Life&style
1/11

Ljubičasta boja za mediteranski ugođaj

Boja lavande, poznata kao i zagasito ljubičasta, je visoko na popisu najpoželjnijih za uređenje doma. Ona osvježava, čini dom mirnijim i uvijek je u trendu, a s time se slaže i Liliana Lelas iz splitskog studija za dizajn interijera i cvijeća Studio2.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Jedan od razloga zbog kojih je ova boja popularna, je njeno lako kombiniranje. Boja lavande se lijepo uklapa u minimalističke, ali i u tradicionalne i raskošne interijere. U svojoj svijetloj nijansi će djevojačke stanove učiniti romantičnim, a najtamnija nijansa se sviđa čak i muškarcima. "Ljubičasta je moderna boja koja kao detalj osvježava interijer. Vrlo je važno odabrati pravu nijansu ljubičaste boje, jer u protivnom može proizvesti sasvim suprotan efekt - interijer nam postaje hladan. Dosta se dobro slaže sa crnom, bijelom, sivom, pogotovo ukoliko preferirate klasične kombinacije" kaže Liliana iz Studija2.

Ljubičasta je, prije svega, veoma popularna boja za zidove. Uglavnom se preporučuje za sobe kojima je svrha opuštanje, poput spavaće sobe. Ljubičasti zidovi dobro će izgledati i u kupaonici (npr. ljubičaste pločice ili mozaik) ili pak na balkonu, posebno ukoliko je uređen u mediteranskom ili shabby chic stilu, ali i tu treba biti oprezan jer ljubičasta boja znači hladnoću: "Ne mogu sa sigurnošću reći u kojim kombinacijama mi se ljubičasta ne sviđa, ali mogu reći da je ne volim u velikim količinama kao što su primjerice zidovi. Ako je interijer monokromatski, uvijek dobro dođu razne, pa čak i neobične kombinacije" ističe Liliana.

Shabby chic je jedan od stilova koji posebno voli boju lavande. Kombinacija ispucale i stare bijele boje te ljubičastih detalja u vidu stolaca ili kredenaca izgleda fantastično. Za potpun dojam preporučujemo i posuđe u raznim nijansama ljubičaste, ali i decoupage elemente (npr. posude za šećer, sol i papar, tacne i sl.). Uzorak buketića lavande na jastucima i manjim detaljima može izgledati posebno dekorativno.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U dnevnom boravku izbjegavajte previše ljubičaste boje. Držite se minimalizma i neka ljubičasta nikad ne postane dominantna. Npr. bazna boja može biti smeđa ili bijela, ali s ljubičastim akcentima. Jastuci, posude, vaze i slični detalji pomoći će vam da osvježite dom ljubičastom bojom. Ova boja se lijepo slaže i s jarkim bojama, a upravo je takva kombinacija Lilianin favorit: "Ljubičastu volim kombinirati s crvenom, posebno u obliku tekstila (npr. kao detalj jastuka, fotelje, zavjesa, zidnih tapeta..), a ako je koristim kao boju na zidu, tada taj zid bude u visokom sjaju."

Ljubičasta boja će vašu dobru, staru kupaonicu učiniti malom spa oazom. U posude stavite sušenu lavandu, složite ljubičaste ručnike i postavite svijeće s mirisom lavande. Na kraju dana, vaš stres će nestati, a vi ćete uživati u lijepo uređenoj kupaoni (koju često zaboravljamo urediti čim postavimo sanitarije).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Boja lavande ne preporučuje se za hodnike i boje s malo sunčeve svjetlosti, jer ih može učiniti hladnijima i ne djeluje srdačno i otvoreno. Ako želite da boja lavande bude samo jedna od boja u vašem domu, kombinirajte je s tamnim nijansama sive boje, tirkiznom ili pak ružičastom i bijeloj u svjetlijoj nijansi.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0