Life&style

Kuhinja iz snova je kuhinja izrađena po mjeri

Kuhinje po mjeri idealne su zbog mnogih prednosti koje nude, a osim što se potpuno prilagođavaju prostoru u koji se ugrađuju i što su toliko neovisne o prostoru i dimenzijama, mogućnosti izvedbe su gotovo neograničene.

Nisu svi prostori jednaki pa se tako nerijetko susrećemo s pravim izazovima prilikom planiranja kuhinjskog prostora pogotovo ako je interijer specifičan sam po sebi - s kosinama, pregradama, otvorima i sl. Klasične, standardizirane kuhinje vrlo je teško uklopiti u takav interijer, stoga je najbolje isprojektirati kuhinju koja će po svemu zadovoljavati želje i potrebe njenih korisnika - kuhinju po mjeri.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ako vam se dogodilo da vam se svidjela neka gotova dizajnerska kuhinja, nemojte očajavati jer njena cijena daleko premašuje vaš budžet. Iako su takve kuhinje svojom kvalitetom na visokoj razini zapamtite da se velikim djelom plaća ime proizvođača tj. brend, stoga ako vam nije bitno da je kuhinja brendirana, možete zatražiti od majstora da dizajnom replicira neku od tih kuhinja po znatno povoljnijoj cijeni pritom poštujući dimenzije vašeg prostora.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Za razliku od tvorničkih kuhinja koje prate zadane norme i dimenzije što se širine, dubine i visine tiče, kod kuhinja po mjeri to može biti posve individualno i prilagođeno vlasniku. Ako je vlasnik osoba niža ili viša rastom od prosjeka prilikom projektiranja kuhinjski se elementi mogu korigirati po visini radne plohe kako bi se utjecalo na lakši rad sa manje napora. Manipulacija kuhinjskim elementima praktički je neograničena čime se postiže visok stupanj praktičnosti i funkcionalnosti. No ipak, svakako treba pripaziti na elemente u koje se ugrađuju aparati jer su njihove dimenzije standardne, stoga i elementi moraju biti kompatibilni.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Još jedna od prednosti kuhinja po mjeri je izbor optimalnih materijala. U suradnji s majstorom izabirete materijale koji vama odgovaraju kako biste dugoročno bili zadovoljni kvalitetom, funkcionalnošću i izgledom. Za fronte se najčešće koristi oplemenjeni iveral, akril, medijapan (MDF), furnir, masiv ili staklo. Trenutno najpopularniji je lakirani medijapan poliran do visokog sjaja te lacobel staklo koje se lijepi na iveral i frontama daje poseban reflektirajući sjaj. Korpus kuhinja uglavnom je od iverala, najčešće bijele boje.

Kvalitetna i dugotrajna kuhinja mora imati izdržljivu i otpornu radnu ploču. Izbor je zaista velik, od laminatnih, compact do kamenih i staklenih radnih ploča. U modi su sve tanje radne ploče, posebno one izrađene od kompozitnih materijala poput coriana, kerrocka ili getacora od kojih se ujedno izrađuju i sudoperi kako bi se dobila ujednačena površina.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Posebnu pažnju treba posvetiti i okovima jer kvalitetni okovi znače kvalitetniju i funkcionalniju kuhinju. Danas postoje razni dodaci kuhinjama koji život i rad u kuhinji čine lakšim, recimo ''tip- on'' sistem otvaranja na dodir, sloj protiv otisaka prstiju, metabox ladice i sustavi na izvlačenje - izvlačne košare za boce, izvlačne vješalice za krpe i ručnike, razni kutni mehanizmi, npr. kutne okretne košare, zatim sistem tihog i laganog zatvaranja i sl.

Sustav otvaranja pod kutom i pregibom, tzv. podizna vrata, posebno su praktična jer se održava sloboda kretanja te slobodan prostor za glavu korisnika. Također, pri otvaranju, vrata ostaju u željenom položaju te su stoga pri zatvaranju uvijek na dohvat ruke. Vrhunska rasvjeta vašu će kuhinju učiniti ugodnijom i elegantnijom. Može se ugraditi ispod visećih elemenata, u kuhinjske elemente, ladice i ormare. Ukoliko se odlučite oplemeniti kuhinju dodatnom rasvjetom, bilo iz funkcionalnosti ili dekora, svakako je preporuka LED rasvjeta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

I na kraju, kada se odlučite za kupnju nove kuhinje postoje dva izbora - kuhinja po mjeri ili kuhinja iz kataloga. Ako kupujete kuhinju za apartman ili vikendicu čiji je prostor relativno standardan, a kuhinja neće biti izložena svakodnevnom korištenju, preporuka je uštedjeti novac i odabrati gotovu kuhinju. Ako s druge strane želite kvalitetu te osoban odabir materijala i dizajna onda vam preostaje projektiranje kuhinje po mjeri. Odaberete li kvalitetne materijale i okove godinama ćete biti zadovoljni vašom kuhinjom, njenim unikatnim izgledom, funkcionalnošću i kvalitetom.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock

Komentari 0