Life&style

Kreativne proljetne ideje: Evo kako sve možeš iskoristiti nepotrebne staklene boce u svom vrtu

  • Postoji mnogo isplativih i održivih načina za poboljšanje svog vrta
  • Možda je, na prvu, spoj starih boca i vrta nezamisliva kombinacija
  • Međutim, od zidova, rubova gredica pa do staza i žardinjera, postoji puno načina za davanje novog života starim bocama u vrtu

Uređenje vrta često se vrti oko ekološkog dizajna i izbora biljaka. To uključuje rad s prirodom, a ne borbu protiv nje, te odabir metoda vrtlarenja koje ti omogućuju brigu o ljudima i planetu. Ali, osim što razmišljamo o metodama i biljkama, također možemo osigurati da naši vrtovi budu što održiviji kada razmatramo građevne elemente sustava.

Potpuno iskorištavanje prirodnih i obnovljenih materijala prekrasan je način za stvaranje lijepog, održivog vrta bez uništavanja zemlje. Imajući to na umu, donosimo ti jedan od načina na koje možeš ponovno koristiti staklene boce u vrtu.

Kako napraviti svoj mali kućni "začinski vrt" u samo nekoliko jednostavnih koraka

Napravi rubove ili zidove od staklenih boca

Staklene boce mogu se koristiti za brojne ekološke projekte u tvom vrtu. Prva ideja je koristiti ih za stvaranje rubova gredica ili zidova na tvom imanju. Staklene boce mogu se postaviti vratom u tlo kako bi se stvorile atraktivne ivice oko gredica.

Treba napomenuti da se boce postavljene naopako u tlo također mogu puniti vodom i na poklopcima imati rupe. Tako polako mogu ispuštati vodu za biljke na isti način kao i kugle za zalijevanje posebno kupljene za ovu funkciju.

Staklene boce također se mogu koristiti poput opeke u zidovima izrađenim od koba ili drugih prirodnih građevinskih materijala. Niski zid od koba sa staklenim bocama smještenima sprijeda i straga može izgledati uistinu zapanjujuće i biti izvrsna značajka dizajna za vrt.

Napravi staze od staklenih boca

Još jedna zanimljiva ideja uključuje ugrađivanje staklenih boca u zemlju, s podnožjem prema gore, kako bi stvorila jedinstvene staze kroz svoj vrt. Premda treba biti oprezan i ove staze mogu postati skliske, mogu izgledati uistinu lijepo na manje prometnim područjima, osobito ako u dizajnu koristiš boce u različitim bojama. Sadnja biljaka poput puzeće majčine dušice, na primjer, može suzbiti između boca stvaranje korova te stvoriti zapanjujući učinak.

Možda vas zanima Pamela Ramljak na terasi je dizajnirala mali zen vrt pun proljetnog cvijeća i začinskog bilja Rubrika Stars Stars

Koristi staklene boce u gradnji staklenika

Staklene boce se također mogu ugraditi u vrtne strukture ekološke gradnje. Na primjer, staklene boce mogu se ugraditi u strukturu staklenika okrenute prema sjeveru. Ili se čak može koristiti kao alternativa ostakljenju staklenika na određenim područjima. Postoji niz domišljatih načina za izgradnju staklenika koji uključuju upotrebu samo prirodnih i obnovljenih materijala.

 | Autor:

Ili u drugoj „uradi sam strukturi“ za tvoj vrt

Staklenik nije jedina vrtna građevina koju bi mogla izgraditi pomoću staklenih boca zajedno s drugim prirodnim ili obnovljenim materijalima. Ljudi također rade kupole od staklenih boca, kokošinjce od staklenih boca, spremišta i još mnogo toga. Možeš napraviti bar od staklenih boca. A također možeš koristiti staklene boce kod vanjske pećnice gdje se, okružene pijeskom, koriste za izolaciju u takvim konstrukcijama.

Ako imaš alate i mogućnost rezanja staklenih boca, možeš razmotriti i druge projekte, poput ograda od staklenih boca i još mnogo toga.

Ponovno upotrijebi pojedinačne staklene boce za korisne zanatske projekte

Čak i pojedinačne boce mogu ti dobro doći u vrtu - ne moraš ih nužno imati puno kako bi ih iskoristila u svom vrtu. Nekoliko staklenih boca može se upotrijebiti kao uspravne konstrukcije u kućnim policama ili na primjer kao noge za lagani stolić na otvorenom.

Pojedinačne boce mogu se koristiti i kao nosači svijeća ili lampioni u područjima s malim rizikom od požara, ili, na primjer, za vaze za cvijeće, žardinjere ili hranilice za ptice. Postoji niz projekata koje možeš kreirati - neki su puno jednostavniji od drugih i ne uključuju svi rezanje stakla (premda ulaganje u rezač boca nije loša ideja).

 | Autor:

Čak i slomljeno staklo može biti korisno u vrtu. Može se koristiti, na primjer, u mozaicima i nizu drugih umjetničkih projekata. Ako možeš brusiti staklo, možete stvoriti staklene kamenčiće koji, poput prirodnog morskog stakla, također imaju niz zanimljivih namjena unutar i izvan tvog doma.

Gore spomenute ideje samo su neke od mnogih koje treba razmotriti. Dakle, prije nego što kreneš kupiti nešto novo za svoj vrt ili odvezeš boce na recikliranje, razmisli kako bi im mogla pružiti drugi život u svom vrtu.

Možda vas zanima Želiš od vrta napraviti mali raj? Ovo su najljepši trendovi za uređenje vrta u 2021. Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0