Life&style

Pričali smo s kantautoricom Luce, zarazne vedrine, glasnog smijeha i ubojitog vokala. U Saxu slavi prvih 10 godina!

  • Ovoga četvrtka, 16. svibnja, Luce će u Saxu predstaviti svoj novi album 'Fragmenti'
  • Spomenuti koncert ujedno će biti i proslava deset godina karijere, a na njemu će ugostiti i Mateja Miloševa, violončelista i kantautora, te Marka Bošnjaka koji ju je osvojio lijepim pjesmama i glasom od kojeg se ježi
  • Tom nam je prigodom otkrila što sve na koncertu možemo očekivati, a prisjetila se i nekih od najdražih trenutaka iz dosadašnje karijere

Kada sam se prije desetak godina spremala za odlazak na koncert Josipe Lisac, nisam ni slutila da će mi upravo ta svirka u zagrebačkoj Tvornici kulture biti jedna od dražih kojima sam prisustvovala. Budući da pobožno na njezine koncerte odlazim već dugi niz godina, znala sam da me izvedbe njezinih pjesama koje uvijek maestralno upakira u neko novo ruho ni tog puta neće razočarati, no šlag na kraju cijele priče bio je nastup triju djevojaka s kojima sam se tada prvi put susrela. 

Dinu Rizvić, Luciju Ćustić poznatu i kao Luce te Dunju Ercegović koja je tada nastupala pod umjetničkim imenom Lovely Quinces, a koju danas poznajemo kao Bad Daughter, Josipa je pozvala da budu gošće na njezinom koncertu ne bi li njihov talent predstavila onima koji se s njima još nisu susreli, a vjerujem da je mnogo onih koji su joj, poput mene, i danas zahvalni na tome. Ne sumnjam da je tadašnjim mladim glazbenim nadama spomenuto gostovanje bilo samo dodatni vjetar u leđa, a da je Josipa tom prilikom uistinu odabrala najbolje od najboljih, najbolje potvrđuje to da sve tri i dalje vrlo uspješno grade svoje glazbene karijere. 

 | Autor: Luce Luce

Baš prije nekoliko dana Luce me pozvala da se zaletim do Saxa gdje će ovoga četvrtka, 16. svibnja, predstaviti svoj novi album 'Fragmenti' te također proslaviti deset godina karijere. Kaže mi kroz smijeh kako joj je to užasno pretenciozna riječ, no upravo su ta njezina vrckavost, skromnost, zarazna vedrina i glasan smijeh ono što je kao kantautoricu čini apsolutno neodoljivom. Dakako, uz to što je jedna od najuvjerljivijih i najboljih vokalistica na ovim prostorima. 

Koncert u Saxu će, osim premijere novog albuma, biti i presjek njezinog dosadašnjeg stvaralaštva, neke će nove pjesme tom prilikom izvesti prvi put uživo i jako se, kaže, veseli, a jedna od njih bit će i aktualni singl 'Biraš nas'. “Prati me vrhunski bend - Filip Pavić na gitari, Dino Ivelja na basu, Matko Basara na klavijaturama i Igor Klanfar na bubnju, za kojeg smo tijekom jedne vožnje na koncert saznali da su nam bake - rođene sestre. Osim benda, u Saxxu će mi se na pozornici pridružiti i Matej Milošev, dugogodišnji prijatelj, violončelist i kantautor, koji je na nekoliko pjesama i koautor, a drugi gost je mladi, talentirani Marko Bošnjak, koji me osvojio još dok je kao dijete na jednom pjevačkom showu otpjevao pjesmu 'Što te nema' Jadranke Stojaković. Marko je u međuvremenu odrastao, ima predivne pjesme i glas od kojega se i danas ježim te smatram da je odlična glazbena budućnost pred njim, a to uvijek rado podržim”, kaže mi. 

Budući da je Lucin glas jedan od onih od kojih se ja ježim, razmišljam koliko mi je drago što su i nju podržali svi oni koji su još davnih dana vjerovali u nju. Da je glazba njezin životni put, bilo joj je, priznaje mi, jasno još od malih nogu, i kada je kao dijete po kući nastupala s češljem u ruci umjesto mikrofona, i kada je kao malo veće dijete upisala glazbenu školu od koje je na kraju odustala, i kada je u srednjoj školi imala razne bendove, i kada je tijekom studija pjevala u mješovitoj klapi, a na prve se ozbiljnije glazbene korake odvažila upravo nedugo nakon toga. Slučajno, rekli bi neki, ali ne i ja koja vjerujem da se sve događa s dobrim razlogom, njezin mentor klapskog pjevanja bio je doajen klapske glazbe, pokojni maestro Dinko Fio, a koji je bio i Josipin prvi profesor pjevanja, i koji je, prisjeća se, i njoj svojevremeno prognozirao sjajnu karijeru, baš kao i nekoć Josipi. 

Upravo su koncertna gostovanja Josipi Lisac visoko na popisu highlighta njezine dosadašnje karijere, a posebice ono kojem sam i sama prisustvovala kada joj se Josipa spontano pridružila i skupa s njom zapjevala njezinu pjesmu 'Možda mi', no s osmijehom se na licu prisjeća sada već uistinu brojnih trenutaka. “Bilo ih je zaista puno posebnih, od onih najsirovijih i najintimnih kada pjesma izlazi iz glave na papir odnosno u snimač na mobitelu, preko divnih druženja i smijeha s bendom na putovanjima, predivnih poruka nepoznatih mi ljudi kojima ta tvoja glazba znači nešto što je tebi teško pojmiti i racionalizirati, do nekih koncerata koji će mi zaista ostati zauvijek u sjećanju. Koncert u dubrovačkoj tvrđavi, koncert na Medvedgradu, Pozitivni koncert u Domu Sportova, veliki samostalni koncert u Tvornici Kulture, već spomenuta koncertna gostovanja Josipi Lisac, ali i telefonski razgovori s njom u kojima se uvijek iskreno nasmijem, zabavim i naučim puno toga kroz njene savjete i životne mudrosti. 

 | Autor: Luce Luce

Iako joj je glazba velika strast i ljubav, ona nije jedino čime se bavi. “Baš kao što se ne može živjeti samo od ljubavi, tako ni ja nažalost ne mogu živjeti samo od glazbe. Bilo bi mi svakako lakše da radim više kompromisa u glazbi i možda ju više prilagođavam trenutnim potrebama tržišta, ali tu onda više ne bi bilo ni ljubavi, ni strasti. Srećom, našla sam i druge izvore zarade koji me jednako vesele i ispunjavaju, pa tako posuđujem glas u reklamama, radim kao voditeljica na Drugom programu Hrvatskoga radija, a za koji dan u kina dolazi i crtić 'Garfield' u kojem sam posudila glas za jednu manju ulogu i to me silno veseli. Jedva čekam pogledati ga u kinu!”, priznaje mi uzbuđeno. 

Kako smo se našle ne bismo li prvenstveno razgovarale o njezinoj glazbenoj karijeri, zanimalo me i što joj kao glazbenici najteže pada te bi li danas, da može, išta napravila drugačije. “Što mi najteže pada? Pa već spomenuti kompromisi. Jednom sam prilikom rekla da treba paziti kako pjesmu upopastiti, a pritom ju ne upropastiti. Osim toga, imam dojam da se nikad nije bilo teže izboriti za svoje mjesto pod suncem odnosno na sceni, jer je jako puno izvođača koji to pokušavaju, a razni mediji često ne daju dovoljno prostora onima koji su noviji i manji nego se ziheraški drže uvijek onih istih koji su prisutni već desetljećima. Osim dobre pjesme, nužno je imati jaki lobi iza sebe, kao i dobru priču s kojom ćeš puno lakše dobiti veću vidljivost. Ali ne žalim ni za čim, osim što nisam talentiranija za TikTok videe i općenito umrežavanje koje je iznimno bitno u ovom poslu. Također, small talk i ja nikako da se sprijateljimo, uvijek mi je neugodno uletavati raznim poznanicima i nepoznanicima jer krenem overthinkati pa to obično završi s nekom budalaštinom koju izgovorim drugačije nego sam htjela”, smije se.

Obje brbljave do besvijesti i obje jedne od onih s kojima brzinska kava nikada nije brzinska, negdje smo morale presjeći pa sam je za kraj priupitala i koga ovih dana sluša te postoji li neka glazbena suradnja za koju se nada da će se dogoditi. “U zadnje vrijeme me oduševljava portugalska kantautorica Maro koja je nedavno imala koncert u Beogradu na kojeg nažalost zbog obaveza nisam mogla otići i to si još uvijek nisam oprostila, Osim Maro, obožavam Glena Hansarda, Paola Nutinija, Sharon Van Etten, Leona Bridgesa i općenito taj neki melankolični retro-indie-pop. Suradnja u smislu dueta se još nije dogodila, no puno je domaćih izvođača koje iznimno cijenim i slušam privatno, a prema nekom mom senzibilitetu jedan od njih svakako bi bio Damir Urban”, priznaje mi. S obzirom na to koliko volim i nju i njega, instantno sam krenula sanjariti kakva bi to fantastična suradnja bila. Mogu se nadati samo da će se jednog dana doista i dogoditi i da će, za možda deset godina, kada bude slavila dvadeset godina karijere, baš to biti jedna od onih novih lijepih stvari vrijednih sjećanja. 

Možda vas zanima Baby Lasagna zakazao je prvi, veliki samostalni koncert! Ulaznice kreću u prodaju već sutra! Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Luce

Komentari 0