Life&style

Kuhaj kao chef Marin Medak - donosimo ti recept njegovog falafela od boba!

  • Obožavaš street food, ali uvijek imaš osjećaj grižnje savjesti kada si priuštiš neki zalogaj s nogu? 
  • Street food nikako ne mora biti nezdrav! U ovom falafelu poznatog chefa Marina Medeka možeš opušteno uživati
  • Falafel od boba po njegovom receptu možeš napraviti kod kuće ili u ovoj i drugim Marinovim slasnim delicijama uživati još dva dana na Staropramen Pikniku

Ljubitelje slasnih street food specijaliteta koji vole opuštena druženja uz akustične koncerte (i pivo!) sigurno je razveselio ovogodišnji gastro festival Staropramen Piknik u Zagrebu. Festival koji svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja, ove je godine gurmane osvojio inovativnim i posebnim jelovnikom – što za ljubitelje dobrog mesa, što za vegetarijance ili one koji su spremni isprobavati nove, egzotične okuse. 

 | Autor: Staropramen Piknik Staropramen Piknik

Ako još nisi stigla do Rougemarin Parka gdje se ove godine održava Piknik, stigneš to učiniti još danas i sutra i isprobati najbolje recepte s potpisom chefa Marina Medaka. Burgeri u pecivu od batata i nekoliko varijanti sicilijanske pizze pokazali su se kao veliki hit, no falafel od boba odnosi pobjedu kao najbolja zdrava fast food opcija. Najpoznatijeg zagrebačkog kuhara odlučili smo pitati za recept, a sada ćemo ga i podijeliti s tobom!

Možda vas zanima Zagreb vrvi gastro festivalima! Gdje sve potražiti hlad i uživati u finoj hrani i glazbi Rubrika Life&style Life&style

Recept za falafel od boba by Marin Medak

Tko još ne voli street food, a posebno kada se radi o zdravom zalogaju nakon kojeg nas neće mučiti grižnja savjesti? Poznati hrvatski chef koji nas ove godine na Pikniku uveseljava slasnim jelima, podijelio je s nama tajnu recepta za falafel od boba koji možeš napraviti i kod kuće i zadiviti čitavu ekipu. Ne zaboravi, naravno, poslužiti i dobro pivo i nagrada za najbolju domaćicu je tu! 

A evo i recepta za famozni Medekov falafel...

Za 5 porcija, trebat ćeš:

• 500g sirovog slanutka

• 170g maslinovog ulja

• 10g kumina

• 80g mladog boba

• 15g soli

• 7g papra

• 150g mrkve

• 200g rižinog brašna

 | Autor: Staropramen Piknik Staropramen Piknik

Slanutak preko noći ostavi u vodi. Sljedeći dan ga izvadi iz vode i pusti ga da se procijedi nekoliko sati, a povremeno ga možeš malo okrenuti u cjedilu i višak vode obrisati ubrusom. Suhi slanutak stavi u blender skupa s ostalim sastojcima osim maslinovog ulja. Ako možeš oblikovati falafel bez da se raspada - smjesa je dobra. Ugrij ulje i stavi peći. Kad falafeli pozlatne, gotovi su. Voila! 

Bezmesne okruglice falafel čiji je glavni sastojak slanutak ili bob izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta kao dio brze hrane. Lako se priprema i i u cijelosti može zamijeniti glavni obrok jer obiluje povrćem, a nazivaju ih najzdravijim fast foodom. Možeš ga poslužiti u hrskavom somunu, ali i u salati, kao dodatak riži ili u nekoj sličnoj laganijoj varijanti.

Dobar tek!

 

Photo: Staropramen Piknik

Komentari 0