Life&style

Dokle ćemo zazivati pravo na pobačaj? U Irskoj je žena umrla zbog toga, mora li i kod nas?

  • Prije 10 godina u Irskoj je umrla žena kojoj je legalan pobačaj bio odbijen. Ovaj slučaj je potaknuo legalizaciju pobačaja u toj zemlji
  • Je li moguće da se 10 godina kasnije u Hrvatskoj još uvijek borimo za to pravo jer liječnici odbijaju obaviti pobačaj ženi kojoj je potencijalno život u opasnosti i šalju je u Sloveniju
  • Dođi i podrži prosvjed u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu - za Mirelu Čavajdu i sve žene u Hrvatskoj i diljem svijeta kojima su uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi 

Hrvatska javnost nešto više od tjedan dana prati slučaj trudnice Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile napraviti pobačaj iako njena beba ima veliki tumor na mozgu zbog kojeg će umrijeti još u maternici ili u vrlo ranoj neonatalnoj dobi i poslale je u Sloveniju. Javnost je žestoko osudila postupak bolnice, hrvatskih liječnika, kao i Ministra zdravstva Vilija Beroša. Pomaka nabolje nema, odnosno nema jasne potvrde da će se Mireli Čavajdi u nekoj od naših bolnica obaviti pobačaj. I dok se zdravstvo pa i država nabacuju s dva ljudska života, mnogima jednostavno nije jasno kako se tako nešto još uvijek može događati u 2022. godini.

"Žena nije junica ni inkubator!"

"Ne može se biti ministar, a ne priznavati prava više od polovice stanovnika ove zemlje! Žena nije junica, Vili. Da u ministru ili bilo kojem drugom mlatimudanu raste tumor, odavno bi već bio operiran. Samo da vidiš…", jučer se kao samo još jedna u nizu zgroženih o slučaju Čavajda oglasila Severina."Ministar zdravlja krši zakone ove zemlje. Šef Petrove bolnice i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta ignorira zakone ove zemlje. Niti jedan ne govori o ženi, njezinom stanju i njezinom pravu zajamčenom zakonom," napisala je pjevačica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Severina (@severina)

U Irskoj je žena morala umrijeti da ta zemlja promijeni zakon o pravu na pobačaj

U Irskoj je pobačaj prije 10 godina bio ilegalan. Irkinja Savita Halappanavar umrla je 2012. od septičnog pobačaja nakon što joj je odbijen prekid u irskoj bolnici, što je izazvalo veliko negodovanje i prosvjede te je pomoglo potaknuti kampanju za legalizaciju pobačaja u ovoj katoličkoj zemlji. Feministica i poznato lice za ženska prava, glumica Ema Watson, u otvorenom je pismu tada napisala zahvalu ženi koja je trebala umrijeti da bi se promjenio zakon. "Nisi željela postati lice pokreta; željela si postupak koji bi ti spasio život”, napisala je Watson, a njene riječi posebno su relevantne danas u Hrvatskoj gdje se jedna žena bori za isto pravo. 

U to je vrijeme 3000 žena bilo prisiljeno svake godine putovati iz Irske u Veliki Britaniju da pobace. Iako je kod nas pobačaj legalan prema zakonu još od 1978. godine, slično čine i žene u Hrvatskoj. Podaci kažu kako su u posljednje tri godine 564 pacijentice, državljanke RH odlazile u slovensku bolnicu u Brežice kako bi ostvarile pravo na zdravstvenu skrb koju u svojoj državi ne mogu dobiti.) Hrvaticama do medicinski sigurnog pobačaja nije lako doći. Treba pronaći sve rjeđe bolnice i ginekologe koji se na traženje zahvata neće pozvati na "priziv savjesti" kao što su u ovome slučaju napravili svi doktori iz bolnice Sv. Duh. Slovenci su, s druge strane, odmah odobrili pobačaj Mireli Čavajdi, a odluka je prošla dva stupnja - i prvostupanjsku i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće. Ali, to je Slovenija...

Možda vas zanima Nastavak potresne priče trudnice: Rekli su da se ne nadam previše jer oni 'ne mogu ubiti dijete' Rubrika Life&style Life&style

Zbog sramotnog načina na koji se (ne) rješava ovaj slučaj, građanske udruge u Hrvatskoj pozivaju na prosvjede vezano uz slučaj Mirele Čavajde jer ona je samo jedna od žena kojima se to ovdje događa i jedina koja je smogla snage sa svojom pričom izići u javnost. U četvrtak, 12. svibnja u 18 sati održat će se prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u znak solidarnosti sa svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 

'Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova', navodi se u najavi organizatora Udruge RODA - Roditelji u akciji.

Na prosvjed poziva i Solidarna. 'Jer pristup zdravstvenoj skrbi nije i ne smije biti svjetonazorsko pitanje! Pridružite nam se u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati i glasno poručimo da je DOSTA političkih igara na račun zdravlja žena', poziva Solidarna.

SAD bi mogao ukinuti presudu kojom je legaliziran pobačaj još 1973. 

Prosvjedi za ženska reproduktivna prava koja uključuju i pravo na pobačaj već tjednima tresu i Ameriku nakon što je izašla vijest da bi američki Vrhovni sud mogao poništiti presudu Roe v. Wade iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. 

Naime, Vrhovni sud je 1973. legalizirao pobačaj na temelju tužbe Teksašanke Norme McCorvey (u spisu je korišten pseudonim Jane Roe) koja je 1969. ostala trudna s trećim djetetom i željela je pobaciti. Ona je podnijela tužbu protiv mjesnog državnog odvjetnika tvrdeći da je zabrana pobačaja u Teksasu protuustavna. (Presuda) Roe je temeljno pogrešna od samog početka", napisao je konzervativni sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. veljače, u kojem je kazao kako je pobačaj moralno pitanje i da se Ustav ne miješa u odluke pojedinih saveznih država da reguliraju ili zabranjuju pobačaj. 

Ovo mišljenje je slučajno procurilo u javnost i izazvalo šok u SAD-u gdje postoji opasnost da Vlada ukine spomenuti zakon. Iako je anketa Pew Research Centra iz 2021. pokazala je da 59 posto odraslih Amerikanaca smatra da bi to trebalo biti legalno u svim ili većini slučajeva, dok 39 posto smatra da bi trebalo biti nezakonito u većini ili svim slučajevima, "jedna od najdemokratskijih država na svijetu" je na rubu ukidanja općeg prava na pobačaj.

Kako je moguće da je osnovna zdravstvena skrb (a to pobačaj jest) postala nešto za što se žene moraju u 21. stoljeću boriti? Ne znamo, ali tako je. Izađi u četvrtak i bori se.

Photo: shutterstock

Komentari 0