Life&style

Mag Rack - praktični i inovativni stolići

Nikola Popović za sebe kaže da se bavi arhitekturom, zabavlja dizajnom, a često dolazi u Zagreb gdje je rođen, odrastao i završio fakultet. Ovaj bečki arhitekt i dizajner uređuje stare kamene kuće na Zlarinu i vesla, ali nas je ipak oduševio svojom najnovijom kreacijom –s tolićima iz serije Mag Rack.

Njegov Mag Rack će vas oduševiti na prvi pogled jer je sve ono što danas ljudi cijene: jednostavan, praktičan, ali i fantastično dizajniran. Iako se već dugi niz godina bavi arhitekturom i dizajnom, Nikola Popović je imao neke sasvim druge planove.

"Nakon dvije godine srednje škole za kulturu i umjetnost trebali smo, tih godine prema Šuvaru, odabrati usmjereno obrazovanje. Odabrao sam zubnu tehniku jer mi se sviđalo modeliranje. Na prijemnom ispitu sam bio najbolji po spretnosti prstiju, a to je ujedno bila i dobra priprema za studij biologije. Naime htio sam studirati oceanografiju i ribarstvo na prirodoslovno matematičkom fakultetu te se priključiti timu Jacquesa Coustoa", prisjeća se Nikola.

 | Autor:

Međutim, dok je naukovao, ukinut je smjer oceanografije i ribarstva na PMF-u, a čista biologija ga nije zanimala. Modeliranje zuba otkrilo je njegov afinitet prema geometrijskim oblicima, pa dok su neki njegovi kolege završili kao stomatolozi, zubotehničari pa čak i kipari, on je odabrao arhitekturu.

"Potom sam otišao na praksu u arhitektonski biro u kojem je radio naš poznati arhitekt Radovan Tajder koji mi je to i omogućio. Više godina sam radio u uredu Borisa Podrecce, jednog od velikih majstora arhitekture profesora na mnogobrojnim fakultetima po svijetu koji je kod nas poznat po hotelima pokraj Zadra, u Dubrovniku, trgovačkom centru na Cvjetnom trgu i mnogim drugima. S njim sam naposljetku partnerski radio na projektu uređenja Giardina u Splitu", kaže Nikola i dodaje, "Tada sam samostalno radio arhitektonski natječaj za centar Bonačić-Mediteran za koji sam prvu nagradu dijelio sa arhitektima Šverkom i Rošinom. Nakon toga sam se odvažio otvoriti vlastiti arhitektonski biro u Beču koji i danas održavam."

 | Autor:

Njegov Mack Rack mnogi nazivaju 'stolićem za gašenje požara' jer olakšava održavanje urednog doma. Na ideju je došao iz vlastite potrebe, pošto je i njegov stolić u dnevnom boravku uvijek bio krcat knjigama i časopisima. Svidjela mu se ideja da postoji stol sa spremnikom u koji se mogu ubaciti časopisi, ali ostao je neugodno iznenađen kada nakon duge potrage nije pronašao ništa slično, iako priznaje da je bilo nekoliko varijanti koje mu nisu odgovarale. Nakon par skica, mislio je kako će stolar jednostavno spojiti tri daske te da će to biti njegov stolić, ali bio je to zapravo tek prvi prototip.

"Iako sam u više navrata radio neke sitnice za interijere u svojim arhitektonskim projektima, izbjegavam raditi namještaj jer to danas ne znači samo pozvati stolara ili bravara da izvede tvoj nacrt već je riječ o složenom procesu u koji podrazumijeva mnogobrojne pokuse i usavršavanja što zahtijeva vrijeme i novac. Osim toga danas imate fantastičnog namještaja u izobilju te ga samo treba pronaći i naručiti što nije problem ako treba i iz najudaljenijih zemalja", priznaje poznati arhitekt.

Mag Rack je mogao biti još jedan u nizu stolića koji se pojave iz kreativnih studija, no ono što ga izdvaja je sasvim drugačiji pristup. Nikola priznaje kako uistinu postoje stolići s pretincima za časopisima ili stolići u nekoliko razina, ali ono što im je zajedničko je ili da služe izlaganju lijepo i uredno posloženih magazina ili pretinci za njih nisu spretno postavljeni. Njegov stolić ima sasvim suprotnu filozofiju – ima utor u koji skliznu knjige i novine koje se danima povlače po stolu, dok su gosti već na vratima.

 | Autor:

Ovaj stolić je razvijen u suradnji s bečkim Institutom za drvo jer je već u samom startu Nikola naišao na poteškoće. Jedan od njegovih glavnih zahtjeva bio je da stolići budu složivi te samim time i jednostavniji i lakši za transport. Nakon nekoliko prototipova koje su izradili bečki i jedan zagrebački stolar bilo je jasno kako stolić u komadu funkcionira savršeno, ali ne i kada se sastavlja.

"Shvatio sam da se moram obratiti ili vrlo angažiranom stolaru ili institutu koji se ne bavi proizvodnjom već razvojem proizvoda. Po preporuci sam došao do inženjera s instituta za drvo pri univerzitetu za primijenjenu umjetnost. Na njihovom kolegiju su odlučili da je proizvod dovoljno zanimljiv da bi se time poigrali te su dali zeleno svjetlo za malo istraživačkog rada. Pristup problemu već je bio drukčiji. U nekoliko sastanaka došli smo do materijala kojeg sam zamislio pri izradi prve skice te do idealnog sistema spajanja ploča koji osigurava maksimalnu preciznost prilikom vrlo jednostavnog rukovanja. Na Institutu su izrađena tri prototipa koji su bili odlični", otkrio nam je dizajner stolića koji je na kraju proizveden u Hrvatskoj.

"Naša zemlja trenutačno omogućuje vrlo kvalitetnu proizvodnju uz vrlo pristupačne cijene. Te cijene se još uvijek ne mogu usporediti s kineskim, ali već omogućuju dobar plasman na tržištu, a poznati proizvođač jamči kvalitetu. Nijednog kupca ne možete prisiliti da kupuje Hrvatsko pod svaku cijenu ali ga barem možete potaknuti da usporedi cijenu kvalitete i da razmisli o podrijetlu proizvoda", ističe Nikola dodavši da svaka zemlja treba poticati građane da kupuju ono što je domaćeg porijekla, ali i da ne kupuju instinktivno strana razvikana imena, nego i da nauče prepoznati dobar dizajn.

 | Autor:

Mag Rack još uvijek nije doživio serijsku proizvodnju, a Nikola se nada da će to postići kampanjom na Kickstarteru – stranici koja omogućuje prikupljanje donacija za projekte. Na ideju je došao od prijatelja koji su već imali iskustva s takvim načinom financiranja, a Nikoli se svidio jer nudi mogućnost da vidi kako reagiraju hipsteri iz Malezije, rendžeri iz Kanade, spisateljice iz Zagreba i bankovni službenici iz Hamburga.

"Uz to je vrlo zanimljiv i način crowdfundinga, znači prikupljanja sredstava od mase, pri kojem pojedinac za svaki manji prilog dobiva materijalnu zahvalu odnosno za veći dobiva stolić po znatno nižoj cijeni nego sto će biti kad izađe na tržište. To u početku olakšava pokretanje proizvodnje jer ne morate dizati kredite kako bi ste proizveli nešto u dovoljnom broju primjeraka, što omogućava nižu cijenu. S druge strane „backeri“ znači sponzori, pored toga što su dobili proizvod znatno povoljnije bit će jedni od prvih vlasnika mogućih budućih „kultnih“ predmeta", pojašnjava.

Iako njegov stolić nije bezobrazno skup, priznaje kako za povoljan namještaj treba ići u IKEA-u koja proizvodi stvari u milijunskim nakladama. Uzmemo li u obzir da će se Mag Rack proizvoditi u manjim serijama i od kvalitetnijih materijala, kao što je desktop linoleum (visokovrijedni prirodni materijal proizveden u Nizozemskoj), a može se nabaviti već za oko 350 dolara.

 | Autor:

"„Dizajnerske“ stvari postižu vrlo visoke cijene tek kad ime dizajnera odnosno marka proizvoda postane poznata i tražena. Uglavnom, tada proizvod postaje „dizajnerski“. Kupci koji prepoznaju dizajn prije nego što postane popularan imaju prednost. Znači navalite na Mag Rack stoliće", kaže Nikola.

U budućnosti planira nastaviti razvijati svoj studio, a uz arhitektonske projekte ponekad razvija i predmete poput lampi, kvaka, polica i stolova za koje smatra da su univerzalni i ne želi da završe s tim jednim projektom. U pripremi ima jedan stol za korištenje vani, izrađen od fasadnih ploča, a prototip već testira na svojoj terasi.

"Što se Mag Rack stolića tiče pojavljuju se polako „backeri“ iz Austrije, Kanade, Norveške, Danske, Švicarskete se nadam da će kampanja uspjeti. Nakon toga ćemo početi s proizvodnjom prvog kontingenta. Dalje će se stolići moći naručivati na originalnoj web stranici ili u odabranim dućanima. Mislim da nećemo ići preko distributora kako ne bi povećavali cijenu. Trenutačno se prototipovi mogu vidjeti na dva mjesta u Beču. U Lomography Embasy trgovini gdje smo imalo Kickstarter Launchparty te u agenciji za inovativne materijale u arhitekturi Ofroom", dodao je za kraj. 

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: None

Komentari 0