Life&style
1/18

Minimalistički interijeri za maksimalan efekt

Ravne linije, primarne boje, mnogo bijele, crne i sive osnovne su karakteristike minimalističkog stila uređenja koji se nametnuo kao najomiljeniji u uređenju životnog prostora.

Vjerovali ili ne, minimalizam u uređenju interijera je poprilična novotarija. Iako na se danas čini da je tu oduvijek, sjetite se samo kako je ne tako davno bogat interijer bio jedini prihvatljiv jer je govorio mnogo o bankovnom računu njegovog vlasnika, dok se posljednjih desetljeća sve više cijene stilovi koji ne opterećuju prostor. Dakako, sve ima i svoju sociološku pozadinu: aristokracija je nestala, a srednja klasa teško da si je mogla priuštiti održavanje raskošno ukrašene interijere.

 | Autor:

Kako je životni prostor bivao sve manji, javila se potreba za jednostavnijim i funkcionalnijim namještajem koji ide na ruku korisniku. U tome je prednjačio Bauhaus, dizajnerski pravac koji je spojio funkcionalnost i estetiku na dotad neviđenoj razini, a koliko je utjecajan najbolje govori činjenica da mnogi danas imaju kopije komada tog stila bez da su toga uopće svjesni. Zbog svoje praktičnosti i lakog održavanja, minimalizam je postao najpopularniji stil uređenja suvremenih domova, a svoje obožavatelje pronalazi u svim generacijama. Iako je naizgled sasvim jednostavan, minimalistički stil uređenja interijera također ima svoje zamke.

 | Autor:

Jedna od najčešćih se događa kada osoba želi pretvoriti svoj dom u toliku oazu jednostavnosti da na kraju interijer izgleda poput lijepo uređene ljekarne ili operacijske sale. Korištenje jedne boje, uglavnom bijele, nerijetko ostavlja upravo takav dojam, a mnogi zaboravljaju kako kvalitetan minimalistički stil itekako voli detalje, samo ih treba pomno odabrati. Detalji moraju biti jednostavni, ali efektni, pa prednost dajte komadima u bojama, prije svega primarnim: plavoj, žutoj i crvenoj. Lampe, deke, tepisi, ili možda samo jedan stolac u nekoj živoj boji će oživjeti prostor i učiniti ga ugodnijim za život, ali i pogled.

 | Autor:

Minimalistički dom oplemenit će i razne teksture, kao i oblici, pa svakako razmislite o metalik detaljima koji će u prostoriju unijeti dozu glamura. Srebrna, zlatna, brončana ili kombinacija – odluka je na vama, dok god se suzdržite od kičastih i raskošno uređenih komada. Nemojte zaboraviti kako se u ovaj stil odlično uklapaju i prirodni materijali poput drveta i mramora, a želite li u svoj dom staviti takve komade, neka godovi i uzorci budu bogati jer tako će imati svoj vlastiti, prirodni ukras koji neće izgledati nametljivo jer ga je oblikovala priroda. Minimalizam je, prije svega, odličan odabir za male prostore i stanove na tavanskim i suterenskim etažama koje su često zahtjevne za uređenje. Ako je vaš stan taman, minimalizam će ga vizualno osvijetliti ako se odlučite za bijele interijere s akcentima u boji, a kupaonica i kuhinja postat će najlakše prostorije za čišćenje, posebno ako jednostavan namještaj bude izrađen od suvremenih i lakoodrživih materijala.

Minimalističke detalje potražite u galeriji...

Photo: None

Komentari 0