Life&style

Dom je naše utočište: Kako od svoja četiri zida napraviti najljepšu oazu za ugodan život

  • S Arena Centrom pokrenuli smo projekt kako bismo saznali što je danas ženama važno, a dom je, pokazala je naša anketa, od iznimne važnosti
  • Svi želimo u svom domu stvoriti lijep ugođaj i smatramo ga svojim utočištem
  • Martina Strukić, urednica Livinga, donosi univerzalne savjete za uređenje interijera i svojih top 5 savjeta za ugodnu atmosferu u domu

S uređenjem doma je baš kao sa slikarstvom – suočeni ste s praznim platnom i ako ste dobar slikar ispast će sjajno, a ako niste, rezultat bi, u konačnici mogao biti razočaravajuć. Da vas ne bi zadesio ovaj potonji scenarij, a nemate u budžetu novca za angažman profesionalaca, važno je držati se ključnih pravila koja vrijede za uređenje svakog interijera. Prije nego li krenete u akciju važno je znati nekoliko stvari: stil u kojem želite urediti dom, dimenzije prostora i tehničke podatke – kako su raspoređene strujna i vodovodna mreža. Nadalje, važno je, bolje rečeno, ključno je, voditi računa o dimenzijama. Ako je prostor mali, ne gurajte u njega velike komade namještaja. Jedna od najčešćih grešaka je inzistiranje na glomaznoj kutnoj garnituri u dnevnom boravku skromne kvadrature. U takvim prostoru bolje će rješenje biti manji kauč i fotelja. Druga česta greška zatrpavanje je prostora. Uz puno namještaja i veliki prostor doimat će se manjim i zagušenim, a to nikako ne želimo.

Počinjemo od zida

Svi uradi sam dizajneri interijera muku muče sa zidovima. Bijeli se svima čine sterilnima i dosadnima, ali, vjerujete, bolje je imati bijele zidove nego pogrešnim odabirom unakaziti prostor. Univerzalni savjet za sve one koji žele zid u boji glasio bi ovako: „Kad ste u nedoumici – birajte sivu.“. Siva dolazi u bezbroj nijansi i podtonova, odlično se slaže sa svim bojama, podnosi različite testure, a odlično će razbiti bjelinu. Tamne boje najbolje je izbjegavati na velikim površinama, bolji izbor bit će tapeta. Posebno danas kad se tapete lako postavljaju i još lakše skidaju. Ipak, oprezno – ovisno o veličini prostora, pozorno birajte boje i uzorke tapeta. Za manje prostore dobrodošle su tapete svijetlih tonova i sitnijih uzoraka. Vrlo efektno može izgledati ako tapete postavite samo na jedan zid ili pak njome presvučete frontu starog ormara ili komode.

Trend ili klasika?

Stilski namještaj, i originalan i njegove replike, uvijek je imao svoje zagovornike i protivnike. No, treba znati da on bolje pristaje u veće interijere jer svojom masivnošću manje prostore može zagušiti. Arhitekti zbog činjenice da donosi toplinu u interijer vole bidermajersku komodu ili secesijsku fotelju unijeti i u moderne prostore. Osim toga, u manjim prostorima samo jedan dizajnerski stolac možete smjestiti uz radni stol i dati cijelom prostoru dozu sofisticiranosti.

 | Autor: Zara Home Zara Home

Kuhinja treba posebnu pozornost

Kad ste ograničeni budžetom najvažnije je odrediti prioritete. Ono na čemu se ne bi smijelo štedjeti svakako je kuhinja. Osim što je srce doma, i što mora odoljevati brojnim izazovima  - kuhanje, pranje, prolijevanje, rezanje, prženje... Mora biti funkcionalna i izdržljiva. Osim toga, kuhinja mora izdržati i test vremena jer kuhinje u Hrvatskoj se, u prosjeku, mijenjaju svakih 15 godina. Birajte kvalitetne okove i fronte, odlučite li se za visoki sjaj uzmite u obzir da zahtijeva svakodnevno čišćenje jer se na takvim frontama vidi sve. (Vjerujte, sjetit ćete me se dok treći put u danu čistite fronte visokog sjaja). Ako imate mogućnost, neka vam kuhinjski elementi idu od poda do stropa – imat ćete više prostora za skladištenje i manje za čišćenje.

Detalji su jako važni

Nemojte štedjeti ni na rasvjeti, upravo je to detalj na kojem se „prolazi ili pada“ u uređenju interijera. Rasvjeta je stilska točka na „i“ i dobar luster, vislilica i lampa, izvući će bez problema jeftinu sofu ili blagovaonsku garnituru. Trendy detalji ono su na što se ne isplati trošiti puno novca. Većina tih trendova već iduće godine će biti out i zamijenit će ih novi. Koju god varijantu odabrali, najvažnije je imati na umu da uređujete svoj dom, prostor u kojem ćete živjeti, prostor koji je vaše utočište i kao takav treba ocrtavati vašu osobnost i u njemu se vi morate osjećati dobro i zadovoljno, nevezano uz trendove. I za kraj savjet koji je pravi gamechanger - bojite li se da ćete pretjerati bojama i/ili uzorcima držite se neutralne palete boja koju je uvijek lako razigrati detaljima.

 | Autor: Detalji čine razliku. Obogatite svoj prostor KiK ljetnom kolekcijom koja priziva more, a koja je dostupna u Arena Parku.

 

Mojih top 5 savjeta za ugodan dom


Stvorite dobru atmosferu
Tekstili su ključni za stvaranje ugodne atmosfere. Posebno se to odnosi na tepihe i zavjese. Kad god ste u mogućnosti birajte prirodne materijale. U startu su skuplji, ali dugoročno se isplate – dugotrajniji su, zdraviji i lakše se održavaju.

 | Autor: Dobro odabran tekstil oplemenit će svaki kutak vašeg doma, ali i vaše terase ili vrta. U JYSK-u u Arena Parku smo pronašli divne tkanine za cozy atmosferu na otvorenom.
Maksimalno iskoristite prostor
Namještaj po mjeri poput ugradbenih ormara, u prosjeku je 20 posto skuplji od gotovog namještaja, što je, s obzirom na maksimalnu iskoristivost prostora koju omogućuje, zanemariva razlika u cijeni. 

Nov život starog namještaja
Renovirati stari namještaj ili ga baciti? Danas je jako popularno stvarati unikatne komade namještaja, a ako imate komade koji su kvalitetni i/ili su vam jako dragi, isplati se zasukati rukave i krenuti u restauraciju. Danas postoje radionice obnove starog namještaja, a i i brojni online tutoriali pokazali su se vrlo korisnima.

Biljke čine čuda u prostoru
Za stvaranje dobre atmosfere dodajte zelenilo. Žive biljke povoljan su, a jako efektan detalj uz koji će prostor momentalno živnuti. Birajte biljke koje je lako održavati poput fikusa, svekrvinog jezika, zlatnog puzavca, monstere... Osim dekorativne uloge, biljke imaju u funkcionalnu – efektno pročišćavaju zrak.
 | Autor: Vaše biljke zaslužuju lijepe tegle. U Pepcu u Arena Parku smo pronašli predivne modele koji će se uklopiti u svaki interijer.

Dodajte ogledalo
Ogledala u hodniku, sobi, kupaonici... Da! Svuda su dobrodošla. Vizualno povećavaju prostor, ali mogu biti i svjetlosni korektiv prostora. Dobrim postavljanjem mogu reflektirati dnevnu svjetlost u dio stana koji nema dovoljno dnevnog svjetla. 

Photo: None

Komentari 0