- 'Okus ljubavi' film je o francuskom „savoir-vivre“, što u slobodnom prijevodu znači „znati živjeti“ ili francuska „elegancija života“
- Film govori o francuskoj ljubavnoj priči, zapravo o dvije: onoj između kuharice Eugénie i kuharskog majstora Dodina te ljubavi prema kuhanju i izvrsnim jelima
- I jedno i drugo ispričano je paralelno, uz puno kuhanja i nježnih intimnih scena
Film 'Okus ljubavi' ovogodišnji je francuski kandidat za Oscara. O filmu se brzo počelo šuškati zato jer se u njemu kuha i konzumira prava hrana, a glavni gastronomski savjetnik prilikom njegovog snimanja bio je Pierre Gagnaire, najpoznatiji moderni francuski kuhar, ujedno i dobitnik triju Michelinovih zvjezdica. Redatelj Trần Anh Hùng kaže da je želio stvoriti „ritmički kontrast između suptilnog opisa ljubavnog odnosa Eugénie i Dodina i živosti kuhanja u kuhinji“. U filmu se stoga izmjenjuju nježne, intimne scene koje govore o dugogodišnjoj vezi i strastvena zbivanja u kuhinji.
Za Trần Anh Hùnga, koji je u Cannesu nagrađen kao najbolji redatelj upravo s filmom „Okus ljubavi“, bilo je važno prikazati francusku gurmansku kuhinju kao disciplinu koja oblikuje sofisticirane ideje, kao i njihovu virtuoznu provedbu. Njegov film slavi kuhanje kao oblik umjetnosti.
Počast francuskoj gurmanskoj kuhinji
A tu je, naravno, i odnos između kuharice i chefa kuhinje, nježna ljubav koja traje godinama. Dodin bi želio oženiti Eugénie, to mu još jedino nedostaje u životu. Ali, ona to ne želi - ona želi sačuvati svoju neovisnost. Stoga Dodin odluči nešto isprobati: kuha za nju, po prvi puta.
Dodina i Eugénie glume Benoît Magimel i Juliette Binoche, koji su i sami nekoć bili ljubavni par. Upoznali su se 1999. godine na snimanju filma 'The Romantic Drama of Venice', dobili kćer, ali su se u međuvremenu razdvojili te navodno nisu baš ostali u sjajnom odonosu. U jednom intervjuu je glumica Juliette Binoche rekla je da se odnos između njih dvoje ponovno popravio zahvaljujući filmu: „Duboka ljubav o kojoj govori film nas je pomirila.“
U biti, „Okus ljubavi“ zapravo i jest opraštajući, nježan film. Istražuje umjetnost lijepog života, francuski savoir-vivre. A to uključuje, bez sumnje, vrhunsku francusku kuhinju… U naša kina stiže 7. ožujka.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.