Neki ga nazivaju superhranom i gotovo da nema jela kojem bi malo arome limunove kore ili soka škodilo, a u slatkim varijantama jednostavno je neodoljiv i osvježavajući...
Donosimo tri savršena recepta na bazi limuna u čijoj ćete pripremi uživati, a vaši najmiliji će tražiti repete!
Torta s limunom i bosiljkom
Sastojci: 2 grančice nasjeckana bosiljka, 1 i 1/4 šalice punomasnog mlijeka, 315 g brašna, 2 i 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 3/4 šalice maslaca, 1 i 3/4 šalice šećera, 3 jaja, 1 žličica vanilin šećera, 1 žlica limunova soka, korica 4 limuna, sok 4 limuna, šalica šećera; krema: 120 g šećera, 2 jaja, sok dvaju limuna, korica 2 limuna, žličica ekstrakta vanilije, 25 g maslaca, 100 ml vrhnja za šlag
Priprema: Sitno nasjeckajte bosiljak i pomiješajte ga s mlijekom te pustite da odstoji. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Premažite maslacem i pospite brašnom kalup za torte. Prosijte brašno te ga pomiješajte sa solju i praškom za pecivo. Miješajte maslac s koricom četiriju limuna dok ne postane pjenast. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi pa dodajte jaje po jaje. Kad se sve dobro poveže, primiješajte vanilin šećer i sok četiriju limuna. Polako dodajte mlijeko i miješajte srednjom brzinom dok se sve ne poveže. Ulijte tijesto u kalup i pecite oko 40 minuta. Neka se kolač hladi oko 15 minuta. Jaja i šećer miksajte dvije-tri minute dok smjesa ne postane gušća i bljeđa. Zatim ih stavite u zdjelicu s limunovim sokom, vanilijom i maslacem te kuhajte na jako laganoj vatri 10-15 minuta, tj. dok se smjesa ne zgusne. Umiješajte i ribanu koricu limete te maknite s vatre. Odmah premjestite u staklenku ili drugu zdjelicu te pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. Istucite vrhnje za šlag i umiješajte u smjesu s limunom te neka se ohladi još kratko. Prerežite tijesto na tri dijela i između slojeva nanesite kremu. Ukrasite, pustite da se ohladi i poslužite.
Tart od limuna
Sastojci: 175 g brašna, 100 g hladnog maslaca, 1 žlica šećera u prahu, 1 žumanjak; krema: 2 žlice kukuruznog brašna, 100 g šećera, 2 velika limuna, mala naranča, 85 g maslaca, 3 žumanjka i jedno cijelo jaje, 4 bjelanjka, 200 g šećera, 2 žlice fino mljevenoga kukuruznog brašna
Priprema: Za tijesto stavite brašno, maslac, šećer u prahu, žumanjak i žlicu hladne vode u uspravni mikser. Miješajte smjesu uz lagane prekide dok se ne počne vezati. Potom stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, mijesite dok ne postane glatko pa razvaljajte i utisnite u kalup za tartove. Odrežite višak tijesta koji viri preko ruba, nabodite vilicom i odložite na hladno mjesto barem na sat ili dva, a može i preko noći. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite ga opterećenoga grahom 15 minuta, pa još osam minuta bez opterećenja. Pomiješajte kukuruzno brašno, šećer i limun u srednje velikoj tavi. Umiješajte sok od limuna postupno pa potom sok od naranče. Kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Nakon što se pojave mjehurići, maknite s vatre i umiješajte maslac te miješajte dok se ne otopi. Umutite žumanjke i cijelo jaje, primiješajte smjesi i vratite na laganu vatru te miješajte dok se ne zgusne pa maknite s vatre. Tucite bjelanjak dok ne postane čvrst snijeg. Dodajte šećer žlicu po žlicu. Primiješajte kukuruzno brašno i ostatak šećera. Premažite tijesto punjenjem i poravnajte rubove. Istučene bjelanjke stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte ružice po površini kreme. Pazite da se ružice oslanjaju na rubove tijesta i šire prema sredini kako šaum ne bi potonuo tijekom pečenja. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 18-20 minuta, a kad isključite pećnicu, ostavite kolač da se ohladi u njoj.
Torta od sira s limunom i malinama
Sastojci: 200 g punozrnatih keksa, 75 g maslaca, 600 g kremastog sira, 250 g šećera, 150 g jogurta, 3 jaja, 2 limuna, 50 g brašna, 200 g malina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva i premažite maslacem kalup za tart. Sameljite kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Utisnite kekse u dno kalupa tako da ga obložite sa svih strana i odložite kratko u hladnjak. U velikoj zdjeli miješajte kremasti sir sa šećerom. Potom primiješajte jogurt i jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte koricu dvaju limuna, limunov sok i brašno. Ulijte dvije trećine smjese i preko nje rasporedite polovicu zgnječenih malina. Prelijte ostatkom smjese i pecite od 45 minuta do sat vremena pa pustite da se ohladi. Prije posluživanja ukrasite malinama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.