Life&style

"Mislim da se priča mog romana svakoj djevojčici i tinejdžerici barem jednom motala po glavi"

  • Razgovarali smo s autoricom domaćeg hit ljubića
  • Sanja Srdić Jungić izazvala je jako puno pozornosti svojim prvijencem 'Zvijezda među nama'
  • "Zazirem od mišljenja da su ljubavni romani površni i isprazni. U redu, neki sigurno jesu, ali onaj tko tako generalizira očito nikad nije pročitao dobar ljubavni ili chick lit roman." 

Sanja Srdić Jungić stigla je nedavno i pokazala se kao veliko osvježenje na hrvatskoj književnoj sceni. Za razliku od većine autorica i autora, Sanja je otpočetka znala da želi napisati ljubavni roman, s mnogo elemenata chick lita. Sudeći po reakcijama kritičara i čitatelja, itekako je u tome uspjela, oživljavajući time žanr koji je u nas vrlo zapostavljen. Njezin je prvijenac „Zvijezde među nama“ romantična priča o djevojci na pragu tridesetih koja na snimanju upoznaje glumca o kojem je maštala kao tinejdžerica. Kako bi je bolje upoznala, zamolili smo Sanju da nam odgovori na nekoliko zanimljivih pitanja.

Opiši nam ukratko svoj roman? Zašto bismo ga čitali?
Mislim da je priča romana „Zvijezde među nama“ ona koja se svakoj djevojčici i tinejdžerici barem jednom u životu motala po glavi – slavni i prezgodni glumac dolazi u tvoju malu zemlju i upoznaje baš tebe i ti mu se iz nekog razloga svidiš. Upravo to dogodilo se glavnoj junakinji romana, Nori, koja se zatekla na snimanju svjetski poznatog filma te tamo upoznala svoj celebrity crush. Ako ste ikad sanjarile o nekom slatkom glumcu, pjevaču ili sportašu, ovaj je roman za vas!

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp
Zašto voliš ljubiće, i k tome specifično chick lit varijantu? Što nam donosi taj žanr književnosti osim zabave?
Uvijek volim istaknuti da su današnji ljubavni romani pisani na način da su, osim što se u njima možemo izgubiti sanjareći, pomalo edukativni, naročito kada osim o ljubavi pričaju o važnim temama kao što su obiteljsko nasilje, invalidnost i slično. Rekla bih da je chick lit kao podvrsta ovog žanra poučan u smislu da su njegove junakinje uglavnom urbane mlade žene kojima glavni cilj u životu nije samo upoznati princa na bijelom konju, nego i ostvariti se na poslu, imati prijateljice na koje se mogu osloniti te njegovati dobre obiteljske odnose. Stoga zazirem od mišljenja da su ljubavni romani površni i isprazni. U redu, neki sigurno jesu, ali onaj tko tako generalizira očito nikad nije pročitao dobar ljubavni ili chick lit roman. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp
Junakinja tvog romana, Nora, statira na setu jednog hollywoodskog filma. Čuli smo da si i ti bila statistica na snimanju "Igre prijestolja". Možemo li te vidjeti u nekoj epizodi serije?
Ako se jako potrudite, u drugoj sezoni možete vidjeti moj lakat, a u petoj gornju polovicu mog lica (čitaj: čelo). Šalu na stranu, vidim se i u nekim širim kadrovima, no iako priznajem da me jako veselilo tražiti sebe i prijatelje po ekranu kada su naše epizode izašle, ono što mi je puno bitnije je čitavo iskustvo sudjelovanja u tako velikom projektu. Upravo to htjela sam dobro opisati u svom romanu i nadam se da sam u tome i uspjela. 

Je li neki poznati glumac bio model za Norinu ljubav, Lucasa? Možda baš netko iz "Igre prijestolja"? 
Jedan slavni glumac stvarno mi je bio inspiracija za glavnog lika, barem fizički, no kako želim da moje čitateljice same formiraju svog savršenog Lucasa u mašti, tako još uvijek pomalo krijem tko je on točno. Što da vam kažem, zabavljaju me nagađanja.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp
U tvojoj knjizi sve puca od emocija. Vjeruješ li u ljubav i što za tebe predstavlja?
Veliki dio romana pisala sam u trenucima kada sam planirala vjenčanje i naposljetku se udala za osobu s kojom sam dugi niz godina, s kojom sam bila kratko još i u osnovnoj školi te koja je bila moj prvi poljubac. Duboko vjerujem da je sudbina imala svoje prste u tome da nas ponovno spoji te je čitava ta romantična priča definitivno utjecalo na moj stil pisanja. Ljubav je za mene sila koja pokreće svijet, stoga sam iznimno sretna što sam pronašla svoju. 

Opiši nam svog idealnog muškarca.
Moj idealni muškarac je osoba sigurna u sebe, inteligentna, sa smislom za humor, brižna i puna razumijevanja, ali i netko tko me zna spustiti na zemlju kada je to potrebno. On smatra ženu sebi ravnopravnom te se prema njoj tako odnosi, s njom dijeli sve, ali mora biti i samostalan te joj dati prostora. Visok, tamnokos, s plavim očima – i taj zadnji dio je jedini koji si nisam uspjela ispuniti.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp
Hoćemo li tvoju knjigu uskoro gledati na filmskom platnu?
Ja sam apsolutno otvorena za ponude! Zasad sam već dobila komentare da je roman strašno filmičan, a ja sam zaista mogla zamisliti neke od scena i kako bi one izgledale na filmskom platnu. Zato – držite mi fige!

Tko bi tvoj izbor glumice za Noru?
Od stranih možda Kiera Knightley, jer obožavam „Ponos i predrasude“, a inače nisam neki njen poseban fan, i Emilia Clarke jer je osim u „Igri prijestolja“ jako volim gledati i u „Tu sam pred tobom“ koji je snimljen prema romanu Jojo Moyes. Od domaćih, Kristina Krepela koju sam nedavno imala prilike upoznati i mislim da bi dobro „skinula“ Norinu vedrinu, ali i neke odrješite rečenice. 

Možda vas zanima 7 savjeta kako preurediti cijeli stan, a ne potrošiti previše Rubrika Life&style Life&style

Pišeš li novu knjigu? O čemu je?
„Pišeš“ je možda presnažna riječ s obzirom na to da sam tek na početku, ali imam jednu jako lijepu ideju koju stvarno želim pretočiti u novu knjigu. Iako bih voljela nastaviti s chick litom te obožavateljice mog romana navijaju na to, mislim da će druga knjiga biti nešto ozbiljnija, no opet s naglaskom na ljubavnoj priči. Ne bih htjela previše otkriti, ali ono što mogu reći jest da će srž romana biti rastrganost glavne junakinje između ljubavi i obitelji, a očekuje nas i određeno vraćanje kroz vrijeme pa se nadam da ću se uskoro moći pošteno primiti posla s obzirom na kompleksnost teme. 

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0