Life&style
1/9

Najbolja rješenja za njegu masne kože

Neugodan sjaj koji nastaje pojačanim lučenjem sebuma, česti prištići i upale, stalna potreba za dodavanjem još pudera – sve su to problemi s kojima se suočavaju žene masne kože. Kako ispravno njegovati masnu kožu i koliko proizvoda za matiranje nam uistinu treba, otkrila nam je Jasminka Herceg iz Bliss studija.

Masnu kožu je lako prepoznati, ali teško njegovati. Proširene pore, sebum koji je nemoguće matirati, pokoji prištić i onaj neugodan osjećaj kada znamo da nam je lice masno. Dakako, to su samo neki od problema, jer masna koža može biti i više ili manje sklona upalama, ali i dehidraciji.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Najčešći problemi s kojima se susreće masna koža su svakako proširene pore kao i pojačani rad žlijezda lojnica, pa masnu kožu često karakteriziramo i kao nečistu, a samim time i sklonu upalnim procesima. Važno je napomenuti da masna koža nije česta pojava na našim područjima, te da ju češće imaju muškarci, a rjeđe žene", otkrila nam je Jasminka Herceg iz Blissa, dodavši kako je jedna od glavnih karakteristike masne kože njena debljina.

Ističe i kako svaki peti čovjek vjeruje kako ima masnu kožu samo zato jer mu se koža masti, ali da to nije nužno točno. Naime, film koji primijetimo na koži tijekom dana nije uvijek znak masne kože, nego kože kojoj nedostaje vlage. Tako da ako primijetiš masni sloj na licu na kraju radnog dana, uzmi u obzir da on nastaje i od neprikladnog make upa, previše pudera, lošeg zraka u prostoriji, vlage u zraku i sl.

 | Autor:

Česta predrasuda je da masnom tipu kože nije potrebna hidratacija, ali Jasminka kaže da ovaj tip kože ima jednake ili čak veće potrebe za vlagom kao i drugi tipovi. Stoga nemoj pomiješati sebum s vlaženjem kože.

"Važnost hidratacije ne moramo dovoditi u pitanje. Dnevna njega masne kože može i mora biti bazirana na losionima, a ne na kremama, koji imaju antibakterijski učinak i sadrže salicilnu i/ili mliječnu kiselinu koje će regulirati lučenje sebuma i stezati proširene pore, dok noćna njega mora biti u obliku snažnije hidratacije. Nije na odmet i serum koji će poboljšati učinak kreme. A kao obaveznu rutinu svakih 3-4 dana trebali bi raditi piling", kaže Jasminka.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Mnoge žene ne znaju kako treba izgledati rutina njege masne kože pa gomilaju matirajuće proizvode koji često isušuju kožu. Rezultat je dehidracija kože koja samim time luči još više sebuma. Matiranje svim mogućim proizvodima nije potrebno, a radije se ograniči na dnevni fluid i proizvod za čišćenje.

"Za skidanje šminke i čišćenje lica, na alkoholnoj  ili matirajućoj bazi smije biti samo jedan od proizvoda. Ili čistač ili tonik, nikako oboje. Ukoliko koristimo prejake proizvode, koža će se mastiti još više", ističe naša sugovornica. U njezi masne kože ti mogu pomoći i posebne maske koje se nanose jednom tjedno, rade detoks kože te uklanjaju mitesere i smanjuju pore.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako je tvoj tip kože mastan s aknama i drugim upalnim procesima, Jasminka kaže da svakih par dana staviš hladni oblog od zelenog čaja te da češće mijenjaš jastučnice. Jastučnice mogu biti leglo bakterija ako se ne mijenjaju redovito. Sebum, ulja iz kose, ostaci kozmetike i nečistoće se skupljaju na tekstilu i prenose na lice što dodatno začepljuje pore, a bilo bi dobro da redovito dezinficiraš mobitel, telefonsku slušalicu te da ne dodiruješ like rukama.

"Za masnu kožu sugerirala bih matirajuću kremu ili losion kao podlogu za make up, medicinski (antiseptički) korektor za prikrivanje, a teške tekuće pudere trebalo bi izbjegavati. Obzirom da je za masnu kožu jako bitno da „diše“, prikladnije je preko korektora nanijeti kvalitetan mineralni puder ili lagani tekući puder koji je obavezno nanositi spužvicom ili kistom i to tapkajući, a ne razmazivati prstima", objasnila je naša sugovornica.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kod šminkanja masne kože posebno je važno da kistovi i spužvice uvijek budu čisti. Peri ih jednom tjedno u blagom sapunu ili šamponu te osuši na zraku, a posebnu pažnju obrati na kistove s kojima nanosiš tekuće proizvode kao što su kist za podlogu ili korektor. Koristiš li spužvice, idealno bi bilo baciti ih nakon svakog korištenja, jer su pravo leglo bakterija koje će dodatno iziritirati kožu, pa će umjesto da bude lijepa i njegovana, samo stvarati dodatne probleme u tvojoj rutini njege.

Iako je masna koža ponekad zahtjevna i nezahvalna, ono što te može utješiti je da postoji urbana legenda kako masna koža sporije stari i manje je sklona borama. Uz pravu njegu moguće je izvući najbolje iz nje, samo ako znaš kako i ne pretjeruješ s agresivnim proizvodima koji stvaraju više štete nego koristi.

Više slika i cijene proizvoda saznaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0