeme!

5. Ne budi prestroga prema samoj sebi

Rad od kuće često se čini lakšim pothvatom nego što to zaista jest. Često od ljudi čujem da se osjećaju umornijima kad rade od doma, nego kad su išli na posao. Važno je da u cijelom ovom procesu (jer zaista je riječ o procesu tvog privikavanja na nove rutine) imaš puno strpljenja za sebe. Ako vidiš da ne ide, uzmi pauzu, prošeći, udahni svježi zrak na balkonu, napravi par sklekova. Bilo što, što ti može pomoći da razbistriš misli i osjećaš se bolje. Nemoj raditi na silu i nemoj zaboraviti da je tvoje privatno vrijeme i dalje samo tvoje.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Na kraju, budi vrijedna, budi pametna i čuvaj sebe i svoje bližnje! Ne zaboravi da nikada nije bilo lakše biti heroj.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0