Life&style

Mireli Čavajdi odobrili su prekid trudnoće, Beroš konačno priznao: "Stanje je iznimno teško"

  • Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti o teškom slučaju trudnice Mirele Čavajde
  • Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila Mirelinu žalbu što znači da joj je odobren prekid trudnoće
  • Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga, kaže Beroš i dodaje da je komisija ocijenila da je stanje iznimno teško

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila žalbu Mirele Čavajde što znači da joj je odobren prekid trudnoće. Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti o slučaju trudnice i potvrdio da je Čavajdi odobren prekid trudnoće. Mireli Čavajdi su liječnici u četiri zagrebačke bolnice ranije odbili obaviti prekid trudnoće u 26. tjednu iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. 

Možda vas zanima Dokle ćemo zazivati pravo na pobačaj? U Irskoj je žena umrla zbog toga, mora li i kod nas? Rubrika Life&style Life&style

Ministar Beroš je rekao kako je ponovljeni magnet mozga djeteta pokazao nove značajno promijenjene okolnosti te je na osnovu toga komisija procijenila da su ispunjeni medicinski zakonski preduvjeti za prekid trudnoće. "Stanje je iznimno teško, stoga je odobren prekid trudnoće", potvrdio je.

Beroš je dodao da je njegova preporuka da se obrati nekoj od zagrebačkih bolnica i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće. "Nekoliko je načina za to, reći ću vam da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i ono što je optimalno i u skladu sa njezinim zahtjevima", kaže. 

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell

Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će joj omogućeno liječenje u inozemstvu. " S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama", objasnio je ministar.

Podsjetimo, Čavajda je danas dobila novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg koji je napravljen prije dvadesetak dana na Svetom Duhu. U međuvremenu je došlo do pogoršanja jer tumor na glavi fetusa rapidno raste.

 | Autor: Instagram @ivanaparadzikovic Instagram @ivanaparadzikovic Mirela Čavajda

Nakon što je svoju priču podijelila u medijima, na noge se digao čitav zdravstveni sustav, nadležni ministar, a potegnulo se i pitanje nedostupnosti pobačaja u mnogim bolnicama zbog ginekologa koji se pozivaju na priziv savjesti. "Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati", rekao je Beroš i dodao da je njegova ostavka uvijek na stolu, no da o tome odlučuje premijer Andrej Plenković. 

Andrea Andrassy Možda vas zanima Ljetovanje u tuđim maternicama: Žene nisu apartman za smještanje tuđih želja Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog
Photo: Instagram @ivanaparadzikovic

Komentari 0