Life&style
Kupnja namirnica

Mama iz četveročlane obitelji podijelila trik kako uštedjeti i tisuće kuna na namirnice godišnje

  • Promišljeno i sistematsko financijsko upravljanje budžetom može donijeti znatne uštede, pokazala je mama dvoje djece
  • Zara je otkrila svoju strategiju kupnje namirnica i potrepština koji uključuje skladištenje te dualni sistem
  • Na tjednoj bazi to joj omogućuje uštedu od 550 kuna, ali i mogućnost pokrivanja sasvim neočekivanih troškova

Osim ako u obitelji ne postoji financijski stručnjak nerijetko se događa da se kućni budžet jednostavno ispuše, posebno ako u kućanstvu zatreba neka sasvim neočekivana stvar. 

Financijskim izazovima koji su često stavljeni pred brojne obitelji doskočila je Zara, mama dvoje djece. Umjesto da kupuje ono što je treba u određenom trenutku razvila je određenu strategiju koja joj donosi uštedu od tisuće kuna godišnje. Naime, Zara skladišti namirnice i potrepštine kupujući tako na velikim popustima, a s vremenom u pričuvi uvijek ima ono što joj treba. Potrepštinama se opskrbljuje na tjednoj bazi, odabirući tako posebne stvari. 

Možda vas zanima Snalažljiva majka štedi svaki tjedan gotovo tisuću kuna za namirnice zahvaljujući ovoj metodi kuhanja Rubrika Life&style Life&style

‘’Sjajna sam, ne u gomilanju, već u skladištenju te u upravljanju novcem, a moj sustav mi omogućuje da tjedno trošim razumnu svotu novca  na doslovno svu hranu i potrepštine za četveročlanu obitelj’’, rekla je Australka koja je priznala da se ranije mučila s tjednim budžetom kako bi pokrila sve troškove. 

Kupnja namirnica za cijelu obitelj | Autor: Shutterstock Shutterstock Kupnja namirnica za cijelu obitelj

Kao i za svaku računicu, Zara savjetuje da treba dobro provjeravati kamo odlazi novac pa je najbolje popisivati sve potrepštine

‘’Kupujem puno pelena kao i prašaka za rublje, Zato svaki tjedan provjeravam akcije i kada uočim da su stvari koje trebam na popustu od 20-50% kupim dovoljno zaliha za 4-6 tjedana. Ostatak potrošim na nužne namirnice’’, objasnila je Zara. 

Dualni sistem

Dugi dio njezine strategije je takozvani 'dualni sistem’. 

‘’U mojim kuhinjskim ormarića uvijek postoje dva ista proizvoda. Jedan koristim, a drugi je rezerva - od tjestenine, umaka od rajčice do ulja…Na ovaj način mogu bez problema progurati kroz tjedan u slučaju da mi je budžet kratak odnosno novce moram potrošiti na neočekivane troškove’’, otkrila je mama dvoje djece. 

Četiri jednostavna načina kako uštediti novac u kupovini, a ne odreći se baš ničega

U početku će tjedna kupovina namirnica na Zarin način možda biti malo skuplja, ali se s vremenom postaje vrlo isplativa

‘’Odjednom nećeš kupovati prašak za rublje koji košta preko 50 kuna, jer kod kuće već imaš zalihe koje si platila 30-ak kuna. Ako se držiš mog plana svaki tjedan možeš uštedjeti nešto novca’’, savjetovala je. 

Kupnja higijenskih potrepština | Autor: Shutterstock Shutterstock Kupnja higijenskih potrepština

Australka tako po znatno sniženim cijenama kupuje sve: od britvica, toaletnog papira, zubnih pasti, šampona, do kave, pelena…..

‘’Moja tjedna kupovina bi iznosila oko 1500 kuna da ne koristim svoju metodu zahvaljujući kojoj potrošim oko 950 kuna. To je ušteda od 550 kuna mjesečno’’, objasnila je. 

U FB grupi u kojoj je opisala svoje iskustvo, Zara je naišla na brojna odobravanja, ali i zahvalu mnogih mama koje su obećale da isprobati njezinu metodu

Photo: shutterstock

Komentari 0