Life&style

Kraljica je tražila da je na posljednjem putovanju stalno prati kći Anne - evo čime je princeza zaslužila takvu čast

  • Princeza Anne bila je veliki oslonac svojoj majci kraljici Elizabeti II. posebno nakon smrti princa Philipa, a uz nju je bila i u njenim posljednjim trenucima
  • Ni nakon majčine smrti nije se odvajala od nje, pratila je lijes na putovanju automobilom dugom šest sati iz dvorca Balmoral do Edinburgha te dalje zrakoplovom za London 
  • Kao prva žena u povijesti sudjelovala je u 'Bdijenju prinčeva', uz svoju braću, uz majčin lijes
  • Princeza Anne vrlo je uključena u mnoge kraljevske aktivnosti te se smatra najmarljivijom članicom kraljevske obitelji

Kraljica Elizabeta II. preminula je prošli četvrtak u 96. godini života, u svojem dvorcu Balmoral u Škotskoj. Uz nju je, osim sina Charlesa, bila i jedina kći, kraljevska princeza Anne. 

Princeza Anne nije se razdvajala od svoje majke niti nakon njezine smrti, putujući automobilom iza kraljičinog lijesa šest sati iz dvorca Balmoral u Edinburgh, a potom vojnim zrakoplovom za London.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Princeza Anne jedina je od uže kraljevske obitelji pratila majčin lijes iz dvorca Balmoral do Edinburgha

Bila je to izričita želja Elizabete II. Naime, kraljica je tražila da ju na njenom posljednjem putovanju isprati princeza Anne, što je indikacija poštovanja koje je imala prema svojoj jedinoj kćeri, koju nazivaju i najmarljivijom članicom kraljevske obitelji.

Princeza Anne je tako postala prva žena koja je sudjelovala u 'Bdijenju prinčeva", pridruživši se svojoj braći, Charlesu, Andrewu i Edwardu dok su stajali i držali stražu pored lijesa svoje majke u katedrali St. Giles u Edinburghu. Tradicija je započeta još 1936., za kralja Georgea V. Princeza Anne (72), koja je bila veliki oslonac svojoj majci, posebno nakon smrti princa Philipa, nosila je svoju ceremonijalnu uniformu iz mornarice.

princeza Anne | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Princeza Anne prva je žena u povijesti na 'Bdijenju prinčeva'

Kao drugo po redu dijete kraljice Elizabete II. i princa Philipa, princeza Anne rođena je 15. kolovoza 1950. te je bila druga u redu za krunu, odmah nakon svog starijeg brata Charlesa. Trenutno je 16. u redu, nakon Charlesove djece i unuka. 

Iako nikad neće postati kraljica, kraljevska princeza Anne svejedno ima vrlo značajnu ulogu u monarhiji, ne samo kao sestra trenutnog kralja i kći bivšeg monarha, već i kao jedna od najmarljivijih članica britanske kraljevske obitelji.

Zara Tindall, najstarija unuka kraljice Elizabete II Možda vas zanima Tko je Zara Tindall, najstarija unuka Elizabete II., koja je najemotivnije doživjela kraljičin odlazak Rubrika Life&style Life&style

Povučena, poslušna i vrijedna kraljevska princeza Anne

Kao kći monarha, Anne je po rođenju dodijeljena titula princeze, no 1987., kraljica joj je dala i dodatnu titulu kraljevske princeze. Princeza Charlotte vjerojatno će ju jednog dana naslijediti, kad princ William postane kralj, no tek kad princeza Anne premine, budući da titula ostaje sve do smrti.

Princeza Anne udana je za Sir Timothyja Laurencea, umirovljenog časnika mornarice, za kojeg se udala 1992. Prije njega, bila je u braku s kapetanom Markom Phillipsom, umirovljenim vojničkim časnikom i jahačkim olimpijcem, s kojim ima dvoje djece, Petera Phillipsa i Zaru Tindall. Djeca su joj podarila i petero unučadi, Savannu i Islu Phillips te Miju, Lenu i Lucasa Tindalla.

princeza Anne | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram princeza Anne s obitelji

Princeza Anne u javni je život stupila sa 18 godina te otad obavlja svoje dužnosti kao članica kraljevske obitelji. Uključena je u više od 300 raznih humanitarnih organizacija te je najzaposlenija članica kraljevske obitelji, budući da veći dio godine provodi na službenim događanjima.

princeza Anne | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram princeza Anne

Baš kao i njena majka, Anne je također ljubiteljica jahanja, što je prenijela i na svoju kćer, Zaru, koja je 2012. na Ljetnim olimpijskim igrama osvojila srebrnu medalju u konjičkim sportovima. Princeza Anne se također natjecala na Olimpijskim igrama 1976. godine jašući jednog od kraljičinih konja, a danas je predsjednica Britanske Olimpijske Organizacije te članica Međunarodnog Olimpijskog Odbora.

Princeza Anne poznata je po svojem ozbiljnom stavu i bezrezervnom pružanju podrške svojoj obitelji, posebno majci kraljici Elizabeti II.

Tako je jednom prilikom čak izbjegla i vlastitu otmicu. Još 1974., mentalno oboljeli 26-godišnji Ian Ball pokušao ju je oteti, no princezina hrabrost i karakter, kao i osobno osiguranje su spriječili nemili događaj. "Bilo je jako frustrirajuće, stalno sam ponavljala kako ne želim izaći iz auta te da neću izaći iz auta", rekla je princeza Anne jednom prilikom za BBC.

Balla je na kraju uhvatila policija, a tadašnji premijer Harold Wilson pohvalio je Anne i rekao kako je pokazala "nevjerojatnu hrabrost i savjesnost".

Svoju odanost obitelji princeza Anne dokazala je i u intervjuu za ITV iz 2017., kad je rekla kako je "kraljica učinila pravu stvar ostavši u Balmoralu s prinčevima Williamom i Harryjem u danima nakon smrti princeze Diane."

"Mislim da je moja majka učinila pravu stvar. Mislim da je apsolutno nevjerojatno da bi bilo koji roditelj koji razmišlja svojom glavom vjerovao da postoji alternativa da se djeca dovedu u London u svoj toj strci. Ne znam tko bi mogao uopće pomisliti da je ta opcija bila bolja", rekla je Anne. 

kraljica Elizabeta II. i princ Philip Možda vas zanima Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga" Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0