Life&style

Kuća u kojoj se princeza od Walesa navodno oporavlja ima zanimljivu i pomalo skandaloznu povijest

  • Kate Middleton, princeza od Walesa, nije se pojavljivala u javnosti praktički od Božića
  • Zna se da Kate imala abdominalnu operaciju (detalji se ne znaju), a od tada se nižu afere s navodno lažnim fotografijama princeze pa do raznih teorija urote pa sve do današnjeg izvješća da je viđena u lokalnoj trgovini u ležernom šopingu s Williamom
  • Kate se, prema PR-u Kensingtonske palače, oporavlja u svom domu Adelaide Cottage, mjestu koje se veže uz zabranjenu ljubav između slavnog vojnog pilota i princeze Margaret, a navodno je kuća i ukleta...

Adelaide Cottage, gdje živi i oporavlja se princeza Kate Middleton, smješten je na tlu Windsor Great Parka. Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea preselili su se tamo 2022. godine jer su željeli svojoj djeci omogućiti što normalniji odgoj i relativnu privatnost koju pruža predgrađe gdje se imanje nalazi. Djecu, princa Georgea, princezu Charlotte i princa Louisa, upisali su u školu Lambrook u Berkshireu, 15 minuta vožnje od Adelaide Cottagea. To ne znači da su zauvijek napustili London: Cambridgeovi navodno zadržavaju svoj dom (i urede) u Kensingtonskoj palači, kao i svoju ladanjsku kuću Anmer Hall u Norfolku.

Adelaide Cottage

Imanje s četiri spavaće sobe ima bogatu i pomalo skandaloznu povijest. Kuću, koju je 1831. sagradio Sir Jeffry Wyatville, izvorno je bila čajana za kraljicu Adelaide. Tadašnje novinsko izvješće nazvalo ju je „neobično elegantnom“. Tijekom vladavine kraljice Viktorije postao je idilični, otmjeni pansion - reputaciju koju je imao i Frogmore House princa Harryja i Meghan Markle: „U početku je Adelaide Cottage imao sličan status kao Frogmore House."

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Važni posjetitelji Windsora 1830. redovito opisuju posjete prvo jednom, a zatim drugom kraljevskom 'ljetnom utočištu'“, piše Jane Roberts u svojoj knjizi iz 1997., 'Royal Landscape: The Gardens and Parks of Windsor'. To je također istaknuti primjer rustikalne, tzv. orné arhitekture vikendica: uzevši ime iz francuskog jezika za „ukrašenu kućicu“, arhitektonski pokret definiran je namjerno asimetričnim rustikalnim kućicama, često s razigranim ukrasima na krovu.

Godine 1941. Adelaide Cottage postala je poznata kao „kuća za milost i naklonost“ – izraz koji se koristi za opisivanje kuća u vlasništvu kraljice koje posuđuje članovima kraljevske obitelji ili osoblju. Jedan od prvih stanovnika u Adelaidu? Slavni vojni pilot Peter Townsend, nekadašnja velika ljubav princeze Margaret, koji je izazvao skandal kada je otkrivena njegova veza s princezom.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Nemoguća lljubav princeze i konjušara

Prema brojnim izvješćima, Petera Towsenda intervjuirao je Margaretin otac, kralj George VI, za mjesto njegovog konjušara, koje je kasnije i obavljao. Tada je Peter prvi put sreo 14-godišnju princezu u Buckinghamskoj palači. Peter se kasnije prisjetio da je bila „neupadljiva kao što bi se očekivalo od 14-godišnje djevojčice“.  Njihova romansa započela je osam godina kasnije, kada se 22-godišnja Margaret zaljubila u Petera ubrzo nakon smrti svog oca 1952. godine.

Mnogo prije nego što su se zaljubili, Peter je služio u indijskoj državnoj službi, a kada se vratio u Britaniju, oženio se gospođicom Cecil Rosemary Pawle nakon kratkih zaruka. Par je imao dva sina, ali nakon što je njegova žena imala aferu, Peter je podnio zahtjev za razvod u studenom 1952. Njegov status razvedenog muškarca je bio ono što je na kraju onemogućilo Margaret da se uda za njega, jer su i Engleska crkva i parlament sugerirali da su čvrsto protiv braka. 

 | Autor: Kao takav, par je pozvan da pričeka dok Margaret ne napuni 25 godina i više ne treba sestrino (kraljice) dopuštenje za vjenčanje. Unatoč čekanju predviđenog vremena, par se i dalje susreo s problemima unutar monarhije. Predložen je novi plan kako bi se Petru omogućilo da oženi princezu uklanjanjem nje iz linije nasljeđivanja, ali zadržavajući njezine kraljevske titule i javne dužnosti.

Međutim, Margaret je objavila izjavu kojom potvrđuje da je raskinula zaruke, napisavši: „Željela bih da se zna da sam odlučila ne udati se za kapetana Petera Townsenda. Svjesna sam da je, pod uvjetom da se odreknem prava nasljeđivanja, moguće sklopiti građanski brak. Ali, svjesna učenja Crkve da je kršćanski brak neraskidiv, i svjestna svoje dužnosti prema Commonwealthu, odlučila sam ova razmatranja staviti ispred drugih. Ovu sam odluku donijela potpuno sama, a u tome sam ojačana nepogrešivom podrškom i odanošću kapetana Townsenda.“

Život u Adelaide Cottage

Townsend je imao pomiješane osjećaje o životu u povijesnoj kući, kojoj je u to vrijeme bila potrebna obnova. „U proljeće 1945., s našim drugim djetetom na putu, kralj je predložio da preselimo svoje prebivalište u malu kuću 'milosti i naklonosti', Adelaide Cottage, u matičnom parku dvorca Windsor“, napisao je Townsend u svojim memoarima 'Time nad Chance'. „Bila je to velikodušna gesta za koju sam osjećao duboku zahvalnost, unatoč ograničenim sadržajima u kući.“ 

Kate Middleton Možda vas zanima Slučaj nestale princeze: Zašto Kate Middleton nitko nije vidio nakon snimanja božićne čestitke? Rubrika Life&style Life&style

Dom je opisao kao „ledenu kutiju“ zimi, jer je imao samo dva radijatora: „U salonu, okruženom francuskim prozorima, ponekad je bilo potrebno zamotati se u kaput i šal“, napisao je Townsend . Ipak, ljeti je, prisjeća se, bilo „divno“. Tu je sa svojom obitelji živio do 1952. godine i razvoda od Cecil Rosemary Pawle.

Adelaide Cottage zasigurno je modernizirana od dana kraljice Viktorije i Petera Townsenda. (Čini se da se Townsend također borio s lošim vremenom kada su u pitanju njegovi zahtjevi za nadogradnjom: Roberts je otkrio da kada je stanar Adelaide Cottagea sredinom 1940-ih zatražio centralno grijanje za svoju mladu obitelj - vjerojatno Townsend – „Ured za radove odgovorio je da je trenutno nemoguće razmišljati o takvim radovima 'dok su svi naši napori usmjereni na popravak štete od bombardiranja u Londonu'“).

Adelaide je dobila nekoliko nadogradnji 1955. nakon što se Townsend iselio, a radovi su nastavljeni tijekom desetljeća. Na primjer, Roberts otkriva da se „mnogo godina (do 1963.) vodopad spuštao niz brdo kroz kamenjar iza kuće; uklonjen je u pokušaju da se smanje vlažni uvjeti unutar kuće.“ Više radova prijavljeno je 1990-ih, a 2015. je rečeno kako je nekretnina prošla opsežnu obnovu.

Ali, vjerojatno su još uvijek ostali neki detalji starog svijeta: veći dio kolibe izvorno je bio namješten onim što je jedna publikacija iz 1831. nazvala „čedno elegantnim“ namještajem iz obližnje Royal Lodge, a zemljište je uključivalo prostrani vrt.

Kate Middleton Možda vas zanima Frizer Kate Middleton otkrio je koju frizuru za trenutni facelifting radi princezi od Walesa Rubrika Beauty Beauty

Photo: Pixsell
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    engleska ima zanimljivu povijest