Life&style

Kreativna remek-djela: Pet dizajnera izabralo je 15 najljepših naslovnica knjiga u prošloj godini

  • Svi znamo da ne treba suditi knjigu po koricama
  • Ali, teško je ne biti pod utjecajem tog prvog dojma, najčešće s upečatljivim dizajnom
  • Otkrit ćemo ti najbolje omote za knjige godine prema sudu dizajnera 

Izdavači i dizajneri znaju da su korice knjiga itekako važne i mnogi 'igraju na prvi dojam' te naporno rade kako bi uhvatili pogled publike i naveli te da otvoriš prvu stranicu. Pet uglednih dizajnera je ocjenjivalo najbolje naslovnice knjiga 2022. godine, a njihovi izbori ističu raznolikost stilova i tehnika koje umjetnici koriste kako bi uhvatili bit knjiga i potaknuli te da ih pročitaš. Donosimo ti popis 15 najbolje ocijenjenih naslovnica knjiga u 2022. godini. 

Možda vas zanima Petra Krpan: Za knjigu sam odabrala najvažnije fotografije koje pokazuju inovativnost, kreativnost i ljepotu hrvatske fotografije Rubrika Moda Moda

'Butts: A Backstory'

Autorica Heather Radke, dizajn Rodrigo Corral

Ova 'bezobrazna' naslovnica učinila je točno ono što je trebala učiniti - natjerala je mnoge da kupe knjigu. Sve je pogođeno: stil ilustracija, boje i jednostavnost tipografije. Ali, ovdje se radi o velikoj ideji; sve je u vezi te breskve. A+ za ideju, A+ za izvedbu i A+ za naslov i podnaslov. Briljantno.   | Autor: Pr Pr

'This Is What It Sounds Like: What the Music You Love Says About You'

Autori Susan Rogers i Ogi Ogas, dizajn Steve Attardo. Ilustracije Mikea Perryja.

Svaka čast, ova naslovnica izgleda poput glazbe! Osjeća li se previše kao određena vrsta glazbe? Možda, ali koga briga? To je samo čista radost… 

 | Autor: Pr Pr

'Strikethrough! Typographic Messeges of Protest'

Autor Silas Munro, dizajn Silas Munro

Podignuta, stisnuta šaka krajnji je moćan i ikoničan simbol prosvjeda. Ali, dodana indikacija kretanja i nakošeni tip fonta doista su učinili ovu naslovnicu izvrsnom. Dizajner je znao kada treba prestati dizajnirati. 

 | Autor: Pr Pr

'Losing the Plot'

Autor Derek Owusu, dizajn Emma Ewbank

Zakrivljeni pokreti figura stvaraju turbulentan i evokativan omot, odmah privlačeći oko promatrača. U središtu ove knjige su složenosti koje okružuju odnos majke i sina, kao i učinci izmještenosti, koji se vizualno odražavaju u umjetnosti. Osvježavajuće je vidjeti tako moćan tip, prikazan rukom nacrtanim, grubim slovima. 

 | Autor: Pr Pr

'The Rabbit Hutch'

Autorica Tess Gunty, dizajn Linda Huang

Probodeno srce nagovještava nasilje, ali ovdje postoji napetost: prekrasna šarena pozadina i elegantan tip sugeriraju smirenost... ili možda slutnju. Nakošeni tip koji oponaša položaj strelice spaja cijeli dizajn čak i ako postoji velika količina otvorenog prostora na naslovnici. 

 | Autor: Pr Pr

'The Immortal King Rao'

Autorica Vauhini Vara, dizajn Keith Hayes

Kružne linije na prvi pogled sugeriraju topografsku kartu — ispunjavaju naslovnicu i čine se sveobuhvatnima dok se provlače kroz veliki naslov. Vrsta naslova je i zapovjedna i tečna, budući da oblici slova oponašaju linije koje zrače. Hladni gradijentni tonovi u silueti ispod i mjesec (ili sunce?) iznad rezultiraju sveukupnim distopijskim, nezemaljskim dojmom. 

 | Autor: Pr Pr

'Terraform'

Autori Brian Merchant i Claire L. Evans, dizajn Chloe Scheffe

Ova naslovnica djeluje istovremeno klasično i sasvim novo. Pomalo podsjeća na naslovnice knjiga znanstvene fantastike iz 1970-ih (premda je puno suzdržanija), a ipak se rijetko vidi nešto slično. 

 | Autor: Pr Pr

'I Want to Keep Smashing Myself Until I Am Whole: An Elias Canetti Reader''

Autor Joshua Cohen, dizajn Alex Merto. Ilustracije Iana Woodsa.

Ova naslovnica jednostavno mami uzdahe oduševljenja na prvi pogled. Doista je zadivljujuća. 

 | Autor: Pr Pr

'The Come Up: An Oral History of the Rise of Hip-Hop'

Autor Jonathan Abrams, dizajn Chris Allen, Rodrigo Corral Studio

Kombinacija slova i fotografija je izvrsna. Osjećaj je kao 'uradi sam' letak koji poziva gledatelja na underground show, i to je najveći kompliment. 

 | Autor: Pr Pr

'Violeta'

Autorica Isabel Allende. Dizajn Elena Giavaldi. Ilustracije Amanda Arlotta.

Ova je ilustracija tako očaravajuća, svijetla i tajanstvena. Želimo znati priču ove žene. Sanjivi, prozračni stil vrlo je svjež, a ipak se osjeća nagovještaj povijesnih slika. Savršen balans za ovaj roman. 

 | Autor: Pr Pr

'Mean Baby'

Autorica Selma Blair, dizajn Janet Hansen. Fotografija Peggy Sirota

Ova naslovnica odgovara memoarima slavnih s velikim, zadivljujućim portretom, ali dodatni elementi pričaju vlastitu priču i tako dobro funkcioniraju s naslovom. 

 | Autor: Pr Pr

'Sea of Tranquillity'

Autorica Emily St. John, dizajn Abby Weintraub

Naslovnice koje je Weintraub dizajnirala tako dobro funkcioniraju same za sebe i zajedno kao serija. Sve imaju mračni osjećaj misterije. Za ovu najnoviju instalaciju posebno je impresivan šum i nejasna slika. Daje osjećaj statičnosti i nesigurnosti prije nego uopće počneš čitati. 

 | Autor: Pr Pr

'The Hours/Mrs. Dalloway'

Autori Michael Cunningham/Virginia Woolf, dizajn Pablo Delcan

Elegantan i zadivljujući pristup dvostrukom omotu. Odnos između tipa i ilustracije djeluje simbiotski, a kontrast između dviju strana čini ga još ugodnijim. 

 | Autor: Pr Pr  | Autor: Pr Pr

'Dovoljno hladno za snijeg'

Autorica Jessica Au, dizajn Janet Hansen

Prekrasno čist pogled na naslovnicu fotografskog kolaža. Smirujuće i tajanstveno odjednom. Hrabro je predstaviti tipografiju na ovaj način, ali tako dobro funkcionira.

 | Autor: Pr Pr

'Sutra, i sutra, i sutra'

Autorica Gabrielle Zevin, dizajn John Gall

Elementi na ovoj naslovnici tako su nevjerojatni da je potpuno uvjerljiva. Djeluje svježe i uzbudljivo.

 | Autor: Pr Pr

Možda vas zanima Predstavljena luksuzna monografija o 35 godina modnog stvaralaštva velike Loredane Bahorić Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram @allendeisabel

Komentari 0