Life&style 19. studenoga 2011.

Medom do ljepote

Thinkstock.

Čaj s medom, medeni kolačići ili maska od meda? Kada je u pitanju ova slatka namirnica, često niti ne vidimo njezin puni potencijal. Osim što spada u kategoriju najhranjivijih i najzdravijih proizvoda, med može učiniti štošta i za vašu ljepotu.

Bogat aktivnim tvarima, aminokiselinama i kompleksom vitamina B predstavlja ne samo zdravu namirnicu, nego i jedan od najpoželjnijih sastojaka u kozmetičkoj industriji. Med omekšava i hrani kožu te smiruje upalne procese što ga čini idealnim za sve tipove kože.  Osim meda, u kozmetici se često koriste i drugi proizvodi marljivih pčela poput matične mliječi i propolisa. Svi oni, bilo zajedno ili odvojeno, mogu sačuvati ljepotu vaše kože od ekstremnih zimskih uvjeta.

Med se u tretmanima uljepšavanja koristi već stoljećima, a upravo je on sastojak jedne od najpopularnijih depilacija u posljednjih godinu dana – egipatske depilacije. U posebnom vosku, koji se kuha od šećera, meda, limuna i vode, nema sintetičkih sastojaka, a ova depilacija je manje bolna od depilacije voskom. Med njeguje kožu, dok šećerna zrnca rade blagi piling tako da je opasnost od urastanja dlačica minimalna. Koža ostaje glatka i sjajna.

 | Autor:

Danas je na tržištu moguće naći najrazličitije proizvode na bazi meda, pa tako i dekorativnu kozmetiku, ali vaša koža će mnogo više profitirati od meda u preparatima za njegu. Balzami za usne na bazi meda hrane i obnavljaju tanku kožu usana čineći ih mekima i nježnima. Ukoliko je vaš balzam obogaćen i ekstraktom njegujućih ulja i mirisom nekog agruma, nećete ni osjetiti zimu na svojim usnama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Matičnu mliječ nemojte ni slučajno zaobići ukoliko se želite riješiti bora, a ona će čak i suhu i beživotnu kožu učiniti lijepom zahvaljujući svojim svojstvima. Osim što dobro djeluje na kožu lica, matična mliječ jača  kosu i nokte. Želite li pak med koristiti u njegovom najizvornijem obliku, niti to nije nemoguće. Pomiješajte med s jogurtom i ostavite desetak minuta na licu te isplahnite mlakom vodom. Ako vam je to prekomplicirano, uvijek možete skuhati čaj i zasladiti ga medom jer on uljepšava i iznutra.

Komentari 0