Life&style

Kako urediti male kuhinje?

Stan je savršen: pogled na grad, velika kupaonica, prostrani hodnici, ali kuhinja ima toliko malo kvadrata da niste sigurni da se uopće radi o iskoristivom prostoru? Male kuhinje susrećemo sve češće, a kako ih urediti savjetuje dizajnerski tim Domenico Leonardi.

Kada pomislimo na uređenje kuhinje često nismo svjesni da su odabir pločica, podnih obloga i boje fronti samo sporedne stvari o kojima se treba pobrinuti. Broj kvadrata je nešto što teško možemo promijeniti bez većeg renoviranja, ali mali dizajnerski trikovi itekako mogu učini kuhinju ako već ne prostranijom, onda barem praktičnijom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Čak i u najmanjoj kuhinji mora biti mjesta za sudoper, pećnicu i ploču za kuhanje, hladnjak i ormariće. " Okrugli sudoper promjera 40 cm odlično zadovoljava većinu potreba, a ploča za kuhanje neka bude s dva ringa umjesto uobičajena četiri. Uz takav odabir već ste uštedjeli nekoliko desetaka centimetara dragocjenog prostora radne površine" kažu u Domenico Leonardiju i dodaju kako se kanta za smeće treba postaviti ispod sudopera zbog praktičnosti, ali i uštede na prostoru

 | Autor:

"Veličina elementa (stolarski) na koji dolazi sudoper ne bi trebala biti veća od 40 – 45 cm. Ispod ploče za kuhanje može doći mala izvlačna „apoteka“ u koju možemo spremati staklenke, ulje, ocat i slične sitnice, a zbog svoje funkcionalnosti i iskoristivost „apoteka“ je odlično rješenje. Taj element ne treba biti širi od 30 cm" kažu dizajneri.

Savjetuju pećnicu standardne veličine od 60 cm iznad koje se stavlja radna ploha i već imate kuhinju od 130 cm. Kada su ormarići u pitanju, svakako morate imati barem jedan koji kombinira ladice s ormarićem kako bi mogli spremiti pribor za jelo i ostale sitnice, ali i tave, lonce i tanjure. "Neka bude širok između 40 i 60 cm, a ladice ne trebaju viti više od 18 cm. Ako nemate mjesta za hladnjak, uvijek ga možete postaviti u blizini kuhinje ili pak ispod ploče za kuhanje, a ugradbeni hladnjak na mjesto pećnice. Rješenja je mnogo i uglavnom su individualna, ali ovo su neke smjernice koje mogu pomoći" ističu u poznatom studiju Domenico Leonardi.

 | Autor:

Kuhinje (tlocrtno) uglavnom se dijele na tri slova abecede. Slovo I (ravna kuhinja), slovo L (kuhinja s jednim kutom) i slovo U (kuhinja s dva kuta). O tom položaju ovisi i samo postavljanje elemenata.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Elementi u malim kuhinjama su pak priča za sebe. Postaviti elemente od poda do stropa? Inzistirati na jednom velikom ormariću ili više manjih? Koju boju i materijal za fronte odabrati? I dok velike kuhinje mogu "nositi" manje više sve, male traže više pažnje. "Elementi „od poda do stropa“ u stvari nisu idealno rješenje za male kuhinje jer nam oduzimaju radnu ploču. Gornji elementi bi trebali biti po cijeloj dužini kuhinje i trebali bi pratiti donje elemente. Gornji elementi mogu biti ormarići s bočnim otvaranjem ili ormarići s otvaranjem vrata prema gore. To ovisi o samom afinitetu osobe koja bira kuhinju" kažu dizajneri koji kao najbolju boju za male kuhinje savjetuju bijelu visokog sjaja (bijeli sjajni iveral, akril ili MDF): "To se posebno odnosi na gornje elemente jer time vizualno povećavamo kuhinju, a bijela boja u sjaju nam reflektira svjetlost pa tako dobivamo i malo više svjetla. Donji elementi mogu biti također u bijelom visokom sjaju, ali tu se možemo poigrati prema željama i s nekim drugim bojama. Preporuka je da male kuhinje ne radite u tamnijim bojama. Ako pak netko želi crnu kuhinju, tada je najbolje rješenje da fronte gornjih elemenata napravite od crnog lakiranog stakla (lakobela) kako bi dobili (koliko – toliko) željeni sjaj."

 | Autor:

U najvećem broju slučajeva kuhinja nije samo mjesto gdje se kuha i čuva hrana, nego (opet zbog manjka prostora) mora biti i blagovaonica. Najtraženiji su stolovi za četiri osobe koji se mogu razvući i po potrebi prihvatiti i više gostiju, ali ograničenost prostorom često traži drugačija i manje tradicionalna rješenja. "Ponekad su dobra rješenja stolovi koji su pričvršćeni za zid te se mogu dizati i spuštati po potrebi. Nakon blagovanja, stol ispraznite i jednostavno ga dignete na zid. Tako nakon blagovanja dobivate dosta prostora. Zanimljivi su i mali stolovi od cca 80 cm koji se mogu razvući na 120 – 160 cm pa tako možemo dobiti na prostoru. Zanimljivo rješenje (ako je moguće) je i šank spojen s kuhinjom koji može dijeliti kuhinju od blagovaone a može poslužiti kao i mjesto za blagovanje i druženje" za kraj su savjetovali iz Domenico Leonardija.

Photo: None

Komentari 0