Life&style

Kupovina rabljenog namještaja je odlična ideja ako znaš ove stvari

  • Ako imaš predrasude prema kupnji rabljenog namještaja, više nemoj
  • Nije to samo dobar potez za tvoj račun, već je i korak prema čišćem planetu
  • Donosimo ti savjete uz koje ćeš najbolje proći kad kupuješ rabljeni namještaj, ali i otkriti super priliku: IKEA obilježava Green Friday pa do 28. studenoga za povrat svog IKEA rabljenog namještaja možeš dobiti 50 posto više od procijenjene vrijednosti!   

Sigurno ćeš se složiti da je uređenje doma proces koji traje pa... cijeli život. Čak i kad smo nakon useljenja postavili i najmanju stvarčicu na svoje mjesto kako smo i zamišljali, čim prođe malo vremena poželimo nešto drugačije, unijeti malo promjene u svoj prostor - i u tome baš uživamo. Slatki coffee table u dnevnom boravku, zanimljiva fotelja, komoda u koju ćeš pospremiti sve one sitnice koje gomilaš na stolcu u kutu spavaće sobe mali su potezi koji mogu postići veliki efekt. Ipak, ponekad nam budžet ne dopušta da udovoljavamo svakoj svojoj dizajnerskoj inspiraciji i u tom slučaju je kupovanje rabljenog namještaja uvijek super ideja, baš kao i u slučajevima kada tek useljavaš u svoj ili podstanarski stan i kad su ti troškovi ionako vrtoglavi.

Ako zazireš od kupovine rabljenog namještaja, dobro se podsjetiti da na taj način smanjuješ količinu otpada (a to je nešto što svi znamo da moramo početi raditi za dobrobit našeg planeta, i u konačnici, nas samih). Drugo, uštedjet ćeš novac, a treće, ako pametno kupuješ rabljeni namještaj, u njemu možeš uživati kao u novom, ali samo ako znaš ovih nekoliko savjeta koje moraš primijeniti kad se odlučiš na kupovinu.  

1. Temeljito provjeri

Bilo da si na oglas naletjela u oglasniku, bilo da si u trgovini rabljenog namještaja ili da si doznala da susjedi prodaju stol i stolice (a što bi ti baš dobro došlo), postupak počinje uvijek istim korakom. Komad(e) namještaja moraš prije svega dobro pregledati i isprobati. 
Sav drveni namještaj pozorno pregledaj sa svih strana, provjeri u kakvom je stanju konstrukcija, šarke, ima li brazgotina na površini (ovo nije problem, ali je dobra prilika za cjenkanje)... Kauč i stolce isprobaj, sjedni na njih, provjeri jesu li udobni, škripe li kad se pomičeš i obavezno kod ove vrste namještaja zaviri i s donje strane. S ovom vrstom namještaja važno je i osjetiti postoje li intenzivniji mirisi jer ih je teško uklanjati, a ako ima mrlja, procijeni hoćeš li ih se lako moći riješiti. Daj si vremena i ne žuri s ovim. 

2. Uzmi mjere

Nadamo se da si izmjerila dio svog stana u koji namjeravaš smjestiti komad namještaja koji kupuješ prije nego si se zaputila prema mjestu prodaje. Također, moraš izmjeriti i komade rabljenog namještaja koji su ti zapeli za oko i usporediti mjere kako bi vidjela imaš li mjesta. Ogroman trosjed koji će zakrčiti tvoju dnevnu sobu ili komoda koju nećeš moći nagurati u kut koji si namjeravala nikako nisu dobar ulov. 

3. Koristi maštu  | Autor:

Pronašla si super komodu, ali ti se ne sviđaju ručke? Genijalan trosjed, ali ti je boja užasna? Bez brige. Sve to možeš izmijeniti i dosta toga sama napraviti. Ok, za promjenu tkanine na kauču trebat će ti usluge osoba koje se time bave, ali ako hoćeš zamijeniti sjedalo stolice, to ćeš i sama moći napraviti uz malo spužve, tkanine po svom izboru i pravim alatom (i pritom uživati u svojoj kreativnosti). Prebojiti namještaj nikada nije bilo lakše. Na društvenim mrežama imaš more savjeta i inspiracije, ti samo moraš zavrnuti rukave i biti spremna na malo DIY aktivnosti.    

4. Procijeni cijenu

Informiraj se koliko stoji sličan novi komad namještaja koji kupuješ i vidi odgovara li ti cijena rabljenoga. Također, u njegovu cijenu ubroji i trošak svih preinaka koje ćeš morati napraviti, ali i transporta pa ako ti računica štima - kupuj! 

5. Dobro, dobro očisti

Ako si slijedila gore navedene korake i sigurna si da će se komad namještaja mjerama uklopiti u tvoj prostor, da je u dobrom stanju i da ćeš sve eventualne željene izmjene moći postići, sljedeće na što trebaš misiti je da ćeš taj komad namještaja unijeti u svoj dom i da ćeš ga koristiti i da on treba prije svega biti čist. Ne znaš što se sve s tim namještajem događalo prije nego si ga kupila i zato se potrudi dobro ga očistiti. Parni čistač je (osim za drvo) pravo rješenje. Ako ga nemaš, a nemaš ni predviđen budžet za to, sigurno netko od tvojih prijatelja ili kolega ima - i ne koriste ga svaki dan. Zato posudi čistač i dobro očisti svaki milimetar novog namještaja, čak i ako ćeš ga bojiti ili raditi neke druge izmjene na njemu. Ah, da... Rabljene madrace nemoj uzimati ni ako ti ih daju besplatno - to je jednostavno veliko NE!

 | Autor:

6. Provjeri imaš li ti što za prodati

Ako ne kupuješ rabljeni namještaj jer ti nedostaje, već želiš još više uljepšati svoj dom, provjeri imaš li ti koji komad koji bi mogla prodati i koji će možda smetati kad stigne tvoj tek kupljeni vintage komad. Tako će se tvoji troškovi još više sniziti, a za to ti otkrivamo super priliku! Brzo u robnu kuću IKEA Zagreb jer ona i ove godine obilježava Green Friday kako bi podigla svijest o održivoj potrošnji i potaknula kupce na povrat starog namještaja. Tijekom kampanje članovima IKEA Family kluba dostupna je odlična pogodnost: za povrat starog IKEA namještaja zauzvrat će dobiti vrijednosnu karticu sa 50 posto uvećanim iznosom od procijenjene vrijednosti IKEA namještaja koji vraćaju. Ova pogodnost traje do 28. studenoga.
 

Kako to funkcionira? Recimo da želiš vratiti IKEA stolić čija je procijenjena vrijednost 200 kuna, zauzvrat ćeš dobiti vrijednosnu karticu s iznosom od 300 kuna, koju možeš potrošiti kada to želiš. 
Povrat starog namještaja u robnoj kući IKEA Zagreb moguć je tijekom cijele godine, no samo do 28. studenoga traje akcija kojom možeš zaraditi 50 posto više povrh procijenjene vrijednosti namještaja. Ako nisi član kluba IKEA Family, možeš se lako učlaniti, online ili u robnoj kući.
Nemoj se brinuti za sigurnost - svi vraćeni proizvodi dezinficirat će se u skladu sa sigurnosnim mjerama za COVID-19.

Photo: None

Komentari 0