Life&style
1/7

Mali savjeti prilikom kupovine antiknog namještaja

Kada se radi o antiknom namještaju, nitko ne može osporiti njegovu vrijednost. Iako bi mnogi od nas voljeli da nam domove krasi bar jedan takav raritet, pronalazak i odabir takvog namještaja često predstavljaju veliki izazov.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Antikni namještaj predmet je želje mnogih ljubitelja interijera. Da li zbog svojeg jedinstvenog dizajna, visoke kvalitete, neosporive vrijednosti ili izvrsne očuvanosti, jedan takav komad unijet će poseban šarm u svaki prostor. No, pri kupovini antikviteta potrebno je određeno iskustvo. Kako bismo vam pomogli u pronalasku savršenog komada, donosimo vam par savjeta od vlasnice salona namještaja Chic & Antique, Ankice Juričević.

“Kad je u pitanju mjesto kupovine antiknog namještaja, bile to specijalizirane trgovine, buvljaci, aukcije ili razni oglasi, nema određenog pravila gdje je najbolje kupovati. Za nekog tko ne poznaje antikvitete, ta odluka može biti teška. Bitno je znati što želite i volite”, navodi Ankica kao prvo zlatno pravilo te dodaje: “Ako ste propustili priliku u nadi da ćete možda istu takvu stvar naći negdje drugdje, onda vam moram reći da ćete pogriješiti jer je jako teško, gotovo nemoguće, ponovo naći istu tu stvar na drugom mjestu. U tome i jest posebnost i čar antiknog namještaja.”

Ukoliko ste među većinom koja se ipak nešto manje razumije u antikvitete, potrebno je naglasiti kako trebate biti posebno oprezni kod kupovine preko raznih oglasa ili buvljaka. Iako se mnogi nadaju kako će na taj način za malo novaca kupiti dobru stvar, u stvarnosti je to prava rijetkost. S druge strane, specijalizirane trgovine za prodaju antiknog namještaja uživaju povjerenje kupaca i visoki poslovni ugled. Unatoč nešto višim cijenama, autentičnost proizvoda u ovakvim je trgovinama osigurana.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Kako prepoznati pravi ulov?

Procjena vrijednosti antikviteta iziskuje veliki oprez i informiranost. Ankica pri tome naglašava: “Vrijednost pravog antiknog komada može se razlikovati na više načina - ona može biti umjetnička, kolekcionarska, povijesna i praktična. Za određeni komad namještaja potrebno je utvrditi njegovu vrijednost, očuvanost i podrijetlo.”

Kako se danas na tržištu nudi dosta stilskog namještaja novije proizvodnje, koji nije teško razlikovati od antiknog, Ankica Juričević nas je savjetovala kako prepoznati karakteristike pravih antikviteta.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Namještaj se ponajprije razlikuje na osnovu načina na koji je proizveden i materijala od kojih je izrađen. Tako se tapecirani antikni namještaj radio isključivo punjenjem od prirodnih materijala, dok se danas koristi spužva ili drugi umjetni materijali. Također, namještaj koji na sebi ima potpuno identične zakovice, sigurno je industrijske proizvodnje i novije izrade. Nadalje, pri kupnji antiknog namještaja uvijek se sjetite pogledati ukoliko određeni komad ima na sebi pečat, mjesto ili godinu proizvodnje. To uvelike pomaže pri određivanju autentičnosti.

Što napraviti pri restauriranju namještaja?

Ocjena očuvanosti antikviteta je jako važna te će ponekad određeni komad namještaja zahtijevati restauraciju. Kako cijena restauriranja može biti prilično visoka, budite sigurni da to radite na pravi način.

“Trebamo imati na umu da je uvijek bolje zadržati izvorni oblik nekog komada što je više moguće, kad je u pitanju bilo kakav oblik restauriranja. Što se više neki komad namještaja preuređuje to više gubi svoju autentičnost.”, naglašava Ankica i nastavlja: “Ako neki komad na sebi ima male ogrebotine ili sitne nedostatke, radije ga ostavite takvoga kakav je. To može dati poseban šarm, obzirom da se radi o antikvitetu.”

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Možemo zaključiti kako pri kupnji antikviteta trebate znati što želite i što volite. U svakom slučaju, ne zaboravite zlatno pravilo - kad jednom naletite na komad u koji ste se na prvi pogled "zaljubili", probajte ga odmah kupiti. Moglo bi se dogoditi da poslije žalite za njim jer ga najvjerovatnije više nikada nećete pronaći negdje drugdje.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0