Life&style
Performans za Tjedan menstrualnog siromaštva

'Krvavo plaćamo ovaj otpad' poručuje živopisan performans pun uložaka povodom Tjedna menstrualnog siromaštva

  • Jučer je započeo Tjedan osvješćivanja menstrualnog siromaštva - tim je povodom u Zagrebu napravljen prosvjed s vrlo živopisnim performansom 
  • Od transparenta u obliku uloška s natpisom Krvavo plaćamo ovaj otpad do "korištenih" uložaka poljepljenih po sudionicima
  • Iza svega stoje aktivisti Zelene akcije koji nisu ukazali samo na menstrualno siromaštvo već i na ekološku stranu problema, ogromnu proizvodnju otpada uporabom jednokratnih higijenskih potrepština. Ukratko, ovaj bi problem država trebala sustavno rješavati, poručili su

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom obilježili Tjedan osvješćivanja menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28. svibnja. Ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu postavili su transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom "Krvavo plaćamo ovaj otpad", a na čelu su imali polijepljene uloške.

Suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene. Prva od njih je uvođenje seksualnog i zdravstvenog obrazovanja, a druga važna promjena je donošenja mjera da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom. 

Besplatni ulošci i tamponi Možda vas zanima Kakve veze ima kupnja uložaka s mentalnim zdravljem? O toj se temi isplati popričati, posebno ovaj tjedan Rubrika Life&style Life&style

 "Krvava" istina postoji o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan utjecaj na naš planet, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom. "Pozivamo donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština kao rješenja", naglasila je aktivistica Zelene akcije Ana Marija Mileusnić.

Performans za Tjedan menstrualnog siromaštva | Autor: Pixsell/Matija Habljak Pixsell/Matija Habljak

Problem u cijeni

Posljednjih godina glas o menstrualnom siromaštvu jača diljem svijeta. Jedan od boljih primjera promjena je Škotska koja je prva u svijetu zakonom regulirala pravo na besplatne proizvode za menstruaciju - njihov je parlament zakon je jednoglasno izglasao. Također, u svim javnim zgradama moraju biti dostupni besplatni ulošci i tamponi.

Menstrualno siromaštvo Možda vas zanima Ove zemlje ne kažnjavaju novčano žene zato što su žene - Hrvatska nije među njima Rubrika Life&style Life&style

U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine, koji iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu, naglašavaju prosvjednici u priopćenju. Hrvatska Vlada u ožujku ove godine odbila je prijedlog zakona o smanjenju stope PDV-a s 25% na 10% na te proizvode.

Više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Još je šokantnije da si podjednak postotak njih ne može priuštiti uloške uopće.

Više od trećine sudionica istraživanja koje je provela Udruga PaRiter (36,4%) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8,3% navodi da je to često, a 28,1% ponekad. Više od 10% ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11,9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11,9%). 

Sigurniji i višekratni proizvodi potrebni su građankama Hrvatske

"Prema istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti", dodala je Mileusnić. Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom, kaže se u priopćenju. "Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija, čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu", objasnila je Mileusnić.

"Višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji. Od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticaja za kupnju takvih proizvoda", zaključila je Mileusnić.

Photo: Pixsell/Matija Habljak

Komentari 0