Life&style 06. svibnja 2017.

Limun - kiseo plod koji svaki slatki zalogaj čini slasnijim

Stock Food.

Neki ga nazivaju superhranom i gotovo da nema jela kojem bi malo arome limunove kore ili soka škodilo, a u slatkim varijantama jednostavno je neodoljiv i osvježavajući...

Donosimo tri savršena recepta na bazi limuna u čijoj ćete pripremi uživati, a vaši najmiliji će tražiti repete!

Torta s limunom i bosiljkom 

Sastojci: 2 grančice nasjeckana bosiljka, 1 i 1/4 šalice punomasnog mlijeka, 315 g brašna, 2 i 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 3/4 šalice maslaca, 1 i 3/4 šalice šećera, 3 jaja, 1 žličica vanilin šećera, 1 žlica limunova soka, korica 4 limuna, sok 4 limuna, šalica šećera; krema: 120 g šećera, 2 jaja, sok dvaju limuna, korica 2 limuna, žličica ekstrakta vanilije, 25 g maslaca, 100 ml vrhnja za šlag

Priprema: Sitno nasjeckajte bosiljak i pomiješajte ga s mlijekom te pustite da odstoji. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Premažite maslacem i pospite brašnom kalup za torte. Prosijte brašno te ga pomiješajte sa solju i praškom za pecivo. Miješajte maslac s koricom četiriju limuna dok ne postane pjenast. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi pa dodajte jaje po jaje. Kad se sve dobro poveže, primiješajte vanilin šećer i sok četiriju limuna. Polako dodajte mlijeko i miješajte srednjom brzinom dok se sve ne poveže. Ulijte tijesto u kalup i pecite oko 40 minuta. Neka se kolač hladi oko 15 minuta. Jaja i šećer miksajte dvije-tri minute dok smjesa ne postane gušća i bljeđa. Zatim ih stavite u zdjelicu s limunovim sokom, vanilijom i maslacem te kuhajte na jako laganoj vatri 10-15 minuta, tj. dok se smjesa ne zgusne. Umiješajte i ribanu koricu limete te maknite s vatre. Odmah premjestite u staklenku ili drugu zdjelicu te pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. Istucite vrhnje za šlag i umiješajte u smjesu s limunom te neka se ohladi još kratko. Prerežite tijesto na tri dijela i između slojeva nanesite kremu. Ukrasite, pustite da se ohladi i poslužite.  

 | Autor: Stock Food Stock Food  

Tart od limuna

Sastojci: 175 g brašna, 100 g hladnog maslaca, 1 žlica šećera u prahu, 1 žumanjak; krema: 2 žlice kukuruznog brašna, 100 g šećera, 2 velika limuna, mala naranča, 85 g maslaca, 3 žumanjka i jedno cijelo jaje, 4 bjelanjka, 200 g šećera, 2 žlice fino mljevenoga kukuruznog brašna

Priprema: Za tijesto stavite brašno, maslac, šećer u prahu, žumanjak i žlicu hladne vode u uspravni mikser. Miješajte smjesu uz lagane prekide dok se ne počne vezati. Potom stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, mijesite dok ne postane glatko pa razvaljajte i utisnite u kalup za tartove. Odrežite višak tijesta koji viri preko ruba, nabodite vilicom i odložite na hladno mjesto barem na sat ili dva, a može i preko noći. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite ga opterećenoga grahom 15 minuta, pa još osam minuta bez opterećenja. Pomiješajte kukuruzno brašno, šećer i limun u srednje velikoj tavi. Umiješajte sok od limuna postupno pa potom sok od naranče. Kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Nakon što se pojave mjehurići, maknite s vatre i umiješajte maslac te miješajte dok se ne otopi. Umutite žumanjke i cijelo jaje, primiješajte smjesi i vratite na laganu vatru te miješajte dok se ne zgusne pa maknite s vatre. Tucite bjelanjak dok ne postane čvrst snijeg. Dodajte šećer žlicu po žlicu. Primiješajte kukuruzno brašno i ostatak šećera. Premažite tijesto punjenjem i poravnajte rubove. Istučene bjelanjke stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte ružice po površini kreme. Pazite da se ružice oslanjaju na rubove tijesta i šire prema sredini kako šaum ne bi potonuo tijekom pečenja. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 18-20 minuta, a kad isključite pećnicu, ostavite kolač da se ohladi u njoj.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Torta od sira s limunom i malinama

Sastojci: 200 g punozrnatih keksa, 75 g maslaca, 600 g kremastog sira, 250 g šećera, 150 g jogurta, 3 jaja, 2 limuna, 50 g brašna, 200 g malina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva i premažite maslacem kalup za tart. Sameljite kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Utisnite kekse u dno kalupa tako da ga obložite sa svih strana i odložite kratko u hladnjak. U velikoj zdjeli miješajte kremasti sir sa šećerom. Potom primiješajte jogurt i jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte koricu dvaju limuna, limunov sok i brašno. Ulijte dvije trećine smjese i preko nje rasporedite polovicu zgnječenih malina. Prelijte ostatkom smjese i pecite od 45 minuta do sat vremena pa pustite da se ohladi. Prije posluživanja ukrasite malinama.

 | Autor: Stock Food Stock Food

 

Komentari 0