Life&style

Ljeto je vrijeme provala: 6 znakova da netko vreba i tvoju kuću

  • Prije provale lopovi strpljivo promatraju te čekaju pravi trenutak za provalu
  • Kako prepoznati da vrebaju baš tvoj stan ili kuću?
  • Više je znakova: razbijena vanjska rasvjeta, nepoznat čovjek koji više puta prolazi ispred kuće...

Vrijeme godišnjih odmora idealno je za pljačkaše stanova i kuća. Vlasnici bezbrižno negdje ljetuju i, naravno, lopovi to znaju pa im bezbrižno počiste stan. Međutim, pljačke stanova događaju se i kad nije sezona odmora – ali uglavnom kad nikoga nema kod kuće. Kako to lopovi znaju? Pa, znaju i danima promatrati ponašanje i navike stanara te čekaju pravi trenutak za pljačku – kad nikoga nema kod kuće. Otkrivamo znakove koji ti mogu otkriti vrebaju li pljačkaši tvoj dom…

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

1. Razbijen prozor 

Neki će lopovi baciti kamen kroz prozor kuće ili automobila prije nego te pokušaju opljačkati – čisto da vide što će se dogoditi. Ako se uključi alarm, a potom ugasi – ali ti dojuriš ili susjedi promatraju što se događa – možda će se uplašiti i odustati. Ako se ništa ne događa, ako nitko ne reagira, vjerojatno će brzo provaliti. Ako si kod kuće dok se to dogodi, a ne vidiš tko je razbio prozor (naravno, može se dogoditi da djeca u igri bace kamen ili neki drugi predmet…) odmah pozovi policiju. 

2. Stranac se stalno šeće oko kuće 

Vjerojatno ne poznaješ sve ljude u susjedstvu, ali kriminalac vjerojatno neće izgledati kao nevini šetač. Ako netko više puta prolazi pored tvog doma, provjeri njegov govor tijela. Ako šeće psa, vjerojatno bezbrižno šeće, a ne pogledava stalno preko ramena  promatra li ga netko, ne skriva lice hoodicom i sl. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

3. Znatiželjni fotograf 

Netko promatra tvoj dom i fotografira ga? Ako ti strana osoba s fotoaparatom djeluje sumnjivo, fotografiraj ti njega. Vjerojatno će se žaliti, ali pošto zna da imaš njegovu fotografiju, najvjerojatnije će odustati od loših namjera.

4. Osvijetli mračna mjesta 

Svjetlo je neprijatelj provalnika. Moguće je da će lopov prije pljačke odvrnuti žarulje oko tvoje kuće. Ako ti je se netko sumnjiv vrzma oko kuće, provjeri žarulje na dvorištu, iznad ulaza. Ako su razbijene ili odvrnute (čak i ako je ulična svjetiljka razbijena), vjerojatno se sprema pljačka. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

5. Vozilo koje učestalo prolazi pored tvoje kuće 

Ako primijetiš da se neko nepoznato vozilo često mota po tvojoj ulici bez vidljivog razloga, svakako zapiši registraciju. Pokušaj upamtiti kako izgleda vozač (ako je moguće) te zapiši detalje o automobilu – marku, boju i slične detalje – jer možda je registarska tablica lažna. 

Možda vas zanima Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš! Rubrika Life&style Life&style

6. Nedirnuta pošta 

Lopov će znati da nisi kod kuće ako ti je sandučić prepun letaka, kuverti i ostale nepokupljene pošte. Kad ideš na neki duži put, obavezno zamoli susjeda ti uzima poštu – puni sandučić signalizira lopovima da nikoga nema kod kuće. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Thinkstock

Komentari 0