Life&style

Migrena – što kažu oni koji pate od nje

Oni koji žive, druže se ili rade s njima, često ne razumiju ljude koji pate od migrene. Pa svatko doživi ponekad malo glavobolje – zar je to tako strašno? Itekako jest, tvrde oni koji su je iskusili!

Migrena nije obična glavobolja. Međutim, često se tako percipira jer se radi o „nevidljivoj“ bolesti. Pacijenti često slušaju komentare poput: „Pa nije to tako strašno, što ti je?!“ ili „Pa svi imaju ponekad glavobolju!“. Ljudi oko njih često im predbacuju da simuliraju ili pretjeruju… 

Kakav je osjećaj bol od migrene - to ne zna nitko tko je nije jednom doživio: napad koji dolazi iznenada, bez ikakvog upozorenja. U glavi grmi i sijeva, osjećaj pritiska je golem – kao da će glava eksplodirati. Pulsirajuća bol je tolika da se ne možeš koncentrirati ni na što drugo, a koncentrirana je na jednu polovicu glave. Pokreti, svijetlo i buka još je pojačavaju.

Možda vas zanima Ovih 5 stvari loše su baš kao i pušenje Rubrika Life&style Life&style

Tako osobe pogođene migrenom opisuju napad ove neugodne bolesti. Migrena može trajati do tri dana. Često je prati osjećaj mučnine i povraćanje. Ne moramo ni spomenuti kako su odlazak na posao i normalna svakodnevica nemogući. Migrena se ne ubraja bez razloga (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji) među 20 „bolovanja“ koja najviše ograničavaju normalan svakodnevni život. 

Možda vas zanima Otkrivamo tri stvari koje će ti pomoći da vidiš jesi li zdrava Rubrika Life&style Life&style

Uzrok migrene još je uvijek predmet istraživanja. Za iznenadni neugodan napad često su krivci stres, buka, neredovito spavanje ili određene namirnice. Mozak pacijenata koji pate od migrene izrazito snažno reagira na te podražaje. „Mozak se pretjerano aktivira, aktiviraju se određeni živci i dijelovi mozga te se uključe neki obrambeni refleksi“, kaže dr. Harmut Goebel, stručnjak za bol. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

A zašto jednostavno onda ne uzmu tabletu protiv bolova?

Snažni bolovi od migrene rijetko se mogu neutralizirati uzimanjem tablete protiv bolova – možda tek malo ublažiti. Redovito uzimanje lijekova protiv akutnih bolova može imati snažne nuspojave, pa čak i dovesti do stalnih glavobolja. Dakle, umjesto da omalovažavamo napad migrene kolegice ili kolege, njihovu bol trebamo ozbiljno shvatiti. Migrena nije tek „glavobolja“ – migrena je bolest – čak i ako se ne može vidjeti „izvana“. Najmanje što možemo učiniti za pogođene jest pokazati razumijevanje i suosjećanje. 

Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lchfgurman

    https://www.facebook.com/lchfmigrena/