Life&style

Ljubić, krimić, putopis... 5 knjiga za plažu koje trpamo u kofer ma gdje išli

  • Ljetni odmor je vrijeme kada ćemo napokon imati vremena za sebe
  • Za mnoge to znači sljedeće: uzeti dobro štivo u ruke! 
  • Za ovo ljeto preporučujemo 5 naslova koji će oduševiti svakog knjigoljupca 

Zaboraviti na stresnu svakodnevicu i prepustiti se odmoru i uživanju… Naravno, to je prvi cilj većine nas ovog ljeta, a u tome će nam već tradicionalno pomoći putovanje, sunce, plaža, more i – dobra knjiga u rukama. Ovo potonje će nas na brzinu „otkačiti od stresa“, smiriti nam um i uvući nas u neki drugi svijet. 

Dakle, ovog ljeta prepusti se čarima književnosti i obogati svoje dane ljetnog odmora čitanjem. U nastavku ti donosimo nekoliko naših favorita koji će se ovog ljeta možda naći i u tvojim rukama na plaži. Uživaj! 

'Putešestvije po Turkestanu', Hrvoje Rupčić

Zanos nepreglednih stepa, sloboda Kirgistana, surova priroda Tadžikistana, vrhovi perzijskog krova svijeta, Pamira, uzbekistanska drevna naselja, čvorišta i gradovi Puta svile, prelazak pustinje prema Kaspijskom moru, turbulentni Kavkaz, omamljujuća Turska… Dvanaest država, 15.000 kilometara na motoru, sve u 38 dana.

Knjiga 'Putešestvije po Turkestanu' poziva te na veliko putovanje s Hrvojem Rupčićem, poznatim bubnjarom i uspješnim putopiscem. Ovaj put, nakon zapaženog i rado čitanog putopisa „U zemlji plemenitih ljudi”, Hrvoje i njegova družica Ivana priredili su novo štivo sa zapisima s njihova putovanja u srce Središnje Azije, zemlje o kojima zapravo jako malo znamo. Idealno štivo koje će odvesti u neke tajanstvene zemlje, običaje, način života… Cijena: 21,90 eura. 

 | Autor: VBZ VBZ

'Ljeto u hotelu Portofino: Ljubavnici i lažljivci', J. P. O’Connell

Dobro došla u očaravajući hotel Portofino na slikovitoj talijanskoj rivijeri, gdje te očekuju ljubav, spletke i opasne ambicije. Ljeto je 1927. godine. Počela je nova sezona i hotel Portofino radi punom parom pod vodstvom vlasnice Belle Ainsworth. Dok Bella nestrpljivo iščekuje dolazak sina Luciana i priliku da s njim porazgovara o budućnosti hotela – željela bi hotelski podrum prenamijeniti u otmjeno kupalište – neočekivano se pojavljuje Cecil, njezin odbjegli suprug.

Tijekom nekoliko vrućih tjedana talijanskog ljeta Bella je prisiljena donijeti odluku o svom braku sa Cecilom i odrediti u kojoj je mjeri spremna suprotstaviti se društvenim normama kako bi dobila ono što želi. I dok se svakodnevno trudi udovoljiti svojim zahtjevnim gostima, starim i novim, boreći se pritom s korumpiranom talijanskom vlašću, Bellu uznemiri vijest da u hotel stiže anonimna inspekcija Zelenih vodiča, utjecajne publikacije za britanske turiste, čija kritika može ozbiljno utjecati na budućnost hotela Portofino…

Uživaj u novom nastavku uzbudljive povijesne drame smještene u dvadesete godine prošlog stoljeća. Savršeno štivo za sve vas koji obožavate britanske serije kao što su Downton Abbey, Kruna, Durrellovi, a i prema ovom romanu snimljena je istoimena britanska televizijska hit-serija, dijelom snimana i u Hrvatskoj, koja izlazi u kolovozu 2024. godine. Cijena: 17,90 eura. 

 | Autor: VBZ VBZ

'Vidimo se u kolovozu', Gabriel García Márquez

Desetgodišnjica smrti Gabriela Garcíje Márqueza obilježava se na izniman način, izdavanjem njegova posljednjeg djela pod naslovom 'Vidimo se u kolovozu' ('En agosto nos vemos'). Roman je García Márquez napisao desetak godina prije smrti, a pritisnut bolešću koja mu je utjecala na um, u trenutku stvaranja dvojio je želi li ga objaviti. Njegovi sinovi odlučili su da protok vremena donese završni sud o djelu, a kad su ga nakon više godina ponovno pročitali, bili su zadivljeni načinom pisanja i ljepotom same priče i stoga su donijeli odluku o objavi romana.

'Vidimo se u kolovozu' pripovijeda o ženi  na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke i tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretni obiteljski život ostaje neokrnjen, jer na put odlazi sama, a njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinom iskakanju iz granica konvencija. Ovaj roman izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te je savršeni „grand finale“ opusa Gabriela Garcíje Márqueza. Cijena: 14,50 eura. 

 | Autor: VBZ VBZ

Možda vas zanima Ovih 7 knjiga čija se radnja odvija ljeti i na idiličnim lokacijama, nećemo ispuštati iz ruke Rubrika Life&style Life&style

'Ubojstva u lovačkom klubu', Dann McDorman

„Čitatelji krimića najbolji su čitatelji na svijetu, i to zato što su prokleto sumnjičavi prema svemu. Oni ništa ne uzimaju zdravo za gotovo. Propituju svaku riječ ili frazu, zdvajaju zbog svakog nagovještaja o tome tko bi mogao biti krivac, sve te male zamke koje postavlja pisac već su vidjeli prije. Znaju sve trikove, finte i lažne putokaze. Čitatelji krimića ne vjeruju nikome, piscu osobito, i to s dobrim razlogom; u ovoj igri oni su moji protivnici. U mojoj priči oni su i moje mete i moji subjekti.”

Tako govori Dann McDorman o potencijalnim čitateljima svoje knjige. Njegov pristup romanu više je nego originalan, jer se u jednom dijelu knjige izravno obraća čitateljima, koje kao sveznajući autor vodi kroz radnju, upozoravajući ih cijelo vrijeme na opasnost piščeve obmane, citirajući druge autore i poznata djela kriminalističkog žanra. U drugom dijelu svjedočimo dvojbama privatnog detektiva Adama McAnnisa, kojeg je (nama nepoznat) klijent zatražio da „promatra i registrira neobična zbivanja” u elitnom lovačkom klubu 'West Heart', u vrijeme Dana nezavisnosti 1975. godine. A neobičnih zbivanja u klubu ima doista i više nego dovoljno. I ubojstava također. U trećem dijelu autor se obraća čitateljima uime svih osumnjičenih, pružajući nam novi uvod u tijek istrage. Izvanredan roman za sve ljubitelje krimića. Cijena: 17,00 eura.  

 | Autor: VBZ VBZ

'Na duge pruge', Catriona Menzies-Pike 

Catriona Menzies-Pike s trideset je prvi put obukla tenisice i počela trčati, a ubrzo su utrke na duge pruge postale njezina strast i najizazovniji životni cilj. Naime, u djetinjstvu je išla na popravni iz tjelesnog, rado se u rana ujutro kreveljila džogerima, a knjige su bile njezino utočište nakon pogibije roditelja u zrakoplovnoj nesreći. 

Premda nitko nije vjerovao da će ostvariti svoj plan, njezina volja, upornost i želja da promijeni život odveli su je od parkova i plaža u Sydneyju do maratona u New Yorku. Uz strast za slobodom pokreta koja joj je pomogla da se pomiri s proživljenim traumama, počela je istraživati i nepoznatu prošlost ženskog trčanja. A borba za ravnopravnost u trčanju bila je uistinu duga, primjerice, na Olimpijskim igrama ženama do 1960. nije bilo dopušteno trčati u disciplinama duljim od 800 metara, a prvi je ženski maraton održan tek 1973. 'Na duge pruge' jedinstveni je spoj povijesti ovog popularnog sporta i životne priče jedne trkačice koja svojim primjerom pokazuje kako prava strast savladava sve prepreke. Cijena: 17,90 eura. 

 | Autor: VBZ VBZ

Možda vas zanima Bread Club proslavio je 5. rođendan: U knjizi 'Starter' otkrivaju tajne pripreme kiselog tijesta, ali i svoje recepte Rubrika Life&style Life&style
Photo: Privatni album

Komentari 0