Life&style
1/52

Marokanska pustolovina dizajnerice Nele Kliček

Put u Maroko bila je mamina inicijativa, no ta ideja vrtila mi se po glavi neko vrijeme. Fascinirana sjeverom Afrike, prije svega kulturom i estetikom, otišla sam i po malo inspiracije za svoj brend NehaNeha i našla je u bogatstvu detalja. Marokanska arhitektura, izvana naizgled skromna, krije intrigantne ukrase i detalje, eksplozije boja i mnoštvo ornamenata koji su praznik za oči jednoj tekstilnoj dizajnerici, govori Nela Kliček.

A marokanska pustolovina nije ju iznevjerila. U tom spoju arapske, berberske, supsaharske kulture, s velikim utjecajem španjolske i francuske, oduševilo ju je bogatstvo detalja.

 | Autor: Privatno Privatno

"U Maroku sam iskusila pravu klimatsku raznolikost, od pustinjske klime Marrakecha, oceanske klime Casablance i Essaouire te planinske klime moćnog Atlasa koji se nalazi u unutrašnjosti Maroka. Najbolje vrijeme za posjet svakako su proljeće i jesen. No pripazite na sunce. Kako da je Maroko turističko mjesto, cijene su prilagođene zapadnjacima. Najisplativija i najzanimljivija varijanta je smještaj u riadu, tradicionalnoj kući koje su u vlasništvu obitelji, a za stotinjak kuna se može naći ugodan smještaj i autentično iskustvo lokalne kulture",  kaže. Marrakech, nastavlja, čuva velika planina Atlas, a podno snježnih krovova nalazi se crveni grad koji je ekonomsko i turističko središte.

 | Autor: Privatno Privatno

"Turizam je ozbiljan biznis u Maroku koji je je kao destinacija popularniji no ikad. Komplicirana politička situacija u Egiptu i Tunisu skrenula je sav promet prema stabilnom i naprednome Maroku, koji ne samo zbog ljepota nego i blizine i povezanosti s europskim kontinentom trenutačno prednjači među zemljama Magreba", govori. No i vladavina trenutačnoga kralja Muhameda VI., dodaje, uvelike je zaslužna za blagostanje u državi, čak i po pitanju prava žena. Prije šest godina Marrakech je dobio prvu gradonačelnicu, tako da se kralj slavi na svakom koraku. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Jemma el-Fnaa središte je noćnog života. Trg živi noću na kojem se ozbiljno jede, pije, šopingira i, u mom slučaju, izbjegava krotitelje zmija. Marokanci se vole zafrkavati i smijati, a definitivno se isplati ispričati vic kod cjenkanja. Humor i šarm najvrednija su valuta, a proizvodi od kože i začini su ono na što se troši  novac. Harisa, cimet, kurkuma, šafran, mošus mirisi su Maroka koje sam ponijela kući", priča Nela koju je marokanska pustolovina odvela dalje u Casablancu. Kako je grad pretrpio veliki potres u 18. st., uljepšali su ga poslije u francuskom stilu, s puno vila i avenija. Ondje ne propustite, savjetuje Nela, riblje delicije, a žene pronaći beauty spas u hamamima. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Meni je bio prvi put. Za razliku od naseg poimanja spa centra kao ženskog luksuza, u Maroku su hamami tjedna obveza i prilika za druženje i za žene i za muškarce, ali odvojeno. Često se nalaze u sklopu hotela, ali postoje i brojni javni koji su odlična prilika da se upoznate s lokalcima, pogotovo ženama koje su nešto povučenije od muškaraca. Pri dolasku kupujete tzv. savon noir ili crni sapun koji se radi od maslinova ulja. Riječ je o pilingu koji kući treba nositi u doživotnim zalihama (smijeh). No i arhitektonski Casablanca ne posustaje, diči se jednom od najvećih džamija na svijetu, trećom po redu, i prava je arhitekturalna poslastica smještena tik uz obalu Atlantika", priča Nela.

 | Autor: Privatno Privatno

Iz Casablance su krenule prema Fesu, a usput stale u Rabatu i Meknesu, važnim administrativnim središtima. "Fez mi je ipak bio najzanimljivije mjesto. Milijunski grad krije medinu Fes el Bali stariju više od tisuća godina. Ograđena je velikim zidovima, s više od 3000 uličica kojima se i ne zna točan broj, a karta ne postoji tako da se obilazi uz vodiča. Obilazak je pravo Indiana Jones iskustvo upravo zbog očuvanosti stare infrastrukture, uskih uličica na kojim promet čine isključivo magarci. No nemojte se zavarati ovim tradicionalnim i pomalo romantičnim prikazom, Marokanci vole tehnologiju pa se pokraj mesara koji pred vama trančira meso nalazi trgovina s najnovijim gadgetima", priča Nela. Na povratku natrag prema Marrakechu nisu propustile zaustaviti se u planinskom, berberskom dijelu. Ondje su posjetile Meliku i njezinu obitelj koja im je pripremila tradicionalan ručak, piletinu s kus-kusom kuhanom u glinenim zdjelama. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Zadnja postaja nam je bio grad na obali Atlantskog oceana, Essaouira. Važna luka je dom velikoj povijesnoj utvrdi koju su sagradili Portugalci u 16. stoljeću. Tamo se snimao film ‘Kraljevstvo nebesko’, kao i ‘Igra prijestolja’. Grad ima posebnu umjetničku vibru, na svakom se koraku nalaze galerije s raznim umjetninama, a neko vrijeme bila je hipijevska meka koju su hodočastile rock and roll face Jimi Hendrix i Cat Stevens", ističe. Odmor od razgledavanja, dodaje, pronađite na kilometarskoj plaži na kojoj možete uživati na suncu dok vam teta oslikava ruku kanom, tzv. Hennom, ili možete jahati konje koji se rentaju po satu. Definitivno, zaključuje, najbolji način da zaokruzite putovanje te smirite i upijete sve dojmove kojih će biti napretek.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Privatno

Komentari 0